Wat is overwaarde?

Ga je je huis verkopen? Het kan best zo zijn dat je overwaarde op je huis hebt. Dit is het geval als de waarde van je woning hoger is dan de hypotheek die je op de woning hebt. Je overwaarde gebruik je voor aankoop van een andere woning, een verbouwing van je huis, of als extraatje.

Aankoop van een andere woning

Je kunt je overwaarde gebruiken om binnen 3 jaar na de verkoop een volgende woning te kopen. Je krijgt dan te maken met belastingregels voor het gebruik van de overwaarde. Dit noemen we de bijleenregeling. In dit geval moet je de overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Doe je dit niet, dan heb je over het bedrag van de overwaarde geen recht op renteaftrek.

Overwaarde en huren

Ga je niet direct een ander huis kopen, maar (tijdelijk) huren? De overwaarde blijft dan drie jaar staan. Ben je binnen deze drie jaar weer eigenaar van een nieuwe woning? Dan moet je de overwaarde alsnog inbrengen.

Deze verplichting is na drie jaar vervallen. Na deze drie jaar kan je gewoon weer een woning volledig financieren met renteaftrek. De overwaarde is dan een fijn extraatje op je rekening. Dit bedrag kun je zelf besteden. Hier moet je, afhankelijk van de hoogte, wel ieder jaar belasting over betalen.

Overwaarde en verbouwen

Met je overwaarde mag je ook een verbouwing financieren. Dit kan je doen door je overwaarde vrij te maken. Je neemt een hogere hypotheek, zodat de overwaarde vrijkomt.

Stel, je hebt een hypotheek afgesloten van €200.000 en je huis is €250.000 waard. Je kan – mits deze wordt verstrekt – een hypotheek van €250.000 afsluiten. De €50.000 die vrijkomt mag je gebruiken voor het verbouwen van je woning.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen