Koop van de woning ontbinden; kan dit zomaar?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Koop van de woning ontbinden; kan dit zomaar?

3 min

Heb je een nieuw huis gekocht en zojuist de koopovereenkomst ondertekend? Dan kan het nog zo’n 6 maanden duren voordat de woning écht van jou is. Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat je je in de tussentijd bedenkt.

Misschien lukt het je niet om de financiering rond te krijgen of vind je de woning ineens niet meer leuk. In dit geval moet je de koopovereenkomst ontbinden, maar kan dit zomaar? En zo ja, hoe pak je dat dan aan? In dit blog vertel ik je er meer over.

De koopovereenkomst ontbinden in de bedenktijd

Hoewel een koopovereenkomst bindend is, heb je volgens de wet na het tekenen nog drie dagen bedenktijd. In deze drie dagen kun je nog afzien van de koop, zonder dat je hier een reden voor hoeft op te geven en zonder dat je hier een boete voor hoeft te betalen.

De wettelijke bedenktijd gaat in zodra beide partijen hun handtekening hebben gezet onder het voorlopig koopcontract. Minimaal twee van de drie dagen moeten werkdagen zijn. Dit betekent dat als je het koopcontract op vrijdag binnen hebt, dat de bedenktijd pas op maandag ingaat. En als de bedenktijd eindigt op een feestdag of in het weekend, dan wordt het tot de eerstvolgende dag verlengd.

Wil je in de bedenktijd af van de koop? Dan moet je de verkoper hiervan op de hoogte stellen. Je kunt dit het beste via e-mail of een aangetekende brief doen, zodat het zwart-op-wit staat.

Raadplegen van de ontbindende voorwaarden

Na het verstrijken van de wettelijke bedenktijd zit je in principe vast aan de koopovereenkomst. Je bent dan verplicht om de woning te kopen. Als je ontbindende voorwaarden hebt opgenomen in het koopcontract, dan is er nog een mogelijkheid om onder de koop uit te komen. Zo wordt ‘onder voorbehoud van financiering’ vaak opgenomen in de ontbindende voorwaarden. Mocht je de financiering niet rond krijgen, dan kun je op deze manier toch nog de koop van de woning ontbinden.

De koopovereenkomst wordt echter niet spontaan ongeldig als er aan ontbindende voorwaarden is voldaan. Je moet nog steeds aan de verkoper laten weten dat je afziet van de koop. In de koopovereenkomst staat precies aangegeven welke eisen er worden gesteld aan de ontbindende voorwaarden en hier dien je je aan te houden.

Wil je de koopovereenkomst ontbinden, dan moet je dit schriftelijk laten weten aan de verkoper. Dit doe je uiterlijk op de eerste werkdag na de datum waarvan in de ontbindende voorwaarde sprake is.

Koop van de woning ontbinden; kan dit zomaar?

Koopovereenkomst ontbinden zonder voorwaarden

Wil je onder de koop van de woning uit, maar heb je geen ontbindende voorwaarden opgenomen in het koopcontract? Dan ontkom je er helaas niet aan dat je hiervoor een geldsom moet betalen. De verkoper heeft dan namelijk recht op een waarborgsom van 10% van de koopsom. Koop je een woning van € 300.000, dan ben je de koper dus € 30.000 verschuldigd! Dit bedrag heeft niet iedereen op zijn spaarrekening staan. Om deze kosten te voorkomen kun je een bankgarantie afsluiten. De waarborgsom wordt dan door de bank uitgekeerd in de vorm van een lening.

Het is ook mogelijk om de bankgarantie te verzekeren. De kosten hiervan liggen tussen de € 25 en € 35 en worden opgeteld bij de garantiekosten. Als je geen ontbindende voorwaarden hebt opgenomen en de koop kan niet doorgaan vanwege ernstige ziekte, overlijden, werkloosheid, scheiding of arbeidsongeschiktheid, dan dekt de verzekering het garantiebedrag tot € 35.000. De verzekering loopt maximaal 13 maanden.

Koop van de woning ontbinden; de conclusie

Gelukkig heb je nog aardig wat opties als je de koop van de woning wilt ontbinden. Allereerst heb je de drie dagen bedenktijd. Besluit je in deze periode van de koop af te zien, dan kun je dit geheel kosteloos doen. Het is verstandig om altijd ontbindende voorwaarden op te laten stellen als je een woning wilt kopen. Krijg je bijvoorbeeld de hypotheek niet rond, dan kun je de koop van de woning kosteloos ontbinden.

Tot slot kun je van de woning afzien zonder ontbindende voorwaarden. Hier zit echter wel een geldsom aan vast, namelijk 10% van de koopsom.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: