Hoe lang duurt de verkoop van mijn woning: 5 factoren die meespelen!
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
4 min

Hoe lang duurt de verkoop van mijn woning: 5 factoren die meespelen!

4 min

Tegenwoordig worden huizen enorm snel verkocht en dan met name in de grote steden. Dit zegt echter niets over de verkoop van jouw woning. Misschien staat jouw huis in een regio die niet zo gewild is of weten potentiële kopers jouw huis niet te vinden op internet. Om jouw woning zo snel mogelijk te verkopen moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan. In dit blog bespreken we de belangrijkste factoren.

Huis verkopen met of zonder makelaar?

Er zijn een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je huis sneller verkocht wordt. Denk dan bijvoorbeeld aan het verkoopklaar maken van de woning, het maken van professionele foto’s en een goede vermelding op Funda. Onderschat ook niet het gebruik van Social Media om jouw woning onder de aandacht te brengen.

Steeds meer mensen verkopen hun huis zonder makelaar. Een gedeelte van het verkoopproces wordt dan verricht door de huisverkoper zelf, en een gedeelte door de internetmakelaar. Maar als je geen plan van aanpak hebt, of je zet je huis op Funda en neemt vervolgens een afwachtende houding aan, dan verkoopt jouw huis natuurlijk veel minder snel dan wanneer je een actieve houding aanneemt.

Een verkoopmakelaar neemt in dit geval veel van de werkzaamheden voor je uit handen.

Zie ook: Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

Tips om je huis sneller te verkopen

Of je er nu voor kiest om je huis met of zonder makelaar te verkopen, er zijn een aantal factoren die je helpen om je huis sneller te verkopen.

1. Een goede presentatie op Funda

Funda is de grootste huizenwebsite van Nederland. Als jouw woning niet voldoende opvalt in de zoekresultaten, dan mis je een heel groot deel van potentiële kopers. Als je jouw huis wilt verkopen is het niet voldoende om een advertentie op Funda te zetten en vervolgens af te wachten. Als jouw huis niet wordt gevonden, of niet aantrekkelijk genoeg gepresenteerd wordt, dan gaat dit ten koste van de verkoopsnelheid.

2. Je huis verkoopklaar maken

Als jouw huis niet verkoopklaar is, wordt het lastig om het te verkopen. Veel mensen die hun woning willen verkopen schakelen tegenwoordig een woningstyliste in. Dit heeft een positief effect op de verkoopsnelheid.

Het verkoopklaar maken van huizen is de specialisatie van een woningstyliste. Als jouw woning niet aantrekkelijk genoeg is voor potentiële kopers, dan wordt er snel doorgeklikt naar de volgende woning. Je kunt met jouw makelaar overleggen of het nodig is om een woningstyliste in te schakelen.

Hoe lang duurt de verkoop van mijn woning?

3. Investeer in professionele foto’s

Als je gebruik maakt van een verkoopmakelaar, dan is een professionele fotoschoot vaak één van de belangrijkste diensten die geboden wordt. Een makelaar maakt gebruik van een professionele vastgoed fotograaf die precies weet hoe de ruimtes het beste tot hun recht komen.
Zonder een opvallende presentatie op internet is het haast onmogelijk op op te vallen in het grote aanbod.

Kijk dus kritisch naar hoe jouw huis online gepresenteerd wordt.

 • Heb je in professionele foto’s geïnvesteerd?
 • Zijn de foto’s genomen op een mooie dag?
 • Heb je hoogtefoto’s laten maken?
 • Heb je gekozen voor de juiste hoofdfoto op Funda?
 • Begint de tekst met een pakkende titel?
 • Is de woningtekst goed leesbaar en opgebouwd uit meerdere alinea’s?
 • Beschrijft de woningtekst de belangrijkste eigenschappen van de woning?

4. Zorg voor een unieke verkooptekst

Je maakt de verkooptekst uniek door er een persoonlijke touch aan te geven. Waarom heb je het huis destijds gekocht? En waarom wil je het nu verkopen? Je kunt een gedeelte van deze tekst gebruiken in de advertentie op Funda, maar je kunt het ook prima gebruiken op Social Media. Om je verkooptekst uniek te maken kun je ook informatie melden die niet in de standaard omschrijving van de woning is opgenomen.

Denk dan bijvoorbeeld aan:

 • Afstand tot de snelweg
 • Recreatiemogelijkheden
 • Steden in de buurt
 • Uitgaansmogelijkheden
 • Winkels in de buurt, etc.

De meeste woningadvertenties gaan niet verder dan de standaard omschrijving en dit geldt ook voor de omschrijving van de omgeving en de wijk. Als je je hierin kunt onderscheiden door wat meer te vertellen over de buurt, dan heb je al een voorsprong op de concurrentie.

5. Hanteer de juiste vraagprijs

Voordat je jouw woning te koop zet is het belangrijk om de juiste vraagprijs te hanteren. Je kunt dit doen door jouw huis te vergelijken met woningen die te koop staan in de buurt. Als jouw huis te duur is, dan is de kans klein dat je het snel verkoopt. Als je gebruik maakt van een makelaar, dan adviseert deze je over de juiste vraagprijs.

Zie ook: Wat is jouw huis waard: hoe bepaal je de verkoopprijs van je woning?

Kies voor een makelaar met een groot netwerk

Het netwerk van de makelaar is erg belangrijk bij de verkoop van je woning. De makelaar kent de regio, weet wie er op zoek is naar een woning en wat ze bereid zijn om te betalen. Wil je je huis verkopen in de regio West-Friesland? Kies dan geen makelaar die uit Groningen komt!

Kies altijd voor een makelaar die bekend is in jouw regio. Wil jij een huis verkopen in Hoorn, Zwaag, Blokker of in de regio West-Friesland? Kies dan voor Esther van Dijk Makelaardij.

Ik ben een gecertificeerd makelaar die geboren en getogen is in de regio Hoorn en hier elke wijk, buurt en straat kent, als ook in Blokker en Zwaag. Wil je meer informatie? Neem dan contact op!

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: