Wat is een akte van levering?

Wat is een akte van levering?

Nadat de koopovereenkomst is getekend en de ontbindende voorwaarden zijn doorlopen, gaat je notaris aan de slag met de akte van levering (ook wel transportakte). Na het tekenen van deze akte is de woning officieel van jou. De woning wordt aan jou overgedragen, en komt op je naam te staan. 

Opstellen van de akte van levering

De leveringsakte wordt opgesteld door de notaris en wordt gebaseerd op de koopovereenkomst. Alle afspraken die daar zijn opgesteld en ondertekend, staan ook in de leveringsakte. Het is mogelijk dat deze afspraken nog worden aangevuld, in samenspraak met de betrokken partijen. 

De akte dient getekend te worden door de koper, verkoper en notaris. Voorafgaand controleert de notaris een aantal zaken, om er zeker van te zijn dat de levering goed zal verlopen. Controles die de notaris hiervoor doorloopt zijn bijvoorbeeld:

  1. De kadastrale gegevens van het pand
  2. De eigenaar van het pand
  3. De titel van de overdracht
  4. De koopovereenkomst met de overeengekomen prijs en de ontbindende voorwaarden
  5. Overdrachtsbelasting
  6. Erfdienstbaarheden en andere bijzondere bepalingen 

Na het doorlopen van deze punten is er geen kans dat de woning wordt verkocht door iemand die niet bevoegd is om dat huis te verkopen. 

De notaris mag de akte pas tekenen nadat de wettelijke bedenktermijn van drie dagen is verlopen. 

Kadaster

De akte van levering wordt na het tekenen door de notaris ingeschreven bij het Kadaster en de openbare registers. De eigendomsoverdracht is nu officieel afgerond. Jij bent de eigenaar van je nieuwe woning.  

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen