Kun je een bod op een huis intrekken?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Kun je een bod op een huis intrekken?

3 min

Heb je jouw droomhuis gevonden en wil je een bod uitbrengen? Met jouw bod laat je aan de verkoper weten voor welk bedrag je het huis wilt kopen en kun je aangeven welke ontbindende voorwaarden je stelt. Maar wat als je jouw bod hebt uitgebracht; kun je hier dan nog op terug komen? Kun je een bod op een huis intrekken?

In dit blog vertel ik je hoe dit precies zit.

Een bod uitbrengen op een huis

Heb je een woning gevonden die helemaal voldoet aan jouw wensen? Dan is de volgende stap het uitbrengen van een bod. Sinds 2003 geldt de wet Koop onroerende zaken; deze wet bepaalt wanneer een bod bindend is en wanneer niet. De koop van een huis is volgens deze wet alleen geldig als het schriftelijk is vastgelegd in een voorlopige koopovereenkomst.

Heb je mondeling een bod uitgebracht? Dan is dit dus niet bindend. Er zijn een paar situaties die zich voor kunnen doen wanneer je een bod hebt uitgebracht:

Je hebt een bod gedaan, maar nog geen reactie ontvangen

Wanneer je een bod hebt gedaan op een woning, dan hoop je uiteraard snel te horen van de verkopende partij. Het kan voorkomen dat een reactie op zich laat wachten of zelfs helemaal uitblijft. Dit is bijvoorbeeld het geval als er meerdere bieders zijn. Je hoeft niet oneindig te wachten op een reactie van de verkoper; je kunt je bod op ieder gewenst moment wijzigen of intrekken.

Bij het uitbrengen van je bod kun je ook direct aangeven tot wanneer je bod geldig is. Je bod vervalt dan automatisch bij het verstrijken van de deadline.

Kun je een bod op een huis intrekken?

Je hebt een bod uitgebracht en een tegenbod ontvangen

Je hebt een bod gedaan en een tegenbod ontvangen van de verkopende partij. Dit betekent dat je nu officieel in onderhandeling bent. De verkoper mag ook met andere partijen in onderhandeling zijn, net als jij overigens. Je kunt dus gewoon op meerdere huizen tegelijkertijd een bod doen, mocht je dit willen.

Bod uitgebracht dat geaccepteerd is

Heb je een bod gedaan, is er een tegenbod gedaan en zijn de onderhandelingen gestart? Aan de hand hiervan kun je als koper een eindbod doen. Je kunt ook direct een eindbod doen; dat betekent dat jouw openingsbod direct jouw definitieve bod is.

Wanneer de verkoper jouw bod accepteert, wil dit niet zeggen dat je het huis verplicht moet kopen. Je hebt namelijk het recht om je bod in te trekken. Je bent volgens de wet pas verplicht om het huis te kopen als het koopcontract ondertekend is. Heb je nog geen handtekening gezet, omdat je van gedachten bent veranderd? Dan kun je je bod gewoon intrekken.

Bod gedaan en voorlopig koopcontract getekend

Wanneer jij en de verkoper het eens zijn geworden over het bod en de voorwaarden, dan wordt er een voorlopig koopcontract opgesteld. Hierin staan alle afspraken vermeld. Het voorlopig koopcontract wordt opgemaakt door de verkopende makelaar. Heb je het contract getekend, dan ben je in principe verplicht om de woning te kopen. Als koper heb je dan nog wel drie dagen bedenktijd, waarin je alsnog van de koop af kunt zien.

Wanneer de drie dagen bedenktijd voorbij zijn, kun je alleen nog op basis van de ontbindende voorwaarden afzien van de koop. Kun je niet terugvallen op de ontbindende voorwaarden, maar wil je alsnog je bod intrekken? Dan ben je verplicht om een boete te betalen aan de verkoper, die in de meeste gevallen 10% van de koopsom bedraagt.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: