Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

3 min

Ben je op zoek naar jouw droomhuis? Het kopen van een nieuw huis is een spannende aangelegenheid. Het begint laagdrempelig; je bekijkt verschillende huizen online om een gevoel te krijgen bij de woningen die te koop staan. Een huis kies je namelijk allereerst op basis van je gevoel. Hoe voelt de woning aan? Staat het huis in een fijne omgeving? Moet er veel aan gebeuren of kun je er direct intrekken?

Heb je een huis gevonden dat aan al jouw wensen voldoet? Dan volgt de bezichtiging en moet je een rationele beslissing nemen; is deze woning écht de juiste woning voor jou? Er komt veel kijken bij het kopen van een huis. Ben jij op dit moment op zoek naar jouw droomhuis? Onderstaande tips kunnen je op weg helpen als je een huis gaat kopen.

Hou rekening met jouw financiële mogelijkheden

Voordat je aan de zoektocht naar een nieuw huis begint, is het belangrijk om te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Als je weet hoeveel geld je kunt lenen voor jouw nieuwe woning, dan kun je gericht op zoek gaan naar een huis binnen jouw budget. Op deze manier voorkom je teleurstellingen en heb je niet te maken met onnodig zware hypotheeklasten.

Zet niet in op één huis

Het is erg belangrijk om meerdere huizen te bezichtigen voordat je een definitieve beslissing maakt. Het klinkt misschien raar, maar het is ook verstandig om woningen te bezichtigen die niet jouw eerste keuze zijn. Bekijk verschillende woningtypes die binnen jouw prijsklasse vallen. Door verschillende woningen met elkaar te vergelijken zorg je ervoor dat je de juiste keuze kunt maken.

Huis zoeken en kopen: handige tips

Neem geen genoegen met minder

Koop alleen het huis dat je écht graag wilt hebben. Maak van tevoren een lijst met daarop alle eisen die je aan jouw nieuwe huis stelt en de woonwensen die je hebt. Zet de belangrijkste eis bovenaan en werk zo naar beneden. Als je een huis gaat bezichtigen kun je deze lijst gebruiken als een soort checklist.

Denk dan bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van een garage, een tuin op het zuiden en een school op loopafstand.

Maak een zoekopdracht aan op Funda

Aan de hand van jouw wensenlijst kun je een zoekopdracht aanmaken op Funda of een andere online huizenmarkt. Als er dan een nieuwe woning te koop komt die aan jouw wensen voldoet, dan krijg je hier direct een melding van.

Zie ook: Hoe vind je een woning die past bij jouw wensen?

Verken de buurt

Ben je op zoek naar een nieuw huis in de omgeving van Hoorn en heb je een aantal huizen op het oog? Het is dan een goed idee om ’s avonds de buurt eens te verkennen. Je kunt dan zien hoe het bijvoorbeeld gesteld is met de parkeergelegenheid rondom de woning en of er eventueel overlast is van doorgaand verkeer of hangjongeren.

Huis kopen: handige tips

Een tweede bezichtiging plannen

Ook al ben je na de eerste bezichtiging helemaal verkocht, ga altijd een tweede keer kijken en doe dit dan op een ander tijdstip. Wellicht is de lichtinval deze keer heel anders en is het huis ineens een stuk minder aantrekkelijk. Bij een tweede bezichtiging kijk je vaak ook kritischer, waardoor er meer details opvallen. Let wel: in de huidige woningmarkt is een tweede bezichtiging lastig vanwege de enorme vraag.

Blijf rationeel

Het is belangrijk om bij de zoektocht naar jouw droomhuis je hoofd koel te houden. Een huis kopen is een emotioneel proces. Voordat je een rationele beslissing kan maken ben je vaak al emotioneel betrokken bij de nieuwe woning. Natuurlijk moet je naar jouw gevoel luisteren, maar hou er rekening mee dat je hierdoor een mogelijke denkfout kunt maken met een miskoop als gevolg.

Zie ook: Waar moet je op letten bij het bezichtigen van een woning?

Schakel een makelaar in

Heb je jouw droomhuis gevonden? Vraag dan aan de verkopende makelaar of hij of zij je op de hoogte houdt van biedingen door andere partijen en andere ontwikkelingen. Je wilt niet dat jouw droomhuis ineens verkocht is terwijl jij zaken aan het uitzoeken bent. Als je zelf geen ervaring hebt met het kopen van een huis, laat dit dan over aan een aankoopmakelaar. Een makelaar voert de onderhandelingen voor je en heeft goed zicht op eventuele gebreken en een eerlijke prijs. Een aankoopmakelaar behartigt jouw belangen en dat is wel zo fijn!

Zie ook: Wat moet je allemaal regelen als je een huis wilt kopen?

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je jouw woning verkopen of ben je op zoek naar een nieuwe woning in de regio Hoorn? Mijn naam is Esther van Dijk, ik ben de drijvende kracht achter Esther van Dijk Makelaardij. Ik ben gecertificeerd register-makelaar, register-taxateur, bouwkundig adviseur, duurzaamheidsadviseur en universitaire marketeer.

Er komt veel kijken bij de verkoop van je huis of de aankoop van een huis. Hoe fijn is het dan als je hierbij de hulp in kunt schakelen van een ervaren aankoopmakelaar of verkoopmakelaar  die bekend is in de gehele regio Hoorn en omstreken? Je schakelt mij ook in voor de taxatie van je woning en de bouwkundige keuring.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: