Waar moet je op letten bij de verkoop van je huis: handige tips!
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Waar moet je op letten bij de verkoop van je huis: handige tips!

3 min

Ben je van plan om je huis te verkopen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het bepalen van de juiste vraagprijs, de bezichtiging en onderhandeling, maar ook het opruimen van de woning en het zorgdragen voor achterstallig onderhoud. De belangrijkste tips voor de verkoop van jouw huis kun je lezen in dit artikel.

Het bepalen van de juiste vraagprijs

Om de juiste vraagprijs voor jouw woning te bepalen kun je het beste een verkoopmakelaar inschakelen. Een beëdigd makelaar/taxateur is ervaren met het uitvoeren van woningtaxaties en kan je goed adviseren over de te verwachten opbrengst van jouw woning.

Daarnaast is het ook belangrijk om naar de huidige woningmarkt te kijken; is de vraagprijs die je hanteert reëel? Een verkoopmakelaar helpt je hierbij. Je wilt potentiële kopers natuurlijk niet afschrikken met een prijs die veel te hoog is, maar een te lage vraagprijs is ook niet wenselijk.

Zie ook: Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

Ruim je woning op

Voordat je jouw woning in de verkoop zet, is het belangrijk dat deze goed opgeruimd is. Gooi alles weg wat je niet meer nodig hebt en berg persoonlijke spullen tijdelijk op. Een opgeruimde woning geeft een rustig gevoel en zorgt voor meer ruimte in je huis. Wanneer de makelaar langs komt om foto’s van je huis te maken, wil je geen rommel in een hoekje hebben liggen of een volle wasmand in de badkamer.

Zorg voor een neutrale inrichting

Bij het verkopen van jouw woning is het belangrijk dat de inrichting neutraal is. Natuurlijk is een persoonlijke touch niet erg, maar wees bijvoorbeeld niet te uitbundig met kleur, planten en uit de hand gelopen hobby’s. De meeste potentiële kopers hebben een voorkeur voor een gezellig huis dat strak en neutraal is.

Zorg er daarnaast voor dat jouw huis lekker ruikt als er mensen komen kijken. Zet een bos verse bloemen neer, lucht je huis regelmatig of zet een verse appeltaart in de oven.

Huis verkopen: handige tips

Achterstallig onderhoud

Niet alleen is het belangrijk dat jouw woning fris en schoon is, zorg ook voor zo min mogelijk achterstallig onderhoud. Dit is één van de belangrijkste tips als je je huis wilt verkopen. Potentiële kopers zijn erg kritisch en kijken bijvoorbeeld naar ontbrekende dakpannen, matig schilderwerk en lekkende kranen.

Zaken waar jij misschien aan gewend bent geraakt, maar wat voor een koper een punt van kritiek is. Een huis dat goed onderhouden is verkoopt nu eenmaal beter. Los kleine problemen dus op als je je huis wilt verkopen, zoals die loszittende trapleuning, de vochtplekken in de badkamer en het onkruid in de tuin.

Bezichtigen en onderhandelen

Bij de verkoop van je huis komt veel emotie kijken, daarom is het nooit verstandig om je huis te verkopen zonder een makelaar. Als er teveel emotie bij komt kijken ben je niet in staat om de juiste beslissingen te nemen en kun je zelfs fouten maken. Laat je huis daarom verkopen door een verkoopmakelaar.

De verkoopmakelaar handelt de bezichtigingen voor je af, waardoor je er zelf niet hoeft te zijn als er potentiële kopers komen kijken. De meeste mensen vinden het namelijk erg vervelend als de eigenaar gewoon thuis is en zelf de bezichtiging doet. Ze hebben vaak juridische vragen, willen weten wat het kost als ze willen verbouwen en nemen geen blad voor hun mond.

Huis verkopen: handige tips

Juridische zaken

Het is erg belangrijk dat er een goed koopcontact wordt gesloten bij de verkoop van je woning. Zelf een model downloaden is gemakkelijk en je kunt misschien ook nog wel zelf de koopsom invullen. Maar hoe zit het met het voorkeursrecht, de publiekrechtelijke beperkingen, de ontbindende voorwaarden en de kettingbedingen? Klopt de inhoud van de woning en de woonoppervlakte?

Het inschakelen van een verkoopmakelaar zorgt ervoor dat al deze lastige, juridische zaken voor je uit handen genomen worden. De makelaar maakt een koopovereenkomst voor je op en past deze zo aan dat je achteraf nooit door een boze koper aansprakelijk wordt gesteld. Je kunt dan zorgeloos dromen over de verkoop van je woning!

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je jouw woning verkopen of ben je op zoek naar een nieuwe woning in de regio Hoorn? Mijn naam is Esther van Dijk, ik ben de drijvende kracht achter Esther van Dijk Makelaardij. Ik ben gecertificeerd register-makelaar, register-taxateur, bouwkundig adviseur, duurzaamheidsadviseur en universitaire marketeer.

Er komt veel kijken bij de verkoop van je huis of de aankoop van een huis. Hoe fijn is het dan als je hierbij de hulp in kunt schakelen van een ervaren aankoopmakelaar of verkoopmakelaar  die bekend is in de gehele regio Hoorn en omstreken? Je schakelt mij ook in voor de taxatie van je woning en de bouwkundige keuring.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: