goedkope makelaar handig?
Makelaar
Esther van Dijk
Makelaar
3 min

Goedkope makelaar kiezen: handig of niet?

3 min

Een huis verkopen vereist expertise. Met de juiste makelaar verkoop je jouw woning voor een goede prijs en voorkom je problemen achteraf. Aangezien de tarieven van makelaars onderling sterk verschillen zijn mensen geneigd om voor een goedkope optie te gaan. Is dat echter wel handig, een goedkope makelaar inschakelen?

Op zoek naar een goede makelaar: waar moet je op letten?

Voor we ingaan op het prijsaspect bespreken we waar je op moet letten wanneer je op zoek gaat naar een goede makelaar.

Allereerst is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een gecertificeerde makelaar, dus iemand die bij een brancheorganisatie is aangesloten. Je weet dan zeker dat deze makelaar aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet en de nodige opleiding genoten heeft. In het geval zich een geschil voordoet, kun je bovendien gemakkelijk contact opnemen met de Geschillencommissie Makelaardij.

Waar let je nog meer op wanneer je een makelaar kiest? Het is ontzettend belangrijk dat je een klik ervaart met de expert. Dit zorgt ervoor dat de samenwerking voorspoedig verloopt en dat je vertrouwen kunt stellen in het advies van de makelaar.

De prijs van een makelaar: hoe wordt deze bepaald?

Het tarief van een makelaar kan een vast tarief betreffen, maar het kan ook om een courtage gaan. Wat is het verschil?

Bij een courtage is de verdienste van de makelaar afhankelijk van de aankoop- of verkoopsom van een huis. Hij of zij krijgt hier een bepaald percentage van; in de regel is dat 1 tot 2 procent. Het voordeel hiervan is dat je deze som enkel betaalt wanneer de woning daadwerkelijk gekocht of verkocht wordt.

Betaal je de makelaar een vast tarief? Dan weet je vooraf precies waar je aan toe bent en hier kun je rekening mee houden in je budget. Bij de meeste makelaars die met een vast tarief werken betaal je bij intrekking alleen de opstartkosten en de gemaakte uren.

Waar betaal je nu echt voor bij een makelaar?

Vaak bespaar je geld door voor een iets duurdere expert te gaan die veel ervaring op zak heeft.

Zo mag je van een goede makelaar verwachten dat hij of zij kwaliteitsfoto’s regelt. Goede foto’s zorgen ervoor dat er sneller interesse wordt getoond in je huis, waardoor je woning sneller verkocht wordt. Hierdoor bespaar je uiteindelijk geld.

Doordat een expert een goede bouwkundige keuring regelt, voorkom je vervelende situaties achteraf.

De makelaar is bovendien degene die de meeste contacten regelt die nodig zijn voor de verkoop van het huis. Hierdoor bespaar je jezelf een hoop stress.

Gebruik de prijs niet als graadmeter voor het vinden van een makelaar

Zoals je ziet heeft het veel voordelen om voor een goede makelaar te kiezen, ook al is zijn of haar tarief wat hoger dan dat van anderen.

Net zoals met veel diensten het geval is, is goedkoop uiteindelijk vaak duurkoop. Zo zorgt een goede makelaar ervoor dat je woning een goede eerste indruk maakt, waardoor sneller een serieuze koper bereikt wordt. Daarnaast geniet je van een volledige service, waaronder advies bij het regelen van een taxatie en een bouwkundige keuring.

Ook na de koop staat een goede makelaar voor je klaar in het geval er zich problemen voordoen. Stel je voor dat de nieuwe bewoners klagen over schimmel in de muur, terwijl er geen sprake van schimmel was voor de verkoop? In ernstige gevallen kunnen de kopers zelfs een rechtszaak willen aanspannen. Een ervaren makelaar zal je dan niet in de kou laten staan.

goedkope makelaar review

Bekijk altijd de reviews van de makelaar

Alvorens je in zee gaat met een makelaar is het verstandig om onafhankelijke reviews te bekijken. Dit kun je doen op Funda.nl en door de makelaar te googelen. Ook advies vragen aan vrienden en familieleden is een goede manier om de juiste makelaar te vinden.

Conclusie

Bij het kiezen van een makelaar ga je het beste af op zijn of haar certificering en op het al dan niet hebben van een klik met deze expert. Ga niet alleen af op de prijs, want goedkoop is vaak duurkoop. Kies voor een makelaar die de juiste opleiding genoten heeft, je een volledige service aanbiedt en die goede reviews krijgt.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: