Huis duurzamer maken of huis verduurzamen
Woning verduurzamen
Esther van Dijk
Woning verduurzamen
3 min

Stappenplan om je huis te verduurzamen: handige tips!

3 min

Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om hun huis te verduurzamen. Niet alleen scheelt het in de energiekosten, je krijgt er ook een hoger energielabel van. Dit kan van toegevoegde waarde zijn als je je huis op termijn wilt verkopen. Nu is ieder huis anders en heeft niet iedereen hetzelfde budget te besteden. In dit blog zetten we daarom een aantal tips op een rijtje om je huis te verduurzamen, met een klein en groot budget.

Waarom je woning duurzamer maken?

In 2050 moet iedereen in Nederland energieneutraal wonen. Dit betekent dat alle huizen vanaf dat jaar van het gas af zijn. De overheid stimuleert het dat je jouw woning duurzamer maakt door subsidies beschikbaar te stellen. Wanneer je jouw woning wilt verkopen, wordt verduurzamen ook steeds belangrijker. Kopers zullen hierop letten wanneer ze een woning kopen. Dus wanneer je door verduurzaming van energielabel C naar energielabel A gaat, is dit interessant voor alle partijen.

Tips om je huis te verduurzamen met een groot budget

Heb je een koopwoning en wil je je woning verduurzamen? Misschien wil je lagere energiekosten of wil je het energielabel van je woning verhogen. Het is dan belangrijk dat je je woning op de juiste manier verduurzaamt, met andere woorden: Doe het in de juiste volgorde en kies voor energiebesparende maatregelen die passen bij jouw woning. 

Er zijn drie belangrijke stappen die je kunt nemen om je woning te verduurzamen: 

 • Je woning isoleren; 
 • Zelf duurzame energie opwekken met zonnepanelen; 
 • Je gasverbruik inperken of zelfs je woning aardgasvrij maken.

Isoleer je woning

De eerste belangrijke stap naar een duurzame woning is isolatie. Zo voorkom je dat energie verloren gaat. Denk hierbij aan:

 • Isolatie van het dak
 • Isolatie van ramen
 • Isolatie van de vloer
 • Isolatie van de muren
 • Tochtstrips, om kieren te dichten.

Huis duurzamer maken of huis verduurzamen

Energie hergebruiken

Als je het huis goed geïsoleerd hebt, kun je denken aan alternatieve manier om energie op te wekken. Denk aan:

 • Installatie van een warmtepomp
 • Zonnepanelen
 • Warmteterugwinning van douchewater

Je huis gasvrij maken

Gasvrij wonen is de toekomst. Maar het is wel handig dat je nog een warm huis hebt. Een aantal dingen die je kunt doen::

 • Koken op een inductieplaat 
 • Werken met LED-verlichting in plaats van gloeilampen
 • Kiezen voor vloerverwarming via een warmtepomp-cv in plaats van elektrische vloerverwarming
 • Installatie van een zonneboiler.

Verhogen van je energielabel

Met een energielabel laat je zien hoe energiezuinig jouw huis is. Een energielabel is verplicht als je je huis wilt verkopen. Veel huisbezitters willen hun woning verduurzamen om het energielabel te verbeteren. Dit heeft als voordeel dat het de waarde van je woning verhoogt, maar ook dat het de verkoop of verhuur van je huis versnelt. Bij sommige hypotheekverstrekkers krijg je bij het afsluiten van een lening rentekorting als je een label A woning hebt, of als je je label verbeterd hebt. 

Je kunt je energielabel verbeteren door energiebesparende maatregelen te treffen, zoals het installeren van zonnepanelen, door je huis te isoleren of door een warmtepomp toe te passen. Alleen al door je CV-ketel te vervangen kun je van label G naar label F gaan. Als je isolerende maatregelen treft, dan kun je van een F label naar een C label gaan. Wil jij jouw energielabel verbeteren? Neem dan contact op met een expert.

Waar start je met verduurzamen van de woning?

Het is van belang dat je verduurzaming in de goede volgorde aanpakt. Zorg dat je de basis op orde hebt. Starten met zonnepanelen terwijl de fundering niet in orde is, is eigenlijk de omgekeerde volgorde. Verstandiger is om eerst te starten met het vervangen van enkele beglazing door twee- of driedubbele beglazing.

Daarnaast is ook het isoleren van de spouwmuren, het dak en de vloer een uitstekend idee. Start daarom altijd bij de basis, want dit soort maatregelen hebben een positieve uitwerking op je energieverbruik.

Wil je duurzaamheidsadvies van een expert? Ik help je graag verder!

Woning kopen of verkopen in West-Friesland

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt. Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: