Wat is het verschil tussen verborgen, niet zichtbaar en onbekend gebrek?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Wat is het verschil tussen verborgen, niet zichtbaar en een zichtbaar gebrek?

3 min

Stel je voor, je hebt net een nieuw huis gekocht en ineens blijkt het bad niet waterdicht te zijn, de elektriciteit niet veilig of de vloerbalken verrot. Je kunt dan te maken hebben met verborgen gebreken aan je huis. 

Gebreken aan een huis zijn in de meeste gevallen goed zichtbaar; lekkage, scheuren in een muur, rotte kozijnen – dit zijn allemaal gebreken die je kunt zien als je een huis bezichtigt. Je kunt tijdens de onderhandelingen rekening houden met deze gebreken. Maar wat als je pas achter bepaalde gebreken komt als je het huis al gekocht hebt? Dit worden verborgen gebreken genoemd; gebreken die je niet ziet, maar waar je wel last van hebt. 

Wat is precies het verschil? En heb je als koper rechten als je erachter komt dat je te maken hebt met verborgen gebreken? In dit blog vertel ik je er meer over.

Verschillende soorten gebreken

Een gebrek aan een huis is niet per definitie een verborgen gebrek. Als je een woning koopt, dan zijn er altijd zichtbare gebreken. Een zichtbaar gebrek is een gebrek dat direct waarneembaar is. De koper hoeft er niet veel moeite voor te doen om dit gebrek te ontdekken. Het kunnen bijvoorbeeld dakpannen zijn die van het dak afgewaaid zijn, het kan een scheur in een muur zijn of een deurklink die los hangt. 

Een onbekend gebrek of niet zichtbaar gebrek is een gebrek wat niet direct zichtbaar is, maar wat wel ontdekt kan worden door middel van grondige inspectie. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een bouwkundige keuring. Het is een gebrek waar de verkoper van het huis ook geen weet van heeft.

Een verborgen gebrek is een tekortkoming die de verkoper moedwillig niet heeft gemeld en die je als koper kunt aantonen. Een eenvoudig voorbeeld is een verstopte afvoer van het toilet, waarbij verkoper duidelijk in de vragenlijst voor verkoop heeft aangegeven dat de riolering goed doorloopt.

Wat is het verschil tussen verborgen, niet zichtbaar en onbekend gebrek?

Wat als je als koper wordt geconfronteerd met gebreken?

Ontdek je na de koop en levering van het huis dat je te maken hebt met verborgen gebreken? Onderzoek dan allereerst of de verkoper aansprakelijk is. 

Het kan voorkomen dat je pas na de levering merkt dat er iets niet in orde is aan de woning. Heb je dit niet voor de overdracht ontdekt, dan is er sprake van een verborgen gebrek. Het kan zijn dat de verkoper aansprakelijk is voor dit gebrek. In dat geval zal de koper het gebrek moeten repareren of de reparatiekosten betalen. 

De verkoper kan aansprakelijk zijn als:

  • Je de woning door het gebrek niet optimaal kunt gebruiken;
  • De verkoper op de hoogte was van het gebrek, maar het niet gemeld heeft.

In het koopcontract staat vaak vermeld dat de woning de 'eigenschappen zal bezitten die voor normaal gebruik nodig zijn'. Heb je te maken met een slechte fundering of lekkage en kun je de woning hierdoor niet normaal gebruiken? Dan is de kans groot dat de verkoper hiervoor aansprakelijk is en de reparatiekosten moet betalen. 

De verkoper is verplicht om bij het verkopen van de woning alle gebreken te melden bij de koper. Is de verkoper op de hoogte van bepaalde gebreken, maar meldt hij deze niet? Dan is de verkoper verplicht om de reparatiekosten te betalen. Als koper moet je wel kunnen bewijzen dat de verkoper bewust heeft gehandeld bij het niet melden van het gebrek.

Koper heeft onderzoeksplicht

Niet alleen de verkoper heeft plichten; als koper van een woning heb je zelf ook een onderzoeksplicht. Je bent verplicht om zelf onderzoek te doen als je de woning bezichtigt. Dit kun je doen door veel vragen te stellen of onderzoek te doen voordat je de woning koopt. 

Als je dit doet, dan is de kans veel groter dat de verkoper verantwoordelijk is voor de schade die ontdekt wordt na de overdracht. Een bouwkundige keuring is een goed voorbeeld van goed onderzoek, helemaal als het gaat om een ouder huis. De kans is dan namelijk veel groter dat er iets kapot is.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: