Wat-is-een-aflossingsvrije-hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Naast een lineaire- en annuïteitenhypotheek, is er ook een aflossingsvrije hypotheek. Vooral in het verleden was deze hypotheekvorm populair. 

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je geen aflossing betaalt, alleen rente. Pas bij de verkoop van je woning los je de hypotheek af. Omdat je geen aflossing betaalt, is het maandbedrag dat je dient te betalen lager dan bij andere hypotheken. 

De hypotheekschuld betaal je aan het eind van je looptijd af. Dit kan je doen met geld dat je door de jaren heen hebt opgespaard, of met de opbrengst van de verkoop van je woning. Hierdoor bestaat er wel altijd een kans dat je een schuld overhoudt: als de opbrengst lager is dan het bedrag waarvoor je een hypotheek hebt afgesloten. Er hangen dus wel wat risico’s aan een aflossingsvrije hypotheek. Om dit risico te verlagen, mag je wel tussentijds aflossen op je hypotheek. Ook zou je de hypotheek aan het eind van je looptijd kunnen verlengen, zodat het moment van terugbetalen wordt uitgesteld. 

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

Het grootste voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is het lage maandbedrag. Daarnaast heb je, mits je het rentepercentage hebt vastgezet, elke maand een gelijk rentebedrag. Je weet dus waar je aan toe bent.

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

De restschuld die mogelijk overblijft na verkoop van de woning is een nadeel van de aflossingsvrije hypotheek. Omdat je niet aflost op je hypotheek, ben je afhankelijk van je spaargeld of van de uiteindelijke verkoopprijs van de woning, voor het afbetalen ervan. 

Een ander groot nadeel is de hypotheekrenteaftrek. Bij een lineaire- en annuïteitenhypotheek is de rente fiscaal aftrekbaar. Bij een aflossingsvrije hypotheek is dit niet het geval (bij afsluiten hypotheek na 2013). 

Tot slot heeft een aflossingsvrije hypotheek vaak een hogere rente dan een lineaire- of annuïteitenhypotheek. Dit gaat om zo’n 0,05% per jaar. Omdat je over de restschuld rente dient te betalen, betaal je bij een aflossingsvrije hypotheek over de gehele looptijd meer dan bij een andere hypotheekvorm. De schuld wordt, als je niet aflost, niet lager. Het rentebedrag dus ook niet. 

De helft van de hypotheek

Vanwege de risico’s zijn aflossingsvrije hypotheken minder populair dan vroeger. Er hangen nu andere regels aan, waardoor de risico’s wel kleiner zijn geworden. Zo kan je nu nog maar 50% van je hypotheek financieren met een aflossingsvrije hypotheek. 

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben jealtijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen