Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Erfpacht en een woning kopen: hoe werkt dit?

3 min

Ga je in een van de grote steden op zoek naar een koophuis? Dan kom je mogelijk in aanmerking met het begrip erfpacht. Dit betekent dat je niet automatisch eigenaar wordt van de grond waar jouw toekomstige koophuis op staat. In Amsterdam bijvoorbeeld is de gemeente voor 80 procent eigenaar van de grond. Erfpacht kom je ook tegen in andere steden. Maar wat betekent dit voor jou, welke regels brengt dit met zich mee? Wat zijn de voor- en nadelen van erfpacht?

Wat is erfpacht?

Bij erfpacht wordt iemand eigenaar van de woning, maar niet van de grond waar het huis op staat. De eigenaar is vaak de gemeente, een woningcorporatie of Staatsbosbeheer. Dit soort partijen worden ook wel de erfverpachter genoemd. Om van de grond te gebruiken, betaal je ieder jaar een vergoeding. Koop je een huis met erfpacht, dan moet dit duidelijk worden aangegeven in de verkoopadvertentie. Daarnaast moet dit fenomeen terug te lezen zijn in de notariële akte.

Regels en voorwaarden bij erfpacht

Koop je een huis met erfpacht? Dan moet een erfverpachter duidelijke voorwaarden opstellen. Hierin staat bijvoorbeeld hoelang de erfpacht duurt, welke lasten dit met zich meebrengt en of er regels zijn waar een erfpachter zich aan moet houden. Omdat erfpachtvoorwaarden niet altijd duidelijk zijn, is het verstandig om je goed te laten informeren door een notaris. Op die manier maak je voor jezelf inzichtelijk of het in je voordeel werkt om een huis met erfpacht te kopen.

Wat is erfpachtcanon?

Erfpachtcanon is de vergoeding die je aan de erfverpachter betaalt om van de grond gebruik te maken. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald door de waarde van de in pacht gegeven grond, het bestemmingsplan, administratie- en beheerkosten en tot slot de bedragen voor vergelijkbare erfpachtrechten.

Vaak geldt een erfpachtperiode voor een periode van vijf tot tien jaar; daarna wordt de erfpachtcanon verlaagd of verhoogd. In sommige situaties duurt de erfpachtperiode 49 of zelfs 99 jaar. Krijg je de mogelijkheid om de erfpacht tijdelijk of voorgoed af te kopen? Dan is dit beslist een overweging waard, want op die manier is een periodieke verhoging van de canon tegen te gaan.

Wat je moet weten over erfpacht en je hypotheek

Koop je een huis met erfpacht? Dan kan je meestal gewoon een hypotheek afsluiten bij de bank. Wel financier je het gebruikrecht van het erfpachtrecht middels een hypotheek. Dit is het onderpand voor de geldlening. Houd er wel rekening mee dat een bank soms terughoudend is met het financieren van de aankoop van een erfpachtrecht. En bij andere geldverstrekkers betekent dit zelfs dat je minder geld kan lenen. Laat je daarom goed adviseren door een deskundig hypotheekadviseur.

Erfpacht en een huis kopen

De voordelen van erfpacht

Een woning met erfpacht brengt een aantal interessante voordelen met zich mee. We zetten ze op een rij:

  • De prijs van een woonhuis met erfpacht is vaak lager dan een koophuis met eigen grond.
  • Erfpacht is (gedeeltelijk) fiscaal aftrekbaar van je belastbaar inkomen.
  • Bij de aankoop van een huis met erfpacht kun je ook kiezen voor een hypotheek met NHG.
  • Koop je een bestaande woning in een natuurgebied waar Staatsbosbeheer eigenaar van is? Dan betaal je erfpacht, maar woon je wel ver buiten alle hectiek van de stad.

De nadelen van erfpacht

Naast voordelen kleven er ook nadelen aan een huis met erfpacht. Waar moet je rekening mee houden?

  • Erfpacht gaat gepaard met financiële onzekerheid, want de erfpachtcanon kan stijgen.
  • Erfpacht brengt heel wat voorwaarden met zich mee en daarom is het belangrijk dit goed door te nemen met een expert.
  • Stijgt de waarde van de grond, dan heeft dit geen invloed op de waarde van je huis.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: