Vaste prijs of percentage bij makelaar: wat kies je?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Vaste prijs of percentage bij makelaar: wat kies je?

3 min

Als je jouw huis wilt verkopen en hiervoor een makelaar inschakelt, dan zijn hier altijd kosten aan verbonden. Dit wordt ook wel courtage genoemd en het gaat in de meeste gevallen niet om een klein bedrag. Het is daarom verstandig om je hier op voorhand goed over te (laten) informeren.

In de meeste gevallen wordt de courtage bepaald op basis van een percentage van de verkoopprijs, maar het komt ook voor dat er een vast tarief wordt afgesproken. Wat is voordeliger en wat zijn de grootste verschillen? In dit blog leg ik het aan je uit.

Een vaste prijs

Sommige makelaarskantoren werken met een vast tarief. Dit houdt in dat er van tevoren wordt afgesproken wat je betaalt voor de geleverde diensten. Dit bedrag staat vast en is dus niet afhankelijk van de uiteindelijke verkoopprijs. Het voordeel van het werken met een vast tarief is dat je precies weet wat je moet betalen.

Toch zijn er ook nadelen aan een vast tarief. Als de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning tegenvalt, dan moet je nog steeds het afgesproken bedrag betalen. In dit geval kan het zijn dat je meer betaalt voor de verkoop van je woning dan wanneer er een courtage was afgesproken op basis van een percentage van de verkoopprijs.

Aandachtspunten bij een vast tarief

Het is verstandig om goed op te letten welke diensten er allemaal vallen onder het tarief dat je hebt afgesproken met de makelaar. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat niet alle diensten worden aangeboden onder de vaste prijs, waardoor je aan het einde van de rit met een veel hogere prijs zit dan van tevoren afgesproken. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan opstartkosten, promotiekosten en kosten voor fotografie. Vraag van tevoren aan de makelaar of de vaste prijs inclusief al deze kosten is of dat er nog kosten bij komen en wanneer je deze kosten kunt verwachten.

Vaste prijs of percentage bij makelaar: wat kies je?

Courtage op basis van percentage van de verkoopprijs

In de meeste gevallen baseren makelaars hun courtage op een percentage van het verkoopbedrag van de woning. Als de verkoopprijs hoog uitvalt, betaal je meer aan de makelaar dan wanneer deze laag uitvalt. Je weet dus pas hoeveel je aan de makelaar moet betalen wanneer jouw woning verkocht is. Een groot voordeel aan een courtage op basis van een percentage van de verkoopprijs is de hoogte van de opbrengst van de woning. Des te beter de makelaar jouw woning presenteert, des te meer zal de woning opleveren.

Dit is voordelig voor jou, maar ook voor de makelaar. Kies je voor een courtage op basis van een percentage van de verkoopprijs, dan worden de opstartkosten en de promotiekosten in de meeste gevallen apart berekend. Je kunt uitgaan van een bedrag rond de 600 euro die boven op het percentage van de opbrengst komt. Hier is het dus ook belangrijk om op voorhand te weten of er nog bijkomende kosten zijn en wanneer je deze moet betalen.

Waar kies je voor?

Wanneer kies je voor een vast tarief en wanneer kies je voor een percentage van de verkoopprijs? Dit is natuurlijk geheel aan jou. Wil jij van tevoren weten waar je aan toe bent, dan kun je misschien het beste kiezen voor een makelaar die een vast tarief hanteert. Een courtage op basis van een percentage van de verkoopprijs is wellicht fijner als je wilt betalen voor de prestaties van de makelaar.

In beide gevallen is het verstandig om navraag te doen naar de bijkomende kosten. Zo word je niet verrast door extra kosten aan het einde of tijdens het verkoopproces en het stelt je in staat om een vergelijking te maken tussen verschillende makelaars en de tarieven. Verkoop je een woning in een lager segment, dan is een vast tarief niet altijd handig, dit in tegenstelling tot wanneer je huis in het hogere segment valt. Dan kan het juist voordelig zijn om met een vast tarief te werken.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: