Hoe vraag je een energielabel voor je huis aan?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Hoe vraag je een energielabel aan voor de verkoop van je woning?

3 min

Wanneer je je huis wilt verkopen of verhuren is het aanvragen van een definitief energielabel verplicht sinds 2015. In de verkoopadvertentie dien je te vermelden welk definitief energielabel jouw woning heeft en het label dient overhandigd te worden aan de nieuwe eigenaar van de woning tijdens de overdracht. Begin 2015 ontvingen alle Nederlandse huiseigenaren een voorlopig energielabel van de overheid. Sindsdien is het bij de verkoop van de woning verplicht om dat voorlopige energielabel om te zetten in een definitief energielabel. 

Een beter energielabel betekent een hogere woningwaarde

Je kon dat zelf online doen tot 1 januari 2021. Destijds kreeg je een eenvoudige variant van het nieuwe energielabel, nu is het nauwkeuriger en uitgebreider. Deze ‘oude stijl’ energielabels zijn tot 10 jaar na de datum van de afgifte geldig. 

Als je binnen deze tijd je huis verkoopt, dan is het niet nodig om een nieuw energielabel aan te vragen. Het wordt anders als je in de tussentijd energiebesparende maatregelen genomen hebt, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie.

Het is dan verstandig om een nieuw energielabel aan te vragen. Het kan zomaar zijn dat jouw woning van een energielabel C naar energielabel A is gegaan. Dit zorgt voor een hogere woningwaarde en het maakt je woning aantrekkelijk voor kopers.

Hoe vraag je een energielabel aan?

Wil je jouw woning verkopen? Dan dien je een energielabel aan te vragen. Je kunt dit doen door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. De energieadviseur komt dan langs om de energieprestaties van je woning te checken. Er wordt gekeken naar zo’n 150 verschillende kenmerken, zoals isolatie, de afmetingen en de aanwezige installaties voor bijvoorbeeld ventilatie en verwarming. Op basis van deze bevindingen wordt een energielabel opgesteld. 

Dit wordt vervolgens geregistreerd in de landelijke energielabel-database van de Rijksoverheid. Je dient een afspraak te maken met een energieadviseur die bevoegd is om een energielabel op te stellen. Je kunt zo’n adviseur vinden in het EP register van de overheid. Je kunt ook kijken op energielabel.nl. Heb je al een makelaar ingeschakeld voor de verkoop van je woning, dan kan jouw makelaar je ook naar een energieadviseur verwijzen.

Hoe vraag je een energielabel voor je huis aan?

Kost een energielabel geld?

Het aanvragen van een energielabel kost geld. De hoogte van de prijs hangt af van een aantal factoren, zoals het type woning, hoe groot je huis is en het tarief wat de energieadviseur rekent. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag van zo'n 350 euro. 

Over het algemeen ligt de prijs van het aanvragen van een energielabel lager bij appartementen. Op de dag van de overdracht dien je een definitief energielabel te kunnen overhandigen. Je bent ook verplicht om in de verkoopadvertentie te vermelden wat voor energielabel jouw woning heeft. Sinds 2022 kan de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) langskomen om dit te controleren.

Energielabel aanvragen bij Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een energielabel aanvragen voor de verkoop van je woning? Dat kan bij Esther van Dijk Makelaardij. De inspectie wordt uitgevoerd door Homekeur BV voor een tarief van €349,00. Deze prijs geldt voor woningen met een gebruiksoppervlakte tot 190m² (inhoud 513m³). Daarboven geldt een toeslag van €0,65 per 1m². 

Makelaar bij aankoop en verkoop woning

Ook voor de verkoop van je woning ben je bij Esther van Dijk Makelaardij aan het juiste adres. Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt. 

Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: