Wanneer betaal je de makelaar?
Makelaar
Esther van Dijk
Makelaar
3 min

Wanneer betaal je de makelaar?

3 min

Wil jij je huis verkopen? Dan komt er veel op je af. Met de hulp van een makelaar is de kans op een succesvolle verkoop een stuk groter. Natuurlijk betaal je hier wel een vergoeding voor. Maar wat moet je precies betalen aan een makelaar en wanneer doe je dit? In dit blog zet ik alles voor je op een rijtje.

Wanneer ben je de makelaar courtage verschuldigd?

Wanneer jij jouw huis wilt verkopen via een makelaar, dan is het logisch dat de makelaar recht heeft op een vergoeding voor zijn/haar werkzaamheden. Dit wordt ook wel courtage genoemd. Onder de werkzaamheden valt niet alleen de onderhandeling over de te verkopen woning, maar bijvoorbeeld ook marktonderzoek, het verzorgen van bezichtigingen en het bepalen van de vraagprijs.

Een goede makelaar ontzorgt je van A tot Z bij de verkoop van je woning. Het kan voorkomen dat je terugkomt op je besluit om je woning te verkopen en deze uit de verkoop haalt. In dat geval ben je de makelaar geen courtage verschuldigd, maar kan de makelaar je wel kosten in rekening brengen voor reeds verrichte werkzaamheden. Dit worden intrekkingskosten genoemd.

In de meeste gevallen gaat het om werkzaamheden die direct bij de start van de verkoop ingezet worden, zoals het regelen van een fotograaf en het maken van foto’s. Sommige makelaars huren een stylist in om je woning even goed onder handen te nemen, voordat er foto’s gemaakt kunnen worden. Deze kosten vallen in principe buiten de courtage, omdat je ze vaak vooraf betaalt.

Hoeveel bedraagt de commissie voor een makelaar?

De courtage die je aan een makelaar betaalt wordt doorgaans gebaseerd op een percentage van de verkoopsom. Dit is het meest gangbare systeem, zowel voor de makelaar als de verkoper. De beloning van de makelaar wordt hoger naarmate hij/zij jouw huis voor een hogere prijs verkoopt. Op dit moment is de courtage gemiddeld zo tussen de 1,25% en 1,75 %. Dit is ook afhankelijk van de waarde van je huis.

Dit percentage kan afwijken per makelaarskantoor en regio. Wil je je huis verkopen via een makelaar, dan doe je er dus verstandig aan om op voorhand de courtages van verschillende makelaars te vergelijken. Op deze manier krijg je inzicht in de kosten van de makelaar en weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Wanneer betaal je de makelaar?

Waaruit bestaat de courtage?

De makelaarscourtage bestaat uit een percentage of een vast bedrag. Als het om een vast bedrag gaat, dan weet je precies waar je aan toe bent als verkoper. Bij een percentage is het afhankelijk van de uiteindelijke verkoopprijs van je huis.

Opstartkosten

Naast de courtage kun je ook te maken hebben met opstartkosten. Deze kosten worden gebruikt voor promotiekosten en/of mediakosten. Denk dan bijvoorbeeld aan kosten voor de fotograaf, de stylist en het plaatsen van advertenties. Deze kosten moeten in de meeste gevallen vooraf betaald worden.

Wanneer betaal je de makelaar?

In de meeste gevallen betaal je de makelaar wanneer je woning succesvol verkocht is, maar in sommige gevallen zal een makelaar de opstartkosten vooraf berekenen. Bij de verkoop van je huis komen deze opstartkosten te vervallen. Je zou de opstartkosten dus eigenlijk kunnen zien als intrekkingskosten; je betaalt ze alleen wanneer je de opdracht bij de makelaar voortijdig annuleert of intrekt.

Is je woning verkocht met behulp van een makelaar? Dan betaal je courtage aan de makelaar. Dit wordt verrekend bij de notaris. De notaris berekent wat de commissie van de makelaar is en trekt dit bedrag af van de verkoopsom die je ontvangt.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: