Welke vragen kun je stellen bij de bezichtiging van een woning?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Welke vragen kun je stellen bij de bezichtiging van een woning?

3 min

Na lang zoeken heb je een woning gevonden waar je erg enthousiast over bent en je hebt een afspraak gemaakt voor een bezichtiging. Het is tijdens een bezichtiging niet alleen belangrijk om goed en kritisch rond te kijken, het stellen van de juiste vragen is minstens zo belangrijk.

Welke vragen je het beste kunt stellen lees je in dit blog.

Vraag 1: Hoelang staat het huis al te koop?

Het is belangrijk om te vragen hoelang het huis al te koop staat. Staat het huis al geruime tijd te koop, dan weet je dat het huis niet zo populair is. Dit geeft je ruimte bij de onderhandelingen.

Wanneer het huis langer dan een half jaar te koop staat, is de kans groot dat de verkopers akkoord gaan met een lager bod.

Vraag 2: Heeft de verkoper al een nieuw huis?

Als de verkoper al een nieuw huis heeft, dan is de kans groot dat hij/zij het huis zo snel mogelijk wil verkopen.

Uiteraard is dit wel afhankelijk van hoe snel de verkoper in de nieuwe woning kan trekken. Je kunt hier ook naar vragen. Zo heb je ook direct een idee wanneer jij je nieuwe huis zou kunnen betrekken.

Welke vragen kun je stellen bij de bezichtiging van een woning?

Vraag 3: Hoelang heeft de verkoper gewoond in het huis?

Het kan zijn dat de verkopers maar heel kort in het huis hebben gewoond voordat ze het weer te koop zetten. Dit zou kunnen betekenen dat er iets aan de hand is, helemaal als alle andere bewoners ook na korte tijd verhuisd zijn.

Het is verstandig om dit vooraf uit te zoeken. Wie weet zijn er problemen in de buurt. Niet iets waar je op zit te wachten.

Vraag 4: Waarom staat de woning te koop?

Probeer altijd de reden te achterhalen waarom een woning te koop staat. Is er iemand overleden of is de verkoper gescheiden?

Dit is namelijk een heel andere reden dan wanneer er iets mis is in de buurt of wanneer er gebreken zijn aan de woning.

Vraag 5: Hoeveel andere geïnteresseerden zijn er?

Overweeg je een bod uit te brengen na de bezichtiging? Dan is het handig om te weten of er nog meer mensen geïnteresseerd zijn in de woning. Je kunt vragen hoeveel mensen er al zijn komen kijken naar de woning, maar vraag ook gerust of er al een bod uitgebracht is.

Uiteraard mag de makelaar je niets vertellen over de hoogte van het bod, maar wel over hoeveel andere mensen al een bod hebben gedaan.

Welke vragen kun je stellen bij de bezichtiging van een woning?

Vraag 6: Hoe is het om in deze buurt te wonen?

Niet alleen het huis is belangrijk, ook de buurt waarin je gaat wonen. Het is dus niet zo raar om te vragen hoe het is om in deze buurt te wonen. Zijn er minpunten? Of beviel het heel erg goed?

Vraag 7: Wat zijn de kosten voor onderhoud van de woning?

Natuurlijk heb je het liefst een huis die al goed onderhouden is en waar je niet teveel onderhoud aan hebt. Een goede vraag zou dus zijn hoeveel geld de verkoper kwijt is geweest aan onderhoud van het huis.

Het kan zijn dat er net achterstallig onderhoud gepleegd is, dat de kozijnen geverfd zijn en een aantal dakpannen vervangen. Dit scheelt jou weer kosten (en tijd).

Vraag 8: Wat is de oorzaak van eventuele gebreken?

Natuurlijk is het belangrijk dat je tijdens de bezichtiging een goede indruk krijgt van het huis en de staat van het pand. Als je vochtplekken ziet, of scheuren in de muren, dan doe je er verstandig aan om hier direct vragen over te stellen.

Doe hetzelfde als je merkt dat deuren of ramen niet goed openen of sluiten.

Vraag 9: Wat zijn de maandlasten?

Wil je een goede indicatie van wat je maandelijks kwijt bent aan het huis? Vraag dan wat je kwijt bent aan gas en licht. Je kunt dan ook direct vragen naar het energielabel.

Vraag 10: Kan ik spullen overnemen?

In de meeste gevallen koop je een huis zonder roerende zaken, zoals een vloer. Het kan echter zijn dat de verkoper graag dingen achter wil laten in het huis, zoals een vloer, gordijnen, etc. Je kunt ook aan de verkoper vragen of je iets over mag nemen.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: