Wat is het verschil tussen taxatiewaarde en WOZ waarde?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Wat is het verschil tussen taxatiewaarde en WOZ waarde?

3 min

Het kan best verwarrend zijn; je hebt de taxatiewaarde van een huis en de WOZ-waarde. Dit zijn verschillende waarden die vrijwel nooit gelijk zijn. Maar wat is het verschil tussen de taxatiewaarde en WOZ-waarde eigenlijk?

De taxatiewaarde kun je zien als de marktwaarde van een woning, deze wordt vastgesteld door een taxateur. Deze waarde wordt gebruikt bij de verkoop en aankoop van een woning. De WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeente om belastingen te heffen.

Wat is de taxatiewaarde?

Als je een woning gaat kopen of verkopen, dan wordt de taxatiewaarde gebruikt om een soort starttarief vast te stellen voor de onderhandelingen. Ben jij de verkoper van de woning? Dan komt er een taxateur bij je langs. Hij of zij gaat de waarde van de woning bepalen, de taxateur doet dat aan de hand van een aantal punten. Na de waardebepaling weet je wat jouw woning waard is. Het bepalen van de verkoopprijs wordt daardoor makkelijker en betrouwbaarder.

Veel hypotheekverstrekkers stellen een taxatierapport verplicht als je een nieuwe hypotheek afsluit. Wil je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan is een taxatierapport altijd verplicht.

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is ook een bepaling van de waarde van een woning, maar deze wordt gedaan door de gemiddelde verkoopprijs te bepalen van vergelijkbare woningen in de buurt. De WOZ-waarde kan daardoor heel anders zijn dan werkelijke marktwaarde. Een geheel nieuwe keuken of badkamer, een extra dakkapel of een goede ligging hebben een positieve invloed op de marktwaarde, maar is niet belangrijk voor de WOZ-waarde.

De WOZ-waarde wordt vastgesteld om de hoogte van gemeentelijke belastingen te bepalen. De bepaling van de WOZ-waarde van dit jaar wordt altijd gedaan op 1 januari van het vorige jaar.

Wat is het verschil tussen taxatiewaarde en WOZ waarde?

Is WOZ-waarde gelijk aan verkoopwaarde?

De WOZ-waarde is niet gelijk aan de verkoopwaarde van een woning. De WOZ-waarde heeft ook geen invloed op de verkoopwaarde. De verkoopwaarde wordt bepaald aan de hand van de staat van woning, de ligging, de sfeer en inrichting, concurrentie van andere woningen en een deel emotie.

Een koper kan door gevoel meer geld voor een woning bieden dan de taxateur voorzien had. Deze emotionele waarde is niet te bepalen in een taxatierapport, maar ook niet door het gemiddelde te nemen van woningen in de buurt.

Wat is het verschil?

Het grootste verschil tussen de taxatiewaarde en de WOZ-waarde is het doel. De WOZ-waarde heeft als doel een bedrag te kunnen bepalen voor gemeentebelastingen. Een taxatiewaarde heeft als doel om de huidige waarde te bepalen van een woning. Dit rapport kan gebruikt worden voor een financiering, voor de aankoop of verkoop van de woning of voor belastingdoeleinden.

Conclusie

De WOZ-waarde van een woning is bepaald op de peiling van het afgelopen jaar. Hierdoor wordt er meestal geen gebruikgemaakt van de WOZ-waarde om de verkoopprijs van een woning te bepalen. Het is namelijk belangrijk om naar de huidige staat van jouw woning te kijken. Alleen dan kan de juiste taxatiewaarde bepaald worden. Hiervoor worden verschillende zaken bekeken in en om het huis.

Ook vergelijken we de woning met andere in een database en we gaan na hoeveel vraag er is naar dit type woning. De uiteindelijke taxatiewaarde en verkoopprijs wordt aan de hand van deze factoren bepaald. Er zit dus duidelijk verschil tussen de taxatiewaarde en de WOZ-waarde. De WOZ-waarde is bovendien niet gelijk aan de verkoopwaarde en het heeft er geen invloed op.

De prijs waarvoor een woning verkocht wordt hangt af van de feiten in het taxatierapport, maar daar komen ook variabele factoren als concurrentie, emotie, inrichting en sfeer bij kijken.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: