Hoe vind ik een goede makelaar: de belangrijkste criteria!
Makelaar
Esther van Dijk
Makelaar
5 min

Hoe vind ik een goede makelaar: de belangrijkste criteria!

5 min

Wil je je huis verkopen? Dan is de keuze voor een goede makelaar één van de eerste stappen die je moet nemen. Maar hoe vind je een makelaar die bij je past? In dit blog geef ik je praktische tips en informatie om de juiste makelaar te vinden.

Wat doet een verkoopmakelaar?

De werkzaamheden van een verkoopmakelaar zijn een stuk uitgebreider dan die van een aankoopmakelaar. De zoektocht naar een verkoopmakelaar zal dan ook iets anders verlopen. Een verkoopmakelaar helpt je met alle verkoopvoorbereidingen en doet dit al in een vroeg stadium.

Hij/ zij is een expert in het vaststellen van de juiste vraagprijs en zorgt ervoor dat jouw huis optimaal gepresenteerd wordt. Daarnaast zorgt de verkoopmakelaar er ook voor dat jouw woning zowel offline als online goed vindbaar is voor mensen die op zoek zijn naar een woning. Maar daar blijft het niet bij.

Jouw woning wordt door de verkoopmakelaar aangemeld in het woning-uitwisselingssysteem. Alle makelaars hebben hier inzage in. Een goede makelaar helpt je ook met alle juridische zaken die komen kijken bij de verkoop van een woning. De makelaar maakt een koopovereenkomst voor je op en past deze zo aan dat je achteraf nooit door een boze koper aansprakelijk wordt gesteld. Je kunt dan zorgeloos dromen over de verkoop van je woning!

Ga je voor het eerst je huis verkopen? Kies dan voor een makelaar die jou goed uitlegt hoe het hele verkoopproces in zijn werk gaat. Ontstaan er onverwachte zaken of verlopen de onderhandelingen moeilijk? Dan ben je er zeker van dat jouw makelaar je in dit geval ook duidelijk uit kan leggen wat de volgende stap moet zijn.

Zie ook: Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

Hoe vind ik een goede makelaar?

Wacht niet te lang met het zoeken naar een makelaar

Als je van plan bent om jouw woning te verkopen, dan is het verstandig om een makelaar al vroeg in het stadium te betrekken. Dit levert namelijk enorm veel voordelen op. Je krijgt hierdoor allereerst inzicht in de marktontwikkelingen en de marktwaarde, wat je helpt om het juiste moment van starten te bepalen.

Daarnaast geeft de makelaar aan hoe je jouw woning optimaal presenteert en wat je eventueel nog moet verbeteren aan je woning. Het is helemaal niet zo gek om een paar maanden voordat je je huis wilt verkopen al op zoek te gaan naar een makelaar. Je hebt dan voldoende tijd om een goede keuze te maken voor een verkoopmakelaar en om alle voorbereidingen uit te kunnen voeren.

Vraag bekenden of lees reviews

Heb je vrienden en/of familieleden die hun huis verkocht hebben? Hebben zij goede ervaringen met een makelaar? Waren ze tevreden over het eindresultaat? Wat waren hun positieve en negatieve ervaringen? Waren ze tevreden over het contact met hun makelaar? Hoe verliep de communicatie? Hadden ze het idee dat iedereen op het makelaarskantoor op de hoogte was van de verkoop van hun huis? Vraag zoveel mogelijk door.

Een andere mogelijkheid om een goede makelaar te vinden is het lezen van reviews. Je kunt reviews van klanten vinden op de site van de makelaar, maar op Funda staan ze ook vermeld. Kijk dan niet alleen naar het rapportcijfer, maar lees vooral ook wat mensen gezegd hebben over de betreffende makelaar. Dit geeft je een veel beter beeld van hoe de makelaar werkt en wat de ervaringen zijn van andere mensen die hun huis via deze makelaar verkocht hebben.

Doe online onderzoek

Een goede manier om een verkoopmakelaar te vinden die bij je past, is het bekijken van verschillende makelaars websites en hun social media accounts. Via Funda kun je niet echt onderscheid zien tussen verschillende makelaars, maar de website van de betreffende makelaar zegt veel over het type ondernemer.

Hoe onderscheidt de makelaar zich van de concurrentie? Ligt de nadruk op verkopen of aankopen? Hoe worden de medewerkers gepresenteerd? Is er sprake van persoonlijk contact of heb je steeds te maken met iemand anders? Richt het makelaarskantoor zich op nieuwbouw of bestaande bouw? Wat is voor jou belangrijk bij de keuze voor een makelaar? Op basis van al deze vragen ben je in staat om alvast een goede eerste selectie te maken.

Hoe vind ik een goede makelaar?

Bestaat er een relatie tussen prijs en kwaliteit?

Een goede en ervaren makelaar zal je gemiddeld meer geld kosten dan een beginnende makelaar, maar dat is bij veel zaken in het leven zo. En dit is niet geheel onterecht. Een ervaren makelaar heeft een breed netwerk en een uitstekende kennis van de markt. Dit levert jou alleen maar voordelen op, want je verdient je investering dubbel en dwars terug wanneer je woning met succes verkocht wordt.

Dit betekent echter niet dat alle goede makelaars hoge tarieven hanteren. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom een goede makelaar concurrende prijzen hanteert. Het kan zijn dat een klein makelaarskantoor op moet boksen tegen grote partijen in de directe omgeving. Misschien is een lager tarief gewoon zijn prijsstrategie. Het is dus niet altijd gezegd dat je geen goede kwaliteit kunt vinden voor lage prijzen.

Dit betekent echter niet dat je dan maar gelijk in zee moet gaan met de goedkoopste partij. Doe allereerst grondig onderzoek en vergelijk verschillende makelaars met elkaar.

Ga in gesprek met meerdere makelaars

Om uiteindelijk een goede keuze te maken voor jouw verkoopmakelaar, is het verstandig om met meerdere makelaars in gesprek te gaan. Bel gewoon eens een makelaarskantoor op. Hoe word je te woord gestaan? Wat is je gevoel? Houden ze zich aan de afspraken? Komen ze professioneel over? Je kunt nu al een eerste selectie maken.

Als je in gesprek gaat met de makelaar, is het verstandig om vooraf te bedenken wat jij belangrijk vindt in de verkoopprocedure. Heb je specifieke wensen? Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat de makelaar ook in het weekend te bereiken is? Vind je het fijn om een vast aanspreekpunt te hebben?

Naast het gevoel dat je hebt bij een makelaar is het ook belangrijk om over de praktische kant na te denken. Wat is het budget dat je te besteden hebt voor de makelaar? Hoeveel kennis heeft de makelaar van de regionale woningmarkt?

Je staat op het punt om iemand in te huren die je gaat helpen bij één van de grootste beslissingen van je leven en die voor jou het maximale uit de verkoop moet halen. Kies daarom voor een makelaar die zich goed inleeft in jouw wensen en daar ook naar weet te handelen. Op deze manier vind je de juiste makelaar die past bij jouw persoonlijkheid.

De juiste makelaar vinden

Alle registermakelaars die zijn aangesloten bij een van de brancheverenigingen kun je terugvinden in een centraal register van de Stichting Vastgoedcert. Deze stichting heeft als doel de kwaliteit en vakbekwaamheid van makelaars te waarborgen en waar mogelijk te verbeteren.

Bekijk dit register voordat je een makelaar uitnodigt zodat je zeker weet dat je met een vakbekwaam makelaar afspreekt

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: