woning onder bod of optie
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Woning onder optie en woning onder bod: wat is het verschil?

3 min

Ben jij op huizenjacht? Spannend. Je hebt wellicht in je hoofd hoe je droomhuis eruit moet zien en welke wijk je prefereert. Na lang zoeken heb je de perfecte woning gevonden. Eindelijk! Dan zie je deze woorden staan: woning onder optie. Wellicht zakt de moed je in de schoenen. Maak je nog wel kans op je huis? 

Het is zeker niet nodig om de handdoek in de ring te gooien. De kans bestaat dat je nog steeds deze perfecte woning kunt bemachtigen. Wat betekent het als een woning onder optie is? Wat is het verschil met een huis onder bod? Wij vertellen je hier meer over.

Wat is woning onder optie?

De optie van een woning is in zekere zin te vergelijken met een reservering. Iemand ‘reserveert’ de woning en dit betekent voor de eigenaar dat hij zijn woning tijdens deze reserveringsperiode niet aan iemand anders mag verkopen. De reservering geeft de potentiële koper de tijd om te besluiten of hij de woning wel of niet wil kopen. Hij heeft geen verplichtingen en mag de reservering afbreken wanneer hij wil. Een optie is daarmee zeer vrijblijvend en je zult het niet vaak tegenkomen bij een particuliere verkoop. Je ziet het vaker bij nieuwbouwwoningen.

Kun je bieden op een huis onder optie? Ja, dit is mogelijk. Hoewel de potentiële koper interesse toont in het huis, staat de onderhandelingsfase nog in de kinderschoenen. De kans is dus aanwezig dat hij van de woning afziet, omdat het huis toch niet is wat hij zoekt of omdat de prijs hem tegenstaat.

Als jij interesse toont in het huis, schroom dan zeker niet om een bod uit te brengen. Je maakt wat minder kans op de woning, omdat degene die een optie heeft uitgebracht op het huis het eerste recht heeft om het te kopen. Mochten de onderhandelingen echter mislukken, dan staat jouw bod alvast (als een huis), zodat je een goede kans maakt. 

Het huis staat onder optie totdat de onderhandelingen op niets uitlopen en worden beëindigd. Hoelang deze ‘reservering’ duurt, kan per huis sterk verschillen. Het kan even duren voordat je wat hoort van de aannemer. Geduld is dus noodzakelijk.

bod uitbrengen bij onder optie


Wat is woning onder bod?

Staat een huis onder bod? Dan zijn de onderhandelingen in veel gevallen al wat serieuzer. Een potentiële koper heeft een bod op het huis uitgebracht en al een tegenvoorstel van de verkoper gekregen. 

In deze fase hebben zowel de verkoper als potentiële koper rechten en plichten. Zo heeft de verkopende partij meldingsplicht. Dit houdt in dat hij de koper eerlijk over de staat van zijn woning moet informeren. De potentiële koper heeft onderzoeksplicht en moet daarom de woning op gebreken laten controleren. Het huis is echter nog niet verkocht. Het is dan ook nog mogelijk om de woning te bezichtigen en erop te bieden.

Wat is het verschil?

Staat een huis onder optie? Dit geeft de potentiële koper tijd om te bedenken of hij het huis wil kopen of niet. Een huis dat onder optie staat kan bezichtigd worden door anderen die geïnteresseerd zijn in de woning, maar deze bezichtigers kunnen het op dat moment niet kopen. De fase onder optie brengt weinig verplichtingen met zich mee voor degene die het vastgoed heeft gereserveerd. 

Wanneer een huis onder bod staat, zijn koper en verkoper druk in onderhandeling met elkaar. Ze hebben bovendien meer verplichtingen naar elkaar toe en deze fase zie je dan ook vaker bij particuliere verkopen dan de fase onder optie. De kans dat je een huis kunt kopen dat reeds onder bod staat is wellicht wat kleiner, maar het is niet onmogelijk. Je mag nog steeds een bod uitbrengen.

Conclusie

Staat jouw droomhuis onder optie? Geef het nog niet op. De kans is aanwezig dat de potentiële koper toch van het huis afziet of dat onderhandelingen spaak lopen. Je hebt misschien wat extra geduld nodig, omdat je langer moet wachten op een reactie op je bod, maar zolang de koopakte nog niet getekend is, is alles mogelijk!

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: