Hoe ga je om met gebreken na een bouwkundige keuring?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Hoe ga je om met gebreken na een bouwkundige keuring?

3 min

Als verkoper van een woning heb je een mededelingsplicht. Dit houdt in dat je de koper informeert over de eigenschappen van de woning, zoals de bouwkundige staat. De koper heeft daarentegen een onderzoeksplicht. Dit betekent dat je verplicht bent om onderzoek te doen naar de staat van de woning die je wilt kopen.

Jouw nieuwe droomhuis kan er op het oog geweldig uitzien, maar wat als er verborgen gebreken zijn aan de woning? Om deze reden is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Wat is het belang van een bouwkundige keuring?

Als koper kun je ervoor kiezen om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je precies wat voor huis je koopt. Een bouwkundige keuring wordt altijd door een onafhankelijke partij uitgevoerd.

Door een bouwkundige keuring krijg je inzicht in de staat van het huis en een inzage in de kosten, wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud. Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar wel verstandig, helemaal wanneer je een oude woning koopt of wanneer je vermoedt dat er gebreken zijn aan het huis.

Hoe ga je om met gebreken na een bouwkundige keuring?

Wat als er gebreken aan het licht komen?

Het kan voorkomen dat na de bouwkundige keuring blijkt dat de woning helemaal niet zo ideaal blijkt. De herstelkosten van alle ontdekte gebreken kunnen ook nog eens aanzienlijk meer zijn dan je verwacht had. Wat doe je dan? In dit geval heb je een aantal opties, die afhankelijk zijn van het moment waarop je de keuring hebt laten uitvoeren.

Je hebt de keuring laten doen vóór het tekenen van de koopovereenkomst

Heb je de bouwtechnische keuring laten uitvoeren voor het tekenen van de koopovereenkomst? Dan kun je afzien van de koop of de uitkomst van het rapport gebruiken om opnieuw te onderhandelen. Je kunt dan nieuwe voorwaarden stellen die binnen je budget passen.

Je hebt de keuring laten doen ná het tekenen van de koopovereenkomst

Heb je de bouwtechnische keuring laten uitvoeren nadat je de koopovereenkomst hebt getekend? En heb je dit gedaan inclusief het voorbehoud van een bouwkundige keuring? Dan is het allereerst belangrijk om te kijken naar wat er is afgesproken over wat de maximale kosten mogen zijn voor direct noodzakelijk onderhoud.

Als in het bouwtechnisch rapport staat dat de kosten hoger zijn dan het maximale bedrag, dan heb je het recht om de koop te ontbinden. Als het bedrag lager is dan de maximale kosten, maar wel hoger dan je budget toelaat, dan is het niet mogelijk om de koop te ontbinden. Het is daarom belangrijk om je goed te laten adviseren over het bedrag dat je als voorbehoud laat opnemen in de koopovereenkomst.

Juridisch advies bij gebreken

Het kan voorkomen dat je als toekomstige huiseigenaar in een situatie terechtkomt waar je niet dagelijks mee te maken krijgt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je te maken krijgt met gebreken na een bouwkundige keuring. In dat geval is het fijn als je bijgestaan wordt door iemand die je juridisch advies kan geven.

Conclusie

Om te voorkomen dat je te maken krijgt met (verborgen) gebreken bij de aankoop van een nieuwe woning, is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Blijkt na de bouwkundige keuring dat er gebreken zijn aan het huis? Dan kun je onder bepaalde omstandigheden nog onder de koop uitkomen.

Dit is het geval als je de bouwkundige keuring hebt laten doen voordat je het koopcontract hebt getekend, maar ook als je de bouwkundige keuring als voorbehoud hebt opgenomen in de koopovereenkomst, kun je na het tekenen van de overeenkomst nog onder de koop uit.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: