Is het verstandig om je huis nu te verkopen?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Is het verstandig om je huis nu te verkopen?

3 min

Mensen hebben verschillende redenen om te verhuizen; het appartement wordt te klein voor het gezin, of juist te groot nu de kinderen het huis zijn of je wilt in een rustigere omgeving gaan wonen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Maar als je wilt gaan verhuizen en je hebt een koophuis dan zal je jouw huidige woning wel moeten verkopen. Eén van de eerste vragen die mensen zich stellen als ze willen verhuizen is dan ook: Is het verstandig om ons huis nu te verkopen?

Of het verstandig is om het huis te gaan verkopen hangt af van meerdere factoren zoals:

  • De woningmarkt op het moment van verkoop;
  • De huidige waarde van je woning;
  • De vraag naar jouw type woning;
  • De snelheid waarmee je het huis wilt verkopen.

In dit blog worden deze factoren besproken, zodat jij precies weet of het de juiste tijd is om jouw huis te gaan verkopen.

Hoe is de woningmarkt op dit moment?

De woningmarkt draait de afgelopen jaren enorm goed, maar het is een markt die zeer veranderlijk is. Iedere verandering in de politiek of in de maatschappij kan ervoor zorgen dat de markt compleet omdraait. Wil je betrouwbare informatie over de huidige staat van de woningmarkt, dan kun je naar de site van de rijksoverheid gaan.

De rijksoverheid brengt ieder jaar een staat van de woningmarkt uit. Hierin worden de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar in de woningmarkt besproken. Je kunt lezen hoe het staat met de vraag naar woningen en wat de verwachtingen zijn voor het aankomende jaar. Het rapport verwijst tevens naar exacte cijfers over de woningmarkt.

Statistieken over hoe snel de woningbouw gaat, de huidige markt op gebied van koop-, en huurwoningen en gegevens van corporaties worden hierin weergegeven. Hier vind je een voorbeeld van de rapportage over 2020.

Is het verstandig om je huis nu te verkopen?

Wat is de waarde van je woning

De veranderingen op de woningmarkt zijn ook van invloed op de waarde van jouw woning. Als je weet hoeveel je woning waard is, kun je bepalen of het verstandig is om op dit moment je woning te verkopen. Misschien heb je een enorme overwaarde of juist een restschuld. Het is daarom van groot belang om eerst te kijken hoeveel je woning op dit moment waard is, voordat je beslist om je woning te verkopen.

Er zijn verschillende manieren waarop je de waarde van je huis op dit moment kunt bepalen. Ten eerste kun je om je heen kijken naar de woningen in de buurt. Welke woningen staan te koop en voor welk bedrag? Hiermee krijg je een redelijk beeld van de waarde. Bedenk wel dat deze huizen in veel gevallen niet voor dit bedrag worden verkocht.

Een andere manier om de waarde van je woning te bepalen is door te kijken naar de WOZ waarde. Deze kun je eventueel opvragen bij het WOZ waarde loket. Ook dit bedrag is een richtwaarde, de marktwaarde is in de meeste gevallen hoger dan de WOZ waarde.

De laatste manier om de waarde van je woning te bepalen is via de site van het Kadaster. Hierop staat een woningwaarde calculator waarmee je de globale waarde van je woning kunt uitrekenen.

Zie ook: Wat is mijn huis waard en hoe bereken ik dit?

De vraag naar jouw type woning

De huizenmarkt kan heel eenzijdig zijn, er kan bijvoorbeeld een enorm aanbod aan gezinswoningen zijn en een tekort aan appartementen voor starters. Het resultaat is dan dat gezinswoningen langer te koop zullen staan en appartementen als broodjes over de toonbank vliegen. Deze populariteit werkt ook door in de waardebepaling. De prijs van populaire woningen zal relatief hoger zijn dan de prijzen van woningen die minder snel verkocht worden.

Wil je jouw woning verkopen? Dan is het verstandig om na te gaan of jouw type woning op dat moment snel verkoopt. Dat kan erg gunstig zijn voor de uiteindelijke verkoopprijs.

Heb je haast met de verkoop van je woning?

In sommige gevallen heb je geen keus om je huis te koop te zetten; je gaat bijvoorbeeld emigreren, je kunt de hypotheek niet meer betalen of je hebt al een ander huis gekocht. In deze gevallen wordt er meestal voor gekozen om het huis onmiddellijk te koop te zetten. Soms heb je daar geen enkele keus in, maar in bepaalde gevallen zou je ervoor kunnen kiezen om het huis in de vrije verhuursector aan te bieden. Is de woningmarkt slecht en ga je emigreren? Dan is dit een mooie oplossing!

Zie ook: Hoe lang duurt de verkoop van mijn woning?

Doe een check op de site van het NVM

Op de site van het NVM vind je een handige check waarmee je binnen een mum van tijd of dit moment het goede moment is om een te kopen of verkopen?

Start de check >>

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: