Wat is een ouderdomsclausule bij de verkoop van een woning?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
2 min

Wat is een ouderdomsclausule bij de verkoop van een woning?

2 min

Als er een oude woning wordt verkocht, dan kan in de verkoopovereenkomst een ouderdomsclausule opgenomen worden. In deze clausule staat dat de koper bekend is met de ouderdom van het huis en dat de gevolgen hiervan voor het risico van de koper kunnen zijn.

Een ouderdomsclausule legt de verantwoordelijkheid voor de onderhoudstoestand neer bij de koper van de woning. Deze clausule wordt handmatig toegevoegd, aangezien het geen standaard bepaling is in de koopakte. Het is een onderdeel van de onderhandeling.

Waar dient een ouderdomsclausule voor?

Een ouderdomsclausule beschermt de verkoper tegen beschuldigingen van een slechte bouwkundige staat van de woning. Dit kan zijn omdat de woning oud is of omdat er destijds minder strenge bouwkundige normen waren. Het kan ook zijn dat er verbouwingswerkzaamheden zijn uitgevoerd, die minder van kwaliteit waren.

Recentere werkzaamheden aan de woning kunnen dus ook vallen onder de ouderdomsclausule. Het is niet standaard om een ouderdomsclausule op te laten nemen in de koopovereenkomst. Als het nodig is, dien je deze dus handmatig toe te laten voegen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de ouderdomsclausule duidelijk geformuleerd is. Dit voorkomt dat er een discussie ontstaat over de aansprakelijkheid voor ouderdomsgebreken.

Waar dient een ouderdomsclausule voor?

Wat is het risico voor de koper?

Wil je een bod uitbrengen op een woning? Dan is het goed om op voorhand te weten of er een ouderdomsclausule wordt opgenomen en in welke vorm dit gebeurt. Je doet er in alle gevallen verstandig aan om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Je beperkt hiermee de risico’s aangaande de onderhoudstoestand.

Als koper geef je via een ouderdomsclausule aan dat je bekend bent met de ouderdom van de gekochte woning en dat de verborgen gebreken voor jouw rekening zijn. Via de ouderdomsclausule wordt de verkoper ontslagen van zijn aansprakelijkheid voor geborgen gebreken als gevolg van ouderdom.

Waarom is een ouderdomsclausule nuttig?

De wet stelt een conformiteitseis aan gekochte producten, dus ook aan woningen. Dit betekent dat een woning de eigenschappen moet hebben die de koper mag verwachten, op grond van de verkoopovereenkomst. Omdat er vaak discussies ontstaan over de draagwijdte van deze conformiteitseis, wordt er door koper en verkoper extra zekerheid ingebouwd.

Enerzijds wordt dit gedaan door de toevoeging van een ‘normaal gebruik’ garantie. De koper heeft dan de zekerheid dat de woning geschikt is voor een normaal en duurzaam gebruik. Mochten er problemen ontstaan, dan moet je als koper kunnen aantonen dat de woning niet aan die eis voldoet.

De verkoper hoeft aan de andere kant niet te bewijzen dat hij/zij op de hoogte was van de achterliggende gebreken. Deze ‘normaal gebruik’ garantie kan in sommige gevallen erg ver gaan. Om deze reden worden er uitzonderingen toegevoegd aan de koopovereenkomst, zoals de ouderdomsclausule. Dit zorgt ervoor dat de gebreken, als gevolg van ouderdom, niet vallen onder het risico van de verkoper.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: