Verhoogt energielabel de waarde van jouw woning?
Woning verduurzamen
Esther van Dijk
Woning verduurzamen
3 min

Verhoogt een energielabel de waarde van jouw woning?

3 min

Het belang van verduurzaming is sinds een aantal jaar al duidelijk, maar vooral nu de prijzen voor gas en elektriciteit enorm stijgen. Sinds 2015 is het verplicht om een energielabel te hebben voor je woning.

Als je jouw woning gaat verkopen, dan moet je een energielabel overleggen. Maar verhoogt een energielabel ook de waarde van jouw woning? In dit blog lees je er alles over!

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een indicatie waarmee wordt aangegeven wat de energieprestatie van een pand is. Het label wordt uitgedrukt door middel van een letter. De letters lopen alfabetisch van A tot en met G, waarbij G zeer onzuinig is en A zeer energiezuinig.

Daarnaast kunnen nieuwbouwwoningen extra plusjes bij de A krijgen, van A+ tot A++++. De meest zuinige woningen produceren namelijk energie in plaats van dat ze energie vragen.

Is een energielabel voor een woning belangrijk?

De vraag naar energie is een dagelijks topic geworden in het nieuws. Voorheen waren we misschien wel bewust van de noodzaak van verduurzaming, maar we merkten nog niet veel van de gevolgen. De enorme prijsstijging van gas en elektriciteit drukt ons met de neus op de feiten.

Verduurzaming is nodig, al is het alleen al voor jezelf om wonen te kunnen bekostigen. Mensen die op zoek gaan naar een nieuwe woning zullen nu nog meer belang hechten aan de energiezuinigheid van de woning.

Het energielabel draagt daardoor steeds meer bij aan de waarde van een woning. Het is daarom heel zinvol om te investeren in verduurzaming. Niet alleen om zelf zuiniger te kunnen wonen, maar ook om de waarde van jouw woning te verhogen.

Energielabel en waarde woning

Hoe wordt het energielabel bepaald?

Het energielabel van een woning of pand wordt door verschillende factoren bepaald. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de hoeveelheid energie dat nodig is om de woning tot 20 graden Celsius te verwarmen.

De volgende factoren worden meegenomen in het bepalen van een energielabel:

  • De bouwkundige eigenschappen van de woning: ligging, afmetingen en type woning;
  • Waarmee wordt de woning verwarmd en wat is de staat ervan?
  • Ventilatie en isolatie;
  • Warm tapwater;
  • Eventueel duurzaam opgewekte energie via zonnepanelen.

Het verduurzamen van een woning

Het verduurzamen van jouw woning zorgt ervoor dat de woning een beter energielabel krijgt. Dat verhoogt de waarde van jouw woning. Natuurlijk komen er kosten kijken bij het verduurzamen, maar je kunt via de overheid en gemeentes verschillende regelingen en subsidies aanvragen. Hierdoor zijn energiebesparende aanpassingen aan de woning voor iedereen mogelijk.

Alle maatregelen samen zullen voor een verduurzaming van jouw woning zorgen. Hierdoor zorg je voor waardevermeerdering. Een woning met HR glas en goede isolatie ontvangt al snel een energielabel A.

De volgende aanpassingen zorgen voor een beter energielabel:

  • Dakisolatie, veel warmte wordt namelijk verloren via het dak;
  • Isolatie in de spouwmuren;
  • Vervang het enkel of dubbel glas door HR Glas of zogenaamd Triple glas;
  • Kies voor duurzaam verwarmen via een warmtepomp;
  • Wek stroom op met zonnepanelen en zorg voor warmte met een zonneboiler.

Zie ook: hoe vraag je een energielabel aan?

Woning kopen of verkopen in West-Friesland

Verhoogt een energielabel de waarde van jouw woning? Jazeker! Ik raad daarom aan om te zorgen voor een zo goed mogelijk energielabel. Enkele aanpassingen kunnen zorgen voor een flinke waardevermeerdering van jouw woning. Kan jij daar hulp en raad bij gebruiken?

Esther van Dijk Makelaardij helpt je er graag bij, ik werk namelijk ook als duurzaamheidsadviseur.

Woning kopen of verkopen in West-Friesland

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt. Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis.

Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: