Mondeling akkoord koop of verkoop woning
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
3 min

Mondeling akkoord bij verkoop of aankoop woning; wat is dit waard?

3 min

Je hebt zojuist een bod gedaan op het huis van jouw dromen; spannend! Helemaal als er meerdere mensen een bod hebben gedaan op hetzelfde huis. Maar wat als je een mondeling akkoord hebt van de verkoper, ben je dan verzekerd van het huis? Hoe zit het met een mondeling akkoord bij de verkoop van de woning, is dit iets waard? In dit blog vertel ik je er meer over.

Is een mondelinge overeenkomst bindend?

Er is geen twijfel over mogelijk; als zowel jouw handtekening en die van de verkoper op de koopovereenkomst staan, dan is de verkoop van de woning definief. De woning is van jou. Deze overeenkomst wordt ook wel de verkoopbelofte of de voorlopige verkoopakte genoemd.

Maar hoe zit het dan met een mondeling akkoord of mondelinge overeenkomst? Na een mondeling akkoord is de verkoop pas definitief als beide partijen de koopovereenkomst hebben getekend. Dit noemen we het wettelijke schriftelijkheidsvereiste.

Dus pas als de koper en de verkoper de overeenkomst hebben getekend kan de verkoper niet meer aan een andere partij te verkopen. Dit is ingesteld ter bescherming van de consument. Om te voorkomen dat ze niet overhaast zouden beslissen en vast zouden zitten aan een huis.

Heeft de verkoper de overeenkomst nog niet getekend dan kan hij/zij dus nog onder de overeenkomst uit.

Eindbeslissing ligt bij de verkoper

De verkoper is degene die het bod finaal moet goedkeuren. Dus ook al kun je de gevraagde verkoopprijs betalen en doe je een effectief bod, dit betekent nog niet dat de woning voor jou is, ook niet als je het hoogste bod doet. De eindbeslissing blijft altijd bij de verkoper liggen.

Mondeling akkoord koop of verkoop woning

Mondeling akkoord geldt ook voor de koper

De regels die gelden voor de verkoper van de woning gelden uiteraard ook voor de koper van de woning. Met het grote verschil dat de verkoper degene is die de eindbeslissing neemt. Voordat je als koper definitief toestemt, is het belangrijk dat je hebt nagedacht over opschortende voorwaarden en dat je deze ook hebt laten vastleggen.

Wacht je nog op goedkeuring voor de hypotheekaanvraag, of wil je eerst nog een bouwtechnische inspectie laten uitvoeren? Neem dan deze zogenaamde opschortende voorwaarden mee in het akkoord. Met de verkoper kun je een termijn vastleggen waarbinnen je een definitieve beslissing neemt.

Wat als er vals gespeeld wordt?

Het kan voorkomen dat de verkoper akkoord gaat met jouw (mondelinge) bod en vervolgens een hoger bod aanvaardt van iemand anders. Wat gebeurt er dan? In principe niks, want de verkoper heeft het recht om dit te doen. Simpelweg omdat de overeenkomst pas definitief is wanneer beide partijen de handtekening hebben gezet.

Natuurlijk voelt het oneerlijk wanneer je een mondelinge overeenkomst hebt en de verkoper toch besluit af te haken. Een makelaar is echter verplicht om een nieuw bod (wanneer dit er is) door te geven aan de verkopende partij. Komt dit bod in de periode tussen het opstellen van de akte en het tekenen van de akte, dan kan de verkoper dus nog besluiten om met een ander bod akkoord te gaan.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning of wil je je woning verkopen, dan is het altijd verstandig om een makelaar in te schakelen. Een makelaar adviseert je bij het uitbrengen van een bod (of het accepteren van een bod) en zorgt ervoor dat alles op een eerlijke manier gebeurt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn?

Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: