Verkopersmarkt: wat is het?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
4 min

Verkopersmarkt: wat is het?

4 min

Wil jij binnenkort jouw huis verkopen? Het zou dan een groot voordeel voor je zijn wanneer er een verkopersmarkt heerst. Misschien heb je de termen kopersmarkt en verkopersmarkt wel eens voorbij horen komen, maar wat betekenen ze precies? Wat is een verkopersmarkt, wat zijn de voordelen voor verkopers en de uitdagingen voor kopers? In dit artikel kun je er meer over lezen.

Wat is een verkopersmarkt?

Een verkopersmarkt is een huizenmarkt waarin er meer vraag is naar woningen dan er aanbod is. De verkopers hebben hierdoor meer controle en macht over de verkoopprijs en eventuele voorwaarden. Ze hoeven namelijk minder te concurreren met andere aanbieders van woningen.

Wat zijn de kenmerken van een verkopersmarkt?

Een verkopersmarkt heeft bepaalde kenmerken. Enkele van de belangrijkste kenmerken zijn:

  • Meer vraag naar woningen dan er aangeboden worden;
  • Stijgende prijzen van koopwoningen door grote vraag en relatief lage aanbod;
  • De prijzen worden bepaald door de verkoper;
  • De macht tijdens een onderhandeling ligt voor een groot deel bij de verkoper.

Oorzaken verkopersmarkt

Oorzaken verkopersmarkt

Een verkopersmarkt is een gevolg van een grotere vraag naar woningen dan er aangeboden worden. Dit kan meerdere oorzaken hebben, zoals:

Het aanbod is laag

Elk jaar gaan er mensen op zoek naar een woning. Als er minder nieuwe woningen worden gebouwd dan heeft dit directe gevolgen voor het aanbod. De laatste jaren wordt er steeds minder gebouwd door CO2 problematiek en de economische situatie. De kopers hebben dan minder keus voor nieuwbouw en zijn daardoor aangewezen op bestaande woningen die te koop staan.

Hoge vraag naar woningen

Als er veel vraag is naar woningen, dan kan dit zorgen voor een verkopersmarkt. Dit staat in direct verband met het lage aanbod van woningen.

Verkopers hebben een sterke positie

Door de beperkte concurrentie (aanbod van woningen) hebben de verkopers een sterke onderhandelingspositie. Hierdoor kunnen ze een relatief hoge prijs vragen voor een woning. Dit is een oorzaak van een verkopersmarkt. Deze oorzaken staan niet op zich, in de meeste gevallen is het een combinatie van oorzaken dat zorgt voor een verkopersmarkt.

Voordelen verkopersmarkt voor verkopers + tips

Voor verkopers van een woning heeft een verkopersmarkt vele voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:

Vraag is groter dan het aanbod

Er zijn meer mensen op zoek naar een woning dan er aangeboden worden. Dit is daarom een unieke tijd om jouw woning te verkopen. De kans is groot dat je snel een koper hebt gevonden voor de woning.

Je kunt een relatief hoge prijs vragen

Door het beperkte aanbod kun je bovendien een hogere prijs vragen dan in een kopersmarkt. Kopers zijn bereid om meer te betalen voor een nieuwe woning.

Minder kosten

Je huis wordt waarschijnlijk snel verkocht, daardoor heb je minder kosten voor bijvoorbeeld een makelaar of presentatie van jouw woning.

Betere onderhandelingspositie

In een krappe markt wil een koper graag een woning vinden. Dit zorgt ervoor dat jij als verkoper een betere onderhandelingspositie hebt.

Uitdagingen van een verkopersmarkt

Uitdagingen verkopersmarkt voor kopers + tips

De verkopersmarkt biedt veel uitdagingen voor kopers. Enkele van deze uitdagingen zijn:

De krappe markt

Als je op zoek gaat naar een nieuwe woning, dan heb je bepaalde wensen in je hoofd. In een krappe markt kan het echter zo zijn dat je niet die woning vindt die aan deze wensen voldoet. Is verhuizen echt een noodzaak? Dan zul je concessies moeten doen. Hoef je niet per sé te verhuizen? Dan kun je misschien beter wachten tot de markt verandert.

Overbieden

Heb je een woning naar wens gevonden? In de krappe markt zul je waarschijnlijk niet de enige zijn die de woning wil kopen. Overbieden komt hierdoor vaak voor. Zorg ervoor dat je precies weet wat je financiële mogelijkheden zijn voordat je gaat bieden.

Snel moeten beslissen

In een verkopersmarkt wordt een woning vaak heel snel verkocht. Hierdoor zul je snel moeten beslissen en met een bod moeten komen als je de woning wilt hebben. Schakel daarom een makelaar in die bovenop de markt zit.

Verschil met kopersmarkt

Een kopersmarkt is een markt waarin er meer aanbod aan woningen is dan vraag. Dit is voor een koper erg aantrekkelijk, want er is veel keus en door de concurrentie liggen de huizenprijzen vaak lager. De belangrijkste verschillen tussen een verkopersmarkt en een kopersmarkt is dus het aanbod van woningen en de gevolgen voor de vraagprijs.

Conclusie

Een verkopersmarkt is een markt waarin het aanbod van woningen lager ligt dan de vraag. Dit geeft de verkoper een goede positie omdat de concurrentie laag is. Bovendien kan de verkoper een hogere prijs vragen. Deze kenmerken zorgen ervoor dat het een verkopersmarkt wordt genoemd. Voor kopers kan een verkopersmarkt uitdagend zijn. De prijzen liggen hoog en het aanbod is laag. Bij Esther van Dijk makelaardij kun je terecht om in deze lastige positie toch een geschikte woning te vinden.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: