Heb ik een makelaar nodig om mijn huis te kopen of verkopen?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
4 min

Heb ik een makelaar nodig om mijn huis te kopen of verkopen?

4 min

Je wilt een huis kopen of je huidige woning verkopen. Ga je dit doen met of zonder de hulp van een aankoop-, of verkoopmakelaar? Als je geen makelaar inschakelt lijkt het alsof je veel geld bespaart, maar daar staat tegenover dat je alles zelf moet doen. Wat zijn de voor-, en nadelen van een huis kopen zonder makelaar? En hoe zit dit als je een huis koopt? Ik zet het voor je op een rijtje.

Huis kopen zonder makelaar

Er komt veel kijken bij het kopen van een huis. Wil je een huis kopen zonder de hulp van een makelaar? Dan zijn dit de voor-, en nadelen:

Voordelen huis kopen zonder makelaar

Je hebt geen makelaarskosten

Schakel je een makelaar in bij de aankoop van een huis? Dan rekent de makelaar voor de werkzaamheden die hij uitvoert een vergoeding (makelaarscourtage). Vaak is de courtage een percentage van de koopsom, maar het kan ook zijn dat de makelaar vaste tarieven hanteert.

Zie ook: Wat kost een makelaar?

Je bent flexibel

Zonder makelaar ben je baas over je eigen agenda. Je hoeft geen rekening te houden met de agenda van de makelaar en je kunt bezichtigingen inplannen wanneer jij wilt.

Nadelen huis kopen zonder makelaar

Je moet zelf op zoek naar een geschikte woning

Koop je zonder makelaar een nieuw huis, dan ben jij degene die op zoek moet gaan naar een geschikte woning. Je kunt dan geen gebruik maken van het netwerk van de makelaar, die vaak al vroeg in het proces weet of een huis in de verkoop komt.

Je moet zelf in onderhandeling over de prijs

Maak je geen gebruik van een aankoopmakelaar, dan moet je zelf over de prijs onderhandelen. Uit onderzoek van het NVM blijkt dat woningen die verkocht worden zonder makelaar significant minder opgeleverd hebben dan vergelijkbare woningen die verkocht waren met makelaar. Een goede makelaar verdient zichzelf altijd terug.

Er kijkt niemand met je mee tijdens de bezichtigingen

Tijdens de bezichtiging is er niemand die met je meekijkt. Dit is nadelig, omdat de makelaar precies weet waar hij of zij op moet letten.

Gebrek aan kennis van de woningmarkt

Het kopen en verkopen van huizen is dagelijkse kost voor een makelaar. Hij/zij kent de woningmarkt op zijn duimpje en staat in nauw contact met andere makelaars. Ben je op zoek naar een nieuwe woning, dan komt deze kennis goed van pas.

Je mist juridische kennis

Er moeten veel juridische zaken geregeld worden als je een huis koopt. Een makelaar adviseert je hierin. Het is ook mogelijk om zelf op zoek te gaan naar een woning en de juridische zaken en de onderhandelingen over te laten aan de makelaar.

Heb ik een makelaar nodig om mijn huis te kopen of verkopen?

Tips voor het kopen van een huis zonder makelaar

Wil je toch het liefst een huis kopen zonder makelaar? Onderzoek dan allereerst wat je maximale leenbedrag is en hoeveel eigen geld je in moet brengen. Op deze manier kun je gerichter zoeken en weet je of het huis dat je op het oog hebt binnen je budget past.

Huis verkopen zonder makelaar

Ook als je je huis gaat verkopen is er veel wat geregeld moet worden. Wat zijn de voor-, en nadelen als je dit zonder makelaar doet? Ik heb het wederom voor je op een rijtje gezet.

Voordelen huis verkopen zonder makelaar

Je bespaart makelaarskosten

Schakel je een verkoopmakelaar in om je huis te verkopen? Dan betaal je hier makelaarscourtage voor. Gemiddeld is dit 1 a 2 % van de verkoopprijs.

Je bent flexibel

Als je zelf je huis verkoopt, hoef je geen rekening te houden met de kantoortijden van de makelaar. Je kunt bezichtigingen inplannen wanneer het jou uitkomt.

Jij kent de woning het best

Jij kent jouw eigen woning het beste en kunt daarom haarfijn aan potentiële kopers uitleggen waarom het zo fijn is om in het huis te wonen.

Heb ik een makelaar nodig om mijn huis te kopen of verkopen?

Nadelen woning verkopen zonder makelaar

Het kost veel tijd

Er komt veel kijken bij de verkoop van een huis. Een verkoopmakelaar neemt alle werkzaamheden voor je uit handen.

Je mist de kennis van de woningmarkt

Een goede verkoopmakelaar heeft een uitstekende kennis van de regionale woningmarkt. Hij of zij adviseert je over de huidige woningmarkt en een passende vraagprijs.

Je kunt geen gebruik maken van het netwerk van de makelaar

Als je geen gebruik maakt van een makelaar mis je het grote netwerk en de mogelijkheden om jouw woning onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het administratieve en juridische regelwerk

Een verkoopmakelaar regelt alles voor je op administratief en juridisch gebied. Denk dan bijvoorbeeld aan het onderhandelen met potentiële kopers en het opstellen van het koopcontract. Ook beschikt de makelaar over de juridische kennis die nodig is om ervoor te zorgen dat je als verkoper goed ingedekt bent.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: