Kun je de opdracht naar een makelaar nog annuleren of intrekken?
Makelaar
Esther van Dijk
Makelaar
3 min

Kun je de opdracht aan je makelaar nog annuleren of intrekken?

3 min

Heb je een makelaar de opdracht gegeven om jouw huis te verkopen? Dan kan het in sommige gevallen voorkomen dat je de opdracht in wilt trekken. Bijvoorbeeld omdat de aankoop van jouw nieuwe woning op het laatste moment niet doorgaat, of omdat je besluit iets langer in je huidige woning te blijven wonen.

Mag je op zo’n moment de opdracht naar de makelaar nog annuleren of intrekken? In dit blog vertel ik je in welke gevallen je de opdracht gewoon nog kunt annuleren.

Wettelijke bedenktijd

Consumenten die hun woning willen verkopen zijn in de wet beschermd. Dit is om te voorkomen dat je als verkoper te impulsief je handtekening zet op de verkoopopdracht. Als de opdracht tot stand is gekomen en getekend is op het kantoor van de makelaar, dan is er geen bedenktijd van toepassing (tenzij dit expliciet in de overeenkomst vermeld wordt).

Als de opdracht ergens anders getekend is dan op het makelaarskantoor, dan geldt een bedenktijd van 14 dagen. Dit is niet dezelfde wettelijke bedenktijd van drie dagen die geldt wanneer je een verkoopovereenkomst hebt ontvangen en getekend. Deze drie dagen bedenktijd zijn voor de koper van het huis, niet voor de verkoper.

Mondelinge verkoopopdracht

Heb je een mondelinge overeenkomst, dan kan deze direct worden opgezegd. Dit komt omdat je als verkoper/ opdrachtgever recht hebt op bedenktijd. Een verkoopovereenkomst is pas geldig wanneer deze ondertekend is. Dit wordt ook wel de bemiddelingsovereenkomst of opdracht tot dienstverlening genoemd. Een opdracht tot dienstverlening is een overeenkomst waarin gemaakte afspraken tussen opdrachtgever en makelaar zijn vastgelegd.

Gaat het om een getekende opdracht, dan heeft de verkoper 14 dagen bedenktijd. In deze opdracht staat alles wat te maken heeft met de verkoopopdracht, zoals bijvoorbeeld de courtage.

Wil je als verkoper de getekende opdracht intrekken of annuleren, dan kun je dit doen binnen 14 dagen. Je hoeft dan geen kosten te betalen, tenzij er overige omstandigheden van toepassing zijn.

Kun je de opdracht naar een makelaar nog annuleren of intrekken?

Betalen van reeds gemaakte kosten

Het kan zijn dat de makelaar al kosten heeft gemaakt voor de verkoop van jouw woning. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan kosten voor de fotograaf of een stylist. Dit kan het geval zijn als je met de makelaar hebt afgesproken om alvast een start te maken met de verkoop van de woning. De wettelijke bedenktijd van 14 dagen geldt wel, maar het zou niet eerlijk zijn om de opdracht in te trekken binnen deze 14 dagen en de makelaar op te laten draaien voor de kosten.

De makelaar heeft het recht om de daadwerkelijk gemaakte kosten in rekening te brengen bij de opdrachtgever, ook wanneer de opdrachtgever gebruik wil maken van de bedenktijd. Als makelaar ben je verplicht om de opdrachtgever te wijzen op het recht van 14 dagen bedenktijd. Doet de makelaar dit niet, dan wordt de bedenktijd automatisch verlengd naar één jaar.

Afzien van de bedenktijd

Je kunt als verkoper/ opdrachtgever afzien van de bedenktijd. Dit kan het geval zijn wanneer je haast hebt om je woning te verkopen en wilt dat de makelaar direct begint met de dienstverlening. Als dit het geval is dan wordt dit schriftelijk vastgelegd in de opdrachtovereenkomst. In sommige gevallen kunnen er intrekkingskosten berekend worden wanneer de opdracht ingetrokken wordt. Dit moet dan wel expliciet vermeld staan in de bemiddelingsovereenkomst.

Opdracht uitzetten bij een makelaar

Wil jij je huis verkopen en hier een makelaar voor inschakelen? Lees dan goed de bemiddelingsovereenkomst door en stel vragen wanneer je iets niet begrijpt. Het is heel logisch als je niet precies begrijpt wat er in de overeenkomst staat. Je kunt dit gewoon navragen bij je makelaar of er desnoods een adviseur naar laten kijken. Zorg er in ieder geval voor dat je weet waarvoor je tekent!

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: