Aanvaardingsdatum woning kopen
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Aanvaardingsdatum van een huis; hoe zit dit?

3 min

De datum waarop je als koper eigenaar wordt van je nieuwe huis wordt de aanvaardingsdatum genoemd. Andere benamingen voor aanvaardingsdatum zijn transportdatum, overdrachtsdatum of datum van levering. Wanneer de akte van levering is getekend en ingeschreven is in het kadaster ben je officieel eigenaar van de woning.

Aanvaardingsdatum onderdeel van onderhandelingen

De aanvaardingsdatum is onderdeel van de onderhandelingen. Als verkoper van de woning geef je aan wanneer de aanvaarding van het huis plaats kan vinden. Je kunt dan kiezen voor ‘per direct’, ‘in overleg’ of ‘per datum’.

Als koper geef je bij het uitbrengen van een voorstel aan wanneer je het huis wilt aanvaarden. Zijn koper en verkoper het eens over de aanvaardingsdatum, dan wordt dit in de koopovereenkomst vastgelegd. Vaak zal de aanvaardingsdatum gesteld worden op de eerste dag van de maand. Over het algemeen ligt de aanvaardingsdatum binnen 3 tot 6 maanden na het uitbrengen van de hypotheekofferte.

Wat betekent aanvaarding in overleg?

Aanvaarding in overleg houdt in dat de verkoper flexibel is in de datum van de overdracht. Voordat je officieel eigenaar bent van een woning, moet je het over een paar zaken eens zijn, namelijk wat je koopt, hoeveel je ervoor betaalt, wie koper en verkoper zijn en de datum waarop je naar de notaris gaat.

Het is niet duidelijk wie wat wanneer moet gaan doen zonder deze afspraken. De aanvaardingsdatum is de dag waarop je naar de notaris gaat. Op deze dag wordt de koopprijs betaalt en word je officieel eigenaar van je nieuwe woning.

De opties voor aanvaarding in overleg

Over het algemeen staat er een vaste datum in de koopakte, maar dit is niet de enige optie. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Een vaste datum, zoals de eerste of laatste werkdag van de maand;
  • Zo snel mogelijk, maar uiterlijk op een bepaalde datum;
  • Zodra de verkoper de sleutels heeft van zijn nieuwbouwwoning;
  • Als de koper zijn oude huis heeft verkocht;
  • Op het moment dat een andere voorwaarde is vervuld.

Je hebt recht op garantie als je iets in de winkel koopt, dit is vrij normaal als je als consument iets van een ondernemer koopt. De verkoper van een huis in de meeste gevallen ook een consument; als koper heb je hierdoor niet zoveel rechten. Let vooral bij oude huizen goed op voordat je iets koopt; laat altijd een bouwkundige keuring doen als je er geen verstand van hebt, of neem een gecertificeerd aankoopmakelaar in de hand.

Kan de aanvaardingsdatum nog veranderd worden?

Het is mogelijk om de aanvaardingsdatum te veranderen als beide partijen hiermee akkoord gaan. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de financiering eerder rond is dan verwacht. Als de woning al leeg staat, dan zou de aanvaardingsdatum naar voren geschoven kunnen worden.

Als dit is wat je wilt, dan kun je contact opnemen met de verkopende makelaar. Gaat de verkoper akkoord, dan wordt de afspraak bij de notaris verzet.

Aanvaardingsdatum woning kopen

Eigendomsoverdracht

De koop is definitief als de bedenktijd en de data van de eventuele ontbindende voorwaarden zijn verstreken. Vervolgens moet alleen nog de eigendomsoverdracht van de woning plaatsvinden. Hiervoor gaan de koper en verkoper gezamenlijk naar de notaris. Als koper ben je verplicht om een notaris in te schakelen. De notaris is als enige bevoegd om de notariële akte op te maken, deze bestaat uit de hypotheekakte en de eigendomsakte.

Transportakte en hypotheekakte

De eigendomsakte wordt ook wel een leveringsakte, de juridische levering of de transportakte genoemd. De hypotheekakte is het officiële contract dat hoort bij de hypotheek die afgesloten is bij het huis. Kloppen beide documenten? Dan wordt de koopsom voldaan en de notariële akte getekend.

Vanaf dit moment ben je als koper de trotse eigenaar van je nieuwe huis. De notaris zorgt ervoor dat de hypotheekakte en de transportakte in de daarvoor bestemde registers worden ingeschreven. De eigendomsoverdracht is dan een feit.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: