Woning kopen zonder voorbehoud van financiering
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
4 min

Zonder voorbehoud van financiering een woning kopen: hoe werkt dit?

4 min

De huizenmarkt is krap en dat zal de komende tijd nog zo blijven. Het is daardoor moeilijk om een huis te kopen; je bent één van de vele bieders. Er is echter een manier om de kans op een geaccepteerd bod te vergroten; zonder voorbehoud van financiering een woning kopen. Wat houdt dit in? Hoe werkt dit en wat zijn de risico’s? In dit blog kun je er alles over lezen.

Voorbehoud van financiering; wat is het?

Voorbehoud van financiering kun je zien als de belangrijkste ontbindende voorwaarde in een koopovereenkomst. Als je een bod doet op een bepaalde woning, dan betekent dit bod meer dan alleen het bedrag dat je biedt. Er komen namelijk bepaalde voorwaarden kijken bij het kopen van een huis.

Je kunt dan denken aan roerende zaken die achterblijven, de opleverdatum, maar ook de ontbindende voorwaarden. Dit zijn voorwaarden die een verkoper of koper de kans geven om af te zien van de koop. Wordt er aan één van deze voorwaarden voldaan? Dan kun je van de koop of verkoop afzien.

No-Risk Clausule en voorbehoud van financiering.

Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn de No-Risk clausule en het voorbehoud van financiering. Als koper een bod doen onder financieringsvoorbehoud geeft je meer zekerheid. Je hoeft namelijk het huis niet te kopen als je binnen een bepaalde tijd de financiering niet rond krijgt. Een voorbehoud van financiering verloopt meestal na zes weken. Je kunt echter ook voor een langere of kortere termijn kiezen.

Een financiering onder voorbehoud regel je bij een hypotheekverstrekker. Lukt het niet om de financiering bij minstens twee hypotheekbanken te regelen? Dan hoeft de koper de woning niet te kopen, de koop wordt dan ontbonden zonder dat er een boete betaald hoeft te worden.

De meeste mensen bieden onder voorbehoud van financiering.

Tegenwoordig kun je niet meer geld lenen dan 100% van de woningwaarde om een huis te kopen. Het maakt daarbij niet uit hoeveel geld je verdient. Daarnaast dient de woning die je wilt kopen als onderpand voor de hypotheek, je kunt daardoor pas een hypotheek afsluiten als je een huis hebt gekocht.

Deze onzekerheden zorgen ervoor dat de meeste mensen ervoor kiezen om een huis te kopen onder voorbehoud van financiering. Je kunt het zien als een soort vangnet voor het geval je de financiering niet rond kunt krijgen. Een voorbehoud van financiering wordt dan ook vaak standaard in een voorlopig koopcontract opgenomen.

Woning kopen zonder voorbehoud van financiering

Zonder voorbehoud van financiering een huis kopen

Je kunt er echter ook voor kiezen om zonder voorbehoud van financiering een huis te kopen. Je kiest er dan voor om geen ontbindende voorwaarden op te laten nemen in het koopcontract. Het ontbinden van de koop vanwege het niet rond krijgen van de financiering is dan niet mogelijk.

Dit heeft een groot voordeel voor de verkoper; het geeft hem of haar meer zekerheid en het huis kan sneller verkocht worden. Het kan namelijk wel meerdere weken duren voordat een koper zekerheid heeft over het verkrijgen van een hypotheek. De verkoper hoeft hier dan niet meer op te wachten. Na het tekenen van het voorlopig koopcontract en de wettelijke bedenktijd is zijn of haar huis verkocht.

Bieden zonder voorbehoud is aantrekkelijk voor verkoper

Dit zorgt ervoor dat een bod zonder financieringsvoorbehoud erg aantrekkelijk is voor de verkoper. In de huizenmarkt van dit moment krijgt een verkoper vaak meerdere biedingen. Om meer kans te hebben als koper is het daarom aantrekkelijk om een bod uit te brengen zonder voorbehoud van financiering.

Je vergroot daarmee jouw kans dat jouw bod geaccepteerd wordt. Verkopers willen graag zekerheid, een lager bod zonder financieringsvoorbehoud maakt vaak net zo veel kans als hogere biedingen.

De risico’s

Je kunt je kansen op het kopen van een huis vergroten door een bod uit te brengen zonder voorbehoud van financiering. Je zult echter begrijpen dat er wel risico’s aan verbonden zijn. Als jij namelijk de financiering niet rond krijgt, dan zul je een flinke boete moeten betalen. In de meeste gevallen gaat het dan om 10% van de koopsom. Je moet dus zeker weten dat je de hypotheek kunt afsluiten voordat je een bod doet zonder voorbehoud van financiering.

Dit kan nog wel eens lastig zijn, omdat het bedrag voor de hypotheek die je wilt afsluiten wordt bepaald door de woningwaarde. Als je zonder voorbehoud van financiering een woning wilt kopen, dan zul je voldoende eigen geld moeten hebben. Daarmee kun je het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde betalen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een minimale taxatiewaarde als voorwaarde in je bod op laten nemen.

Veilig kopen zonder voorbehoud van financiering

Er zijn een hoop regels verbonden aan het verkrijgen van een maximale hypotheek. Als je zonder voorbehoud van financiering een woning wilt kopen, dan hangt er een hoop af van deze hypotheek.

Een bod uitbrengen zonder financieringsvoorbehoud kan ook veilig. Je doet er verstandig aan om jouw mogelijkheden vooraf met een hypotheekadviseur te bespreken. Hij of zij kan je van alle nodige advies voorzien.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: