Hoe bepaal je de verkoopprijs van je woning?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Hoe bepaal je de verkoopprijs van je woning?

3 min

De kogel is door de kerk; je hebt besloten om je huis in de verkoop te zetten. Maar hoe bepaal je nou een goede verkoopprijs voor je woning? Dit is van een aantal factoren afhankelijk. Wil je je woning snel verkopen, of wil je de hoofdprijs? Ben je bereid om risico te nemen of ga je liever voor zekerheid?

Als je een verkoopmakelaar hebt ingeschakeld voor de verkoop van jouw woning, dan zal hij/ zij jou goed kunnen adviseren over de ideale vraagprijs. De makelaar heeft verstand van de woningmarkt in jouw regio en weet welke prijzen gangbaar zijn. Uiteindelijk ben jij wel degene die aan het einde van de rit bepaalt wat de definitieve vraagprijs wordt. In dit blog ontdek je hoe je de ideale vraagprijs bepaalt voor jouw woning.

Scherpe prijsstelling

Uiteraard bepaalt de huidige woningmarkt voor een groot gedeelte de vraagprijs. Zijn de huizenprijzen over het algemeen laag en kies jij ervoor om een hoge vraagprijs te hanteren? Dan is de kans groot dat jouw woning voor langere tijd te koop blijft staan. Het is zelfs mogelijk dat je huis uiteindelijk voor een lagere prijs wordt verkocht als je niet kiest voor een scherpe prijsstelling.

Dit komt omdat je met een scherpe prijsstelling een grotere doelgroep zult bereiken. Des te meer geïnteresseerde kopers, des te meer biedingen je zult ontvangen. Als de druk groot is, zullen potentiële kopers hoger bieden. Het is dus altijd verstandig om te kiezen voor een scherpe prijs.

De staat van jouw woning

Heeft jouw huis een opknapbeurt nodig of is je huis goed onderhouden? De vraagprijs wordt mede bepaald door hoe goed of hoe slecht de onderhoudsstatus van jouw huis is. Dit heeft dan niet alleen te maken met eventueel kluswerk, maar ook met het energielabel.

Ook extra voorzieningen kunnen invloed hebben op de uiteindelijke vraagprijs. Denk dan bijvoorbeeld aan waterontharder, zonnepanelen, een zonnescherm of horren.

Hoe bepaal je de verkoopprijs van je woning?

De ruimte in en rondom het huis

Hoe groot is jouw huis? Hoeveel woonoppervlakte bezit je en hoeveel perceeloppervlakte? Staat jouw huis op erfpacht of is het van jezelf? Je kunt in verschillende databases nakijken wat de prijzen zijn van type woningen in jouw regio. In Amsterdam betaal je meer per m2 dan bijvoorbeeld in Zwolle. De prijzen die naar voren komen in de databases zijn een prima referentiepunt voor het bepalen van de uiteindelijke vraagprijs van jouw woning.

De woonomgeving

Hoe ziet jouw woonomgeving eruit? Zijn supermarkten, sportverenigingen en scholen dichtbij? Of moet je er een stukje voor rijden? Wat is er in jouw buurt op loopafstand beschikbaar? Zijn er in de afgelopen periode woningen verkocht in jouw buurt? Of staan er op dit moment nog woningen te koop? Wat zijn de vraagprijzen? Op basis hiervan kun je een vraagprijs definiëren voor jouw eigen woning.

Wat wil je zelf?

Kijk niet alleen naar de feiten, maar bedenk ook voor jezelf welke koopsom jij het liefst voor jouw huis wilt ontvangen. Het is hierbij verstandig om rekening te houden met de makelaarscourtage die je moet betalen als je woning verkocht is, de overwaarde die je nodig hebt om een nieuwe woning te kunnen kopen en de eventuele verbouwing die je wilt laten plaatsvinden in jouw nieuwe huis.

Wat is mijn huis waard?

Hoe presenteer je de vraagprijs op Funda?

Bij de verkoop van een woning worden de vraagprijzen vaak afgerond op een psychologisch getal. Dit komt voor een potentiële koper aantrekkelijker over. Denk dan aan vraagprijzen van bijvoorbeeld € 295.000 euro of € 350.000 euro. Het komt ook wel eens voor dat er een ‘supermarktprijs’ wordt gehanteerd. De vraagprijs eindigt dan op 99 of 95, bijvoorbeeld € 249.995 euro. Dit zorgt er wel voor dat de woning opvalt, maar het kan zomaar zijn dat de woning niet wordt getoond in de zoekresultaten op Funda.

Op Funda wordt er namelijk gewerkt met verschillende prijscategorieën. De kolom ‘tot’ betekent eigenlijk ‘tot en met’. De meeste huizenzoekers weten dit niet. Als je wilt dat jouw woning € 350.000 euro oplevert, dan kun je je huis ook het beste in de markt zetten voor deze prijs. Zou je in dit voorbeeld kiezen voor een ‘supermarktprijs’ van bijvoorbeeld € 349.500 euro, dan is de woning alleen maar zichtbaar tot € 350.000 euro.

Kies je voor een vraagprijs van € 350.000,-, dan is jouw huis ook zichtbaar in de categorie vanaf € 350.000,-.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben jij benieuwd wat jouw woning waard is? Als verkoopmakelaar bezoek ik wekelijks meerdere huizen voor een gratis en vrijblijvende waardebepaling. Maak gerust gebruik van mijn expertise en kennis en ontdek welke vraagprijs het beste past bij jouw woning.

Woon je in de regio Hoorn, Zwaag of Blokker en wil je je huis verkopen? Neem dan contact met mij op. Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: