Hoe werkt de bezichtiging van een woning?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
4 min

Hoe werkt de bezichtiging van een woning?

4 min

Heb je jouw oog laten vallen op een geschikte woning en zou je deze wel willen bezichtigen? Je kunt daar het best niet te lang mee wachten. Huizen worden nog steeds razendsnel verkocht en je kunt veel beter de sfeer proeven van een woning als je er echt in rondloopt.

De aanschaf van een woning is een grote beslissing, dat doe je niet zomaar. Je wilt wel kiezen voor de juiste woning, je gevoel bij het huis moet goed zijn. Een bezichtiging van een woning is daarom heel belangrijk.

Maar hoe werkt de bezichtiging van een woning? Wie zijn erbij aanwezig en wat wordt er allemaal bekeken? In dit blog kun je er alles over lezen. Ook geef ik je enkele tips voor de voorbereiding en de bezichtiging zelf.

Wie zijn er bij een bezichtiging aanwezig?

Bij een bezichtiging van een woning zijn in de meeste gevallen de volgende personen aanwezig: De potentiële koper, zijn of haar makelaar en de verkopende makelaar.

Een bezichtiging zou je zelf kunnen regelen met de verkoper. Het valt echter aan te raden om dit niet te doen, de rondleiding is namelijk niet alleen een informatief rondje door het huis.

Om een goede verhouding tussen de verkoper en de koper te bewerkstelligen is het belangrijk dat de bewoners niet aanwezig zijn tijdens de bezichtiging. Er zou namelijk een onderhandeling over de koop kunnen ontstaan. Om een goede prijs te ontvangen of betalen is het belangrijk dat er afstand is tussen beide partijen. Een makelaar is de geschikte persoon om te onderhandelen. Hij of zij zorgt ervoor dat de relatie tussen beide partijen goed blijft.

Een ander nadeel van op eigen initiatief bezichtigen is het feit dat het lijkt alsof je op visite bent. Je ziet de huidige bewoners in hun woning. Dit kan ervoor zorgen dat het moeilijk voor te stellen wordt om jezelf te zien wonen in het huis. Dit gevoel zal heel anders zijn als je de woning bezoekt met je eigen makelaar en/of met de verkopende makelaar. De verkopende makelaar zal op professionele manier de woning en de mogelijkheden aan je tonen.

Informatieplicht en onderzoeksplicht; wat is het?

Informatieplicht en onderzoeksplicht; wat is het?

Voor de meeste mensen komt een eerste bezichtiging vaak neer op een rondje sfeer proeven. Wat is de sfeer in de woning? Voelt het goed aan? Hoe valt het licht naar binnen? Bevalt de indeling van het huis? Het valt echter aan te raden om verder te kijken dan dat, een belangrijke taak hierin ligt bij jouw makelaar. Hij of zij zal veel kritischer kijken naar de woning.

De verkoper en makelaar van de verkoper hebben de plicht om zo volledig mogelijk informatie te geven over het huis. Als het huis eventuele gebreken heeft, zoals bijvoorbeeld lekkages, dan moet dit gemeld worden. Dit wordt ook wel mededelingsplicht of informatieplicht genoemd, dit is in de wet vastgelegd.

Dat wil niet zeggen dat jij zelf geen plicht hebt, er bestaat namelijk ook een onderzoeksplicht voor kopers. Het is daarom belangrijk om naast het sfeer proeven, de woning aan een grondige inspectie te onderwerpen.

Wat wordt er bekeken bij een bezichtiging?

Als je een bezichtiging gaat doen, maak dan eerst een rondje door het gehele huis om de sfeer te proeven. Neem daarna de tijd om alles nog eens grondig te bekijken.

Gas, water en verwarming

Je kunt bijvoorbeeld starten bij het gas, water en verwarmingssysteem. Wat voor verwarmingssysteem heeft de woning en uit welk jaar komt het?

Elektra en sanitaire voorzieningen

Daarna kijk je naar de elektra en sanitaire voorzieningen. Zitten er voldoende stopcontacten in de woning? Ziet de bedrading er goed uit? Controleer of alle lichtschakelaars en kranen werken en niet lekken, check de radiatoren en trek de wc door en controleer of dit goed werkt. Ga met deze kritische blik door alle ruimtes van de woning. Controleer de beglazing, de vloeren, de wanden op eventuele scheuren en lekkages en bekijk het hang en sluitwerk.

De keuken

In de keuken kun je het best de staat van de keuken bekijken. Vind je de keuken mooi? Hoe is de afzuiging? Is het verouderd en moet er een nieuwe keuken in? Dit kan voor extra kosten zorgen en is daarom medebepalend voor de prijs van de woning.

De badkamer

Dat geldt ook voor de badkamer, kijk goed naar de tegels en het sanitair. Het laatste rondje maak je door de eventuele tuin en langs de buitenkant van de woning. Bekijk de muren aan de buitenkant en kijk of er geen scheuren in zitten. Wat is de staat van alle kozijnen?

Hoe is de omgeving?

Kijk ook hoe het er bij de buren uitziet en of er veel lawaai is in de buurt. Hoe is de ligging van de tuin of balkon? Zijn er voldoende parkeergelegenheden in de buurt? Hoe zit het met winkels en eventuele scholen voor je kinderen? Allemaal zaken die belangrijk zijn tijdens de bezichtiging van een woning.

Wat wordt er bekeken bij een bezichtiging?

Bezichtiging? Neem iemand mee!

Als je een woning gaat bezichtigen, dan is het verstandig om iemand mee te nemen naast je makelaar. Dat geldt ook als je als stel een woning wilt gaan kopen. Als potentiële koper is het namelijk vaak moeilijk om zonder emoties naar een huis te kijken.

Je hebt een prachtige woning online gevonden, in de buurt waar je graag wilt wonen en voor de juiste prijs. De kans is dan groot dat je eventuele gebreken of nadelen van de woning niet meer ziet. Je doet er daarom goed aan om iemand mee te nemen die neutraal en kritisch naar de woning kan kijken. Iemand die dichtbij je staat, die je dus goed kent en die weet wat jouw wensen zijn.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: