Je huis opknappen voor verkoop: noodzakelijk of niet?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Je huis opknappen voor verkoop: noodzakelijk of niet?

3 min

Wil je jouw huis verkopen? Dan kan het een goed idee zijn om je huis op te knappen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je een hogere verkoopprijs krijgt. Maar is het de tijd, de moeite en het geld waard? Wat zorgt bijvoorbeeld wel voor een waardevermeerdering van je huis en wat niet?

In dit blog lees je er alles over.

Waardevermeerdering als je het huis opknapt: ja of nee?

Denk goed na over wat je precies wilt verbouwen voordat jouw woning in de verkoop gaat. Vaak kijk jij anders tegen de woning aan dan een buitenstaander dat zou doen. Als bewoner raak je gewend aan allerlei ongemakken en gebreken, iets waar een potentiële koper wel over zou kunnen vallen. Zo kunnen de allerkleinste dingen ervoor zorgen dat de koop niet doorgaat of dat de verkoopprijs veel lager wordt dan je voor ogen had.

Maak weloverwogen keuzes

Wil je jouw huis opknappen voordat je het in de verkoop zet? Denk dan bij elke investering na of dit het wel waard is. Investeringen die een grote meerwaarde geven aan de woning zijn in de meeste gevallen niet smaakgebonden. Wil je bijvoorbeeld de keuken of de badkamer vervangen? Kies dan voor neutrale kleuren, anders is het mogelijk dat je potentiële kopers afschrikt.

Kleine dingen maken een groot verschil

Ben je niet van plan om te gaan verbouwen? Kijk dan in elk geval naar de kleine dingen in en om het huis. Zorg ervoor dat je huis opgeruimd is en dat alles goed afgewerkt is. Denk dan bijvoorbeeld aan een vers likje verf op de muren, dat losse plinten vastgemaakt zijn en dat er geen vloerbedekking of behang los zit. Zorg voor opgeruimde kamers en een goede verlichting.

Je huis opknappen voor verkoop: noodzakelijk of niet?

Wat draagt bij aan waardevermeerdering en wat niet?

Een verbouwing of verduurzaming van je woning kan ervoor zorgen dat je woning meer waard wordt. Zo kan een verbouwing zorgen voor een groter woonoppervlak en een verduurzaming voor een lagere energierekening. Dit maakt jouw woning geliefd bij potentiële kopers en dat zie je terug in de waarde van je huis.

Toch hangt de waardevermeerdering van je huis wel af van wat je precies laat doen aan je woning. Als jij een nieuwe badkamer plaatst in jouw huis, die helemaal jouw specifieke stijl heeft, dan zorgt dit er niet per se voor dat je woning meer waard wordt. Badkamers, maar ook keukens, zijn erg smaakgevoelig. Maar wat draagt dan wel bij aan een waardevermeerdering?

Hogere woningwaarde door een zolderverbouwing

Als jouw zolder op dit moment nauwelijks bewoonbaar is, dan doe je er goed aan om deze te verbouwen. Niet alleen levert dit een meerwaarde van je woning op, het is ook een toegevoegde waarde voor je eigen leefruimte en woongemak. Bij een zolderverbouwing kun je denken aan de muren stucen, een dakkapel plaatsen, een trap naar zolder maken of isolatie aanleggen. Dit zorgt allemaal voor een waardevermeerdering van je woning.

Hogere woningwaarde door verduurzaming

Energiebesparende maatregelen zorgen er ook voor dat je huis meer waard wordt. Energiezuinige woningen zijn erg in trek. Energiebesparende maatregelen zijn bijvoorbeeld dubbel glas (of nog beter HR++ glas), zonnepanelen op het dak of nieuw isolatiemateriaal.

Hogere woningwaarde door onderhoud

Bij een waardevermeerdering van je huis hoef je niet alleen te denken aan grote verbouwing; klein onderhoud aan je woning kan ook waardevermeerderend zijn. Voor potentiële kopers ziet jouw woning er een stuk beter uit met nieuw geverfde kozijnen. Ander onderhoud is bijvoorbeeld het vernieuwen van de kozijnen, vernieuwen van het stucwerk, de woning opnieuw schilderen, de afwerking van de woning verbeteren, de tuin aanpakken of een oude cv-ketel of radiatoren vervangen.

Hogere woningwaarde door een nieuwe badkamer of keuken?

Een badkamer verbouwing of een keukenverbouwing werkt helaas niet altijd waardevermeerderend. Keukens en badkamers zijn namelijk erg smaakgevoelig. Hoewel ze misschien wel jouw wooncomfort vergroten, kan het een potentiële koper juist afschrikken.

Conclusie

Niet alles wat je verbouwt aan je huis zorgt voor een waardevermeerdering. Denk van tevoren dus goed na over waar je jouw tijd, energie en geld instopt. Wegen de kosten op tegen de baten? Klein onderhoud aan de woning is altijd verstandig, net als het verduurzamen van jouw woning.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: