Duurzaamheidsadvies voor jouw woning
Makelaar
Esther van Dijk
Makelaar
3 min

Duurzaamheidsadvies voor jouw woning: dit moet je weten

3 min

Je huis verduurzamen is goed voor het milieu en het levert jou een lagere energierekening op. Bovendien kan een hoger energielabel de waarde van je woning verhogen. Dit is vooral interessant bij een eventuele verkoop van je huis. Heb je plannen om je woning te verduurzamen en wil je weten wat dit oplevert? Ik leg je uit met welke duurzame maatregelen je aan de slag kan. Bovendien vertel ik je alles over het taxeren vóór en ná de verduurzaming van je huis.

Woningen verduurzamen

In 2050 moet iedereen in Nederland energieneutraal wonen. Dit betekent dat alle huizen vanaf dat jaar van het gas af zijn. Op die manier voldoen Nederlandse gemeenten perfect aan Europese wetgeving. Natuurlijk kan je ook nu al de nodige maatregelen treffen om je woning energiezuinig te maken. Met het aanbrengen van eenvoudige wijzigingen bespaar je al snel op hoge energiekosten. Daar lees je meer over in de komende alinea.

Hoe kun je een woning verduurzamen?

Je huis energiezuinig maken is niet moeilijk, mits je duidelijk voor ogen hebt welke maatregelen je kan treffen. We geven je 7 praktische tips:

  1. Isoleer je schuine dak: veel energie gaat verloren via het dak. Daarom is isoleren met wol, hout- of hennepvezels een prima investering, want dit soort natuurproducten ventileren en reguleren vocht.
  2. Isoleer je spouwmuren: je energieverbruik daalt flink en het is een van de goedkoopste verduurzamingsmaatregelen.
  3. Investeer in zonnepanelen: laat je adviseren hoe je het maximale uit je zonnepanelen haalt en stem dit af op je huidige stroomverbruik.
  4. Vervang enkel glas door dubbel glas: HR++ of driedubbel glas beschermt tegen warmte, kou en geluid.
  5. Plaats een warmtepomp: naast een volledig elektrische waterpomp heb je ook de keuze uit een hybride oplossing die werkt via een luchtwarmtepomp en een HR++ cv-ketel. Je CO2-uitstoot daalt met gemiddeld zo'n 35 procent.
  6. Koop een zonneboiler: verwarm water met kracht van de zon. De jaarlijkse besparing is ongeveer 80 euro.
  7. Isoleer je vloer: een geïsoleerde vloer voelt prettiger aan en je hebt geen last van tocht.

Hoe werkt verduurzaming in de praktijk?

Veel mensen dromen van zonnepanelen op het dak van hun huis. Jij misschien ook wel! Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk bij de basis te beginnen. Starten met zonnepanelen terwijl de fundering niet in orde is, is eigenlijk de omgekeerde volgorde. Verstandiger is om eerst te starten met het vervangen van enkele beglazing door twee- of driedubbele beglazing. Daarnaast is ook het isoleren van de spouwmuren, het dak en de vloer een uitstekend idee. Start daarom altijd bij de basis, want dit soort maatregelen hebben een positieve uitwerking op je energieverbruik.

Duurzaamheidsadvies voor jouw woning

Wat levert het verduurzamen van je huis op?

Het nemen van energiezuinige maatregelen levert twee belangrijke voordelen op:

  1. Je woning neemt in waarde toe. Een woning met een A-label brengt bijvoorbeeld ruim 12.000 euro meer op dan een vergelijk­baar huis met een D-label.
  2. Door je woning te verduurzamen, voldoe je aan de huidige eisen. Vanaf 1 februari 2022 moet je bij een grondige verbouwing je huis meteen verduurzamen. Bovendien zijn er allerlei subsidiepotjes en regelingen beschikbaar waar je een beroep op kan doen.

Ontdek wat verduurzaming jou oplevert

Ben je benieuwd naar wat je woning verduurzamen je oplevert? Schakel dan vooral een taxateur in om je huis op waarde te schatten vóór je de energiebesparende maatregelen treft. Heb je de nodige verbeteringen aangebracht? Laat dan je woning opnieuw taxeren zodat je weet wat je woning dan waard is.

Afspraak voor woningtaxatie

Wil je de hoge energienota een halt toeroepen, je steentje bijdragen aan een beter milieu en tot slot ook voldoen aan Europese wetgeving? Aarzel dan niet langer, maar neem nu de nodige maatregelen om je huis te verduurzamen. Ik kom graag bij je langs voor een taxatie van je woning voor en na verduurzaming.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: