Lekkage als verborgen gebrek
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
4 min

Lekkage als verborgen gebrek: wat moet je doen?

4 min

Ben je van plan om een huis te kopen? Dan kun je te maken krijgen met een verborgen gebrek, zoals bijvoorbeeld lekkage. Dit kan je huis ernstig aantasten.

Maar wanneer is er precies sprake van een verborgen gebrek? Wat houdt een verborgen gebrek in? En wie is hier verantwoordelijk voor? Kun je hiervoor zomaar terecht bij de verkoper of heb je zelf ook een verantwoordelijkheid? In dit blog vertel ik je er meer over.

Wat is een verborgen gebrek?

Als we het hebben over gebreken, dan is er een onderscheid tussen een verborgen, een niet zichtbaar en een onbekend gebrek. Niet alle gebreken zijn dus per definitie verborgen gebreken. Bij het kopen van een woning zijn er altijd gebreken die zichtbaar zijn, zoals bijvoorbeeld een zichtbare scheur in de muur. De niet zichtbare of onbekende gebreken zijn onzichtbaar; je ziet ze niet als koper, maar de verkoper is hier ook niet van op de hoogte.

Een verborgen gebrek daarentegen is een tekortkoming die de verkoper moedwillig niet gemeld heeft en die je als koper van de woning kunt aantonen. Een voorbeeld hiervan zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de afvoer van het toilet verstopt is, terwijl de verkoper heeft aangegeven dat de riolering goed doorloopt.

Lekkage als verborgen gebrek

Een huis met een lekkage kan het huis (en daarmee het woongenot) ernstig aantasten. In een huis kunnen er vele soorten lekkages voorkomen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een lekkend dak, waardoor er water het huis binnenloopt. Het komt ook veel voor dat er een lekkage in één van de leidingen, riolering of afvoer zit. De gevolgen van lekkage kunnen op lange termijn erg vervelend zijn. Denk aan:

Structuurschade:

Onbehandelde lekkages kunnen leiden tot ernstige schade aan de structuur van je huis,. Denk hierbij verzwakte funderingen, rot in houten constructies, en beschadigde muren en plafonds. Deze schade kan niet alleen kostbaar zijn om te herstellen, maar kan ook de veiligheid van je woning in gevaar brengen.

Schimmel- en vochtproblemen:

Lekkages kunnen vochtproblemen veroorzaken, wat resulteert in de groei van schimmel en meeldauw. Deze schimmel kan niet alleen esthetische schade veroorzaken, maar ook gezondheidsproblemen, zoals allergische reacties, ademhalingsproblemen en irritaties van de luchtwegen.

Energieverlies:

Lekkende plekken in de woning kunnen leiden tot energieverlies. Lekkende ramen, deuren of dakbedekking geven tocht waardoor je meer energie verbruikt voor verwarming en koeling.

Is lekkage een verborgen gebrek?

Als de lekkage niet gemeld is bij de koper van het huis en als de koper het ook zelf niet heeft kunnen ontdekken bij goed onderzoek, dan is er sprake van een verborgen gebrek. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat de verkoper automatisch aansprakelijk is.

Ouderdomsclausule opnemen

Verkoop je een oude woning? Dan doe je er verstandig aan om een ouderdomsclausule te laten opnemen in de koopovereenkomst. Hierin staat beschreven dat de koper bekend is met de ouderdom van het huis en dat de gevolgen van de verborgen gebreken voor het risico van de koper kunnen komen.

Een ouderdomsclausule legt de verantwoordelijkheid voor de toestand van het huis, als gevolg van ouderdom, dus neer bij de koper. De ouderdomsclausule is geen standaard bepaling in de koopakte en wordt daarom handmatig toegevoegd.

Bescherming van de verkoper

Om de verkoper te beschermen tegen beschuldigingen van een slechte bouwkundige staat van het huis wordt er een ouderdomsclausule toegevoegd aan het koopcontract. Vaak heeft dit te maken met de periode waarin de woning gebouwd is; mogelijk golden er destijds minder strenge bouwkundige normen. Het kan ook zijn dat er verbouwingswerkzaamheden aan het huis uitgevoerd zijn die minder van kwaliteit waren. Hierdoor kunnen dus ook recentere werkzaamheden aan het huis onder de ouderdomsclausule vallen.

Wil je een huis kopen dat relatief oud is? Dan doe je er verstandig aan om eerst een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Ook als het huis onlangs gerenoveerd is, is dit aan te raden. Je weet immers nooit of de renovaties goed uitgevoerd zijn.

Wat is het belang van bouwkundige keuring?

Wat is het belang van bouwkundige keuring?

Er zijn verschillende redenen om een bouwkundige keuring te laten doen voordat je je handtekening onder het koopcontract zet. Het zorgt er namelijk voor dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Laten we eens naar het voorbeeld kijken van een lekkage als verborgen gebrek: Als er op het moment van de overdracht geen lekkage is, maar na een paar weken lekt het ineens in de woonkamer als gevolg van een hevige regenbui, dan zullen de verkopers zeggen dat ze hier niet van op de hoogte waren (ook al hebben ze een meldingsplicht).

Als koper is het dan erg lastig om te bewijzen dat de lekkage wel bekend was. Daarom is het altijd verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren voor de aankoop en zeker bij oude huizen; hier komen vaak technische gebreken voor.

De bouwkundige zal onder meer controleren op de kwaliteit van:

  • dakconstructie, dakbeschot en dakbedekking/dakpannen;
  • kozijnen, ramen en deuren;
  • schoorsteen;
  • vloeren, metselwerk en voegwerk;
  • keuken en sanitair;
  • staat van elektra, boiler en verwarming;
  • riolering, goten en afvoer;
  • leidingwerk;
  • garage en bijgebouwen.

Conclusie

Om onenigheid met betrekking tot verborgen gebreken als lekkage te voorkomen, is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit is met name aan te raden bij oude huizen, maar ook bij huizen waar recent een renovatie heeft plaatsgevonden. Een bouwkundige keuring zorgt ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan betreffende de technische staat van het huis.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: