Wat is een lineaire hypotheek?

Voor de aankoop van het huis is het slim om alvast na te denken over het soort hypotheek dat je neemt. Dit is namelijk voor iedereen anders. Eén van de opties is een lineaire hypotheek. Bij deze hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af. Je hypotheek loopt gelijkmatig af.

Bij een lineaire hypotheek zal het rentebedrag over de tijd afnemen, omdat de hypotheekschuld afneemt. En je betaalt de rente over je resterende hypotheekschuld. Zo begin je dus met een relatief hoge rente, en eindig je met een relatief lage rente. Dit betekent wel dat je fiscale voordeel ook daalt gedurende je looptijd. In het begin heb je een hoge renteaftrek, later ligt deze een stuk lager.

Voordelen lineaire hypotheek

Een voordeel van de lineaire hypotheek is de vaste einddatum. Doordat je maandelijks hetzelfde bedrag aflost, weet je precies wanneer je de volledige hypotheek hebt afgelost. Dit geeft een stukje zekerheid.

Een ander voordeel is dat je bruto maandlasten (aflossing plus rente) maandelijks afnemen. Het rentebedrag is in verband met het de hoge restschuld in het begin nog hoog, maar neemt later af.

Nadelen lineaire hypotheek

Er zit wel een nadeel aan de lineaire hypotheek; aan het eind van de looptijd is je fiscale voordeel een stuk lager. Je renteaftrek zal, omdat je weinig rente betaalt, laag zijn.

Alternatieven

Nog niet helemaal overtuigd? Misschien past een annuïteitenhypotheek beter bij jou. Hier betaal je juist in het begin van je looptijd minder. Dit bedrag loopt gedurende de looptijd op. Dit is vaak een betere opties voor starters die weten dat ze over een aantal jaar meer zullen gaan verdienen.


Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen