Hoe kies je een goede makelaar?
Makelaar
Esther van Dijk
Makelaar
4 min

Hoe kies je een goede makelaar: praktische tips!

4 min

Succesvol een huis kopen of verkopen? Je doet het met behulp van een goede makelaar. Maar hoe kies je nu eigenlijk een makelaar? Je voorkeur gaat uit naar iemand waar je een 'klik' mee hebt. En natuurlijk wil je een professionele makelaar met de juiste diploma's op zak. Wat heb je nog meer nodig voor een succesvolle aankoop of verkoop van een woning? Met de nuttige tips in dit artikel vind je gegarandeerd een makelaar die perfect aansluit op je wensen.

Wat is een makelaar en wat doet een makelaar?

Een makelaar is een deskundige die bemiddelt bij de verkoop, aankoop of de verhuur van woningen en ander onroerend goed. Hij of zij fungeert daarom als tussenpersoon tussen koper en verkoper. Deze persoon biedt ondersteuning bij de aankoop van een droomhuis of de verkoop van je huidige woning. Daarnaast biedt een makelaar ook allerlei andere diensten aan. Denk aan het promoten van een woning die te koop staat, maar ook de bezichtigingen en onderhandelingen kan je toevertrouwen aan een makelaar.

De zoektocht naar een makelaar

Het vinden van een goede makelaar is niet eenvoudig. Dit gaat vooral op wanneer je de keuze hebt uit diverse makelaarskantoren in je stad. Een belangrijk criterium is dan ook om een makelaar te vinden die bij je past. Hoe je dat doet? Lees reviews van een makelaar op Google en Funda.nl. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van hoe een makelaar werkt en wat de ervaringen zijn van andere mensen. Daarnaast kan je ook navraag doen bij familie en vrienden hoe hun ervaringen zijn met een makelaar.

Gecertificeerde makelaar: waarom is dat belangrijk?

Een huis kopen of verkopen doe je het liefst met een specialist. Ga daarom voor een gecertificeerde makelaar die is aangesloten bij brancheorganisatie NVM, Vastgoedpro of VBO. Makelaars die deel uitmaken van deze brancheorganisaties moeten voldoen aan allerlei kwaliteits- en opleidingseisen. Bovendien kun je bij een mogelijk conflict een geschil eenvoudig voorleggen aan de Geschillencommissie Makelaardij. Vind daarom een goede makelaar in jouw regio via het kwaliteitsregister van stichting VastgoedCert.

Certificering Esther van Dijk: Ik ben NVM opgeleid, maar aangesloten bij de VBO branchevereniging voor makelaars, waardoor je verzekerd bent van de professionaliteit van mijn kantoor. Uiteraard werk ik volgens de VBO algemene voorwaarden, klachtenprocedures etc.

Welke vragen stel je aan de makelaar?

Stel gerust vragen aan een makelaar om te ontdekken of hij/zij aan je wensen voldoet. Nodig meerdere makelaars bij je thuis uit zodat je een duidelijk beeld krijgt van de verschillen. We geven je een aantal voorbeelden van vragen die je kan stellen:

  • Hoe zit het met de geschatte verkoopwaarde van het huis?
  • Wat is een realistische termijn voor verkoop van de woning?
  • Op welke manier kan je met de makelaar in contact komen? Is dit alleen op werkdagen of ook in de avonden en weekenden en misschien zelfs via WhatsApp?
  • Wat zijn de kosten bij de aankoop of verkoop van een woning?
  • Wat is er zoal bij de prijs inbegrepen?

Hoe kies je een goede makelaar?

Makelaarskosten: hoe werkt dit?

Het inschakelen van een goede makelaar brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee. Hoe steken de makelaarskosten eigenlijk in elkaar? De kosten van een makelaar bestaan voornamelijk uit de courtage of een vast tarief.

Courtage

De courtage is een procentuele vergoeding op basis van de uiteindelijke verkoop- of aankoopsom. Meestal is dit 1 of 2 procent exclusief btw. Het voordeel hiervan is dat je alleen courtage betaalt wanneer een makelaar ook daadwerkelijk een woning verkoopt of aankoopt.

Vast tarief

Bij een vast tarief betaal je voor de makelaarsdiensten een vooraf afgesproken bedrag. Je weet altijd waar je aan toe bent qua budget en je wordt niet achteraf verrast door extra kosten.

Tarieven: Esther van Dijk Makelaardij: Tarieven huis kopen &  Tarieven huis verkopen

Wat levert een makelaar qua service?

Uiteindelijk doet iedere makelaar hetzelfde: jou helpen bij de aankoop of verkoop van een woning. De weg naar het eindresultaat verschilt echter per makelaar. Daarom is het belangrijk om je zorgvuldig te verdiepen in de service die een makelaar je biedt. Hoe zit het met de bereikbaarheid, staan jouw wensen centraal, is de makelaar aangesloten bij een kwaliteitsregister en zit het eigenlijk met de kleine lettertjes? Kortom: ga niet met de eerste beste makelaar in zee, maar doe alleen zaken met iemand waar jij je goed bij voelt.

Enthousiast en betrokken: Een kleinschalig kantoor, waardoor er ECHT persoonlijk contact is en ik je woning net zo goed leer kennen als jezelf. Dus niet steeds een andere makelaar of assistent over de vloer. Je hebt 1 vast aanspreekpunt. Ik regel alles van A tot Z voor je.

Hoe verloopt het contact met de makelaar?

Wat vind je belangrijk in het contact met je makelaar? Spreek je bij voorkeur iemand face-to-face of vind je online contact via WhatsApp prettiger? Sommige mensen vinden het ook prettig om in het weekend met een makelaar te kunnen bellen of appen. Daarom is het belangrijk daar bij je keuze aandacht aan te besteden.

24/7 bereikbaar: Werk je met mij, dan is contact altijd makkelijk. Via telefoon, sms, whatsapp of e-mail. Snel reactie op je vragen, dat geeft een goed gevoel. Ook belangrijk: bezichtigingen niet alleen door de week, begin van de avond en op zaterdag. En een appje met een dringende vraag kan ook gewoon buiten kantooruren.

Bekijk de reviews van de makelaar

Wil je weten hoe anderen de makelaar ervaren die je overweegt in te schakelen? Google maakt het je gemakkelijk. Typ de naam van de makelaar in en lees online allerlei recensies. Funda.nl biedt ook de mogelijkheid om reviews van makelaars te bekijken. Maak er zeker gebruik van en voorkom op slimme wijze een mogelijk conflict.

Reviews: Bekijk alle reviews van Esther van Dijk Makelaardij

Vind de juiste makelaar voor optimaal resultaat

Hoe kies je een goede makelaar? De klik is allesbepalend. Waar de een meer waarde hecht aan een langere prijs, zet iemand anders maximaal in op goede voorwaarden en een topservice. Daarnaast zijn ook diploma's relevant, vooral als er zich een eventueel geschil voordoet. Start daarom nu je zoektocht naar een goede makelaar en ga voor succes!

Samenwerken met Esther van Dijk

Mijn naam is Esther van Dijk, ik ben de drijvende kracht achter Esther van Dijk Makelaardij. Ik ben gecertificeerd register-makelaar, register-taxateur, bouwkundig adviseur, duurzaamheidsadviseur en universitair geschoold als marketeer.

Kies je voor mij dan kies je voor ontzorging, gemak, betrokkenheid en persoonlijk contact. Je hebt altijd 1 aanspreekpunt en dat ben ik zelf. Ik werk met vaste tarieven (geen courtage) vanuit een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

Ik ben het visitekaartje van jouw woning. Ik bied een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding én 100% ontzorging!

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: