Wat is verstandiger: een huis kopen of huren?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
4 min

Wat is verstandiger: een huis kopen of huren?

4 min

Elk jaar stijgen de huurprijzen, maar de vraagprijzen van koopwoningen zijn in de afgelopen jaren ook enorm gestegen. Daar staat tegenover dat de huidige hypotheekrente momenteel erg laag is. Dit heeft als resultaat dat de maandlasten van een woningbezitter in sommige gevallen relatief lager zijn dan van iemand die een woning huurt.

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, dan vraag je je misschien af wat verstandiger is; een huis kopen of een huis huren? In dit blog hopen we je antwoord te kunnen geven op deze vraag.

Het verschil tussen sociale huur en de vrije sector

Het verschil tussen sociale huur en de vrije sector heeft te maken met de zogenaamde liberalisatiegrens. Per 1 januari 2021 is deze vastgesteld op € 752,33. Ligt jouw huurprijs onder dit bedrag, dan heb je te maken met een sociaal huurcontract. Alles daarboven bevindt zich in de vrije sector; jouw huurwoning is dan geliberaliseerd. Als je een woning huurt in de vrije sector, kom je ook niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Huis kopen of huren

Wat zijn de voorwaarden van sociale huur?

Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen als je in een sociale huurwoning wilt wonen. De belangrijkste factor is jouw inkomen; dit mag niet te hoog zijn. Daarnaast is het verplicht om ingeschreven te staan voor sociale huur bij de woningcorporatie in jouw gemeente. Des te langer je ingeschreven staat, des te meer kans je op een sociale huurwoning maakt.

De wachttijd voor een woning kan soms wel oplopen tot een aantal jaren, met uitzondering van de zogenaamde lotingwoningen. Iedereen die op een lotingwoning reageert maakt evenveel kans.

Vrije sector huurwoningen

Als jouw inkomen te hoog is voor een sociale huurwoning, dan ben je aangewezen op een vrije sector woning. Verhuurders van deze woningen hebben veel meer vrijheid om de huurprijs van hun woning te bepalen, met als resultaat hoge prijzen. Ze hebben de mogelijkheid om dit te doen, omdat er (vooral in de Randstad) veel vraag is naar woningen.

Wat is het voordeel van een woning kopen?

Misschien wil je liever een huis kopen dan huren. Als koper ‘gooi’ je immers geen geld weg. Koop je je eerste huis en wil je recht hebben op hypotheekrenteaftrek? Dan ben je verplicht om af te lossen op je hypotheek. Je hebt dan aan het einde van de looptijd jouw volledige hypotheek afbetaald en de woning is dan van jou. Je zou een gedeelte van je maandelijkse hypotheeklasten dan ook kunnen zien als een investering. De hypotheekrente ben je wel kwijt, maar die kun je bij je belastingaangifte aftrekken van je inkomen.

Zie ook: Wat kost het kopen van een huis?

Huis kopen of huis huren?

De nadelen van een huis kopen

Een huis kopen doe je niet zonder risico. Het kan gebeuren dat jouw huis in de loop van de tijd minder waard wordt en de hypotheek dus hoger is dan de waarde van jouw woning. Als je je huis in dat geval wilt verkopen hou je een restschuld over. Als huurder heb je deze onzekerheid niet.

Een ander nadeel van het kopen van een woning is dat je met allerlei aanvullende kosten te maken krijgt, zoals onderhoudskosten, verzekeringen en belastingen. Als huurder heb je geen last van deze kosten.

Zie ook: Een huis kopen en verbouwen; hoe werkt dit?

Wat is voor jou de beste oplossing?

Voordat je de beslissing neemt om een huis te kopen of te huren is het verstandig om goed na te denken over een aantal zaken. Hoe lang wil je bijvoorbeeld in jouw nieuwe huis blijven wonen? Als je van plan bent om snel weer te verhuizen, dan is kopen geen voordelige beslissing. Je moet namelijk een behoorlijk bedrag betalen naast de koopsom van de woning, die je niet kunt meefinancieren met de hypotheek. Je betaalt deze kosten van je eigen geld. Huren is slimmer als je niet van plan bent om heel lang in je nieuwe woning te blijven wonen.

Een andere factor is de plaats waar je wilt wonen. Het is een stuk duurder om in de Randstad te wonen dan bijvoorbeeld in Groningen of Friesland. Dit geldt voor de huurwoningen in de vrije sector, maar ook voor de vraagprijzen van koopwoningen.

Ook je inkomen is een belangrijke factor. Als je geen vast inkomen hebt, wordt het allereerst lastig om een hypotheek rond te krijgen. Daarnaast ben je er niet zeker van of je de komende dertig jaar wel de lasten van een hypotheek kunt dragen. Als je een woning huurt ben je natuurlijk ook verplicht om op tijd de huur te betalen, maar het is gemakkelijker om van huurwoning te wisselen dan van koopwoning.

Zie ook: Een bestaande of nieuwbouwwoning, waar kies je voor?

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je jouw woning verkopen of ben je op zoek naar een nieuwe woning in de regio Hoorn? Mijn naam is Esther van Dijk, ik ben de drijvende kracht achter Esther van Dijk Makelaardij. Ik ben gecertificeerd register-makelaar, register-taxateur, bouwkundig adviseur, duurzaamheidsadviseur en universitaire marketeer.

Er komt veel kijken bij de verkoop van je huis of de aankoop van een huis. Hoe fijn is het dan als je hierbij de hulp in kunt schakelen van een ervaren aankoopmakelaar of verkoopmakelaar  die bekend is in de gehele regio Hoorn en omstreken? Je schakelt mij ook in voor de taxatie van je woning en de bouwkundige keuring. Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: