Energielabel verplicht bij verkoop woning
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Is een energielabel verplicht bij de verkoop van je woning?

3 min

Wil je je woning verkopen? Dan ben je sinds 2015 verplicht om bij de overdracht een energielabel te overhandigen. Het energielabel voor woningen geeft met klassen en kleuren aan hoe energiezuinig jouw huis is. Hierbij wordt de woning vergeleken met soortgelijke huizen.

Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig. Zodra je besluit om je huis te koop te zetten is een energielabel verplicht. Het energielabel moet zichtbaar zijn in de verkoopadvertentie en dient overhandigd te worden tijdens de overdracht aan de notaris en de koper. Het energielabel is 10 jaar geldig.

Wat is een energielabel precies?

Een energielabel is sinds 2015 verplicht bij de verkoop van je woning. Het geeft aan hoe energiezuinig je huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.

In 2015 heeft iedere huiseigenaar in Nederland een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Hoewel dit geen formeel label is, kan het wel helpen om beslissingen te maken op het gebied van energiebesparing. Dit voorlopige label is gebaseerd op gegevens die bekend zijn van de woning, zoals het type woning, het woonoppervlakte en wanneer het huis gebouwd is.

Energielabel aanvragen bij een energieadviseur

Via internet kon je tot 1 januari 2021 een definitief vereenvoudigd label aanvragen. Sinds 1 januari 2021 moet je een energielabel aanvragen bij een energieadviseur. Deze energieadviseur komt dan bij je langs en neemt alle kenmerken van je woning op.

Met dit uitgebreide energielabel wordt veel meer duidelijk over de energiezuinigheid van jouw woning. Het geeft bijvoorbeeld aan hoe het gesteld is met isolatie van de muren, dak, gevel, vloeren en ramen, maar ook hoeveel energie de cv en mechanische ventilatie verbruikt.

Energielabel verplicht bij verkoop woning

Is het energielabel verplicht?

Zodra je besluit om je huis in de verkoop te zetten is een energielabel verplicht. Kun je geen energielabel overhandigen bij de overdracht van de woning, dan kun je hiervoor een boete krijgen. Deze boete bedraagt € 435.

Het vaststellen van het energielabel op afstand is niet meer mogelijk sinds 1 januari 2021, hierdoor zijn de kosten van het energielabel flink gestegen. Een boete incasseren was voordeliger dan het laten opstellen van een energielabel. Daarom is er gekozen voor een hogere boete.

Zie ook: wordt de waarde van mijn huis hoger door het energielabel?

Hoe kun je een energielabel aanvragen?

Je kunt een energielabel heel eenvoudig aanvragen door een afspraak te maken met een erkend energieadviseur. De energieadviseur komt dan langs om de energieprestaties van je woning te checken. Er wordt gekeken naar zo’n 150 verschillende kenmerken, zoals isolatie, de afmetingen en de aanwezige installaties voor bijvoorbeeld ventilatie en verwarming.

Op basis van deze bevindingen wordt een energielabel opgesteld. Dit wordt vervolgens geregistreerd in de landelijke energielabel-database van de Rijksoverheid. Vervolgens krijg je binnen enkele dagen het rapport binnen.

Energielabel aanvragen bij Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een energielabel aanvragen voor de verkoop van je woning? Dat kan bij Esther van Dijk Makelaardij. De inspectie wordt uitgevoerd door Homekeur BV voor een tarief van €349,00. Deze prijs geldt voor woningen met een gebruiksoppervlakte tot 190m² (inhoud 513m³). Daarboven geldt een toeslag van €0,65 per 1m².

Makelaar bij aankoop en verkoop woning

Ook voor de verkoop van je woning ben je bij Esther van Dijk Makelaardij aan het juiste adres. Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: