Wat kost een bouwkundige keuring?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Wat kost een bouwkundige keuring?

3 min

Een bouwkundige keuring is een onafhankelijke, visuele keuring van een woning met als doel om de staat van de woning in kaart te brengen. Het gaat hierbij om zichtbare, maar ook om onzichtbare zaken. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan dakbedekking, fundering, gevels, constructie, kozijnen, ramen en andere zaken. Essentiële onderdelen van een woning die het woongenot nu en in de toekomst bepalen.

Waarom is een bouwkundige keuring belangrijk?

Als je een huis koopt, dan is het uiteraard belangrijk dat je een helder inzicht hebt in de (technische) staat van de woning. Dit kun je bereiken door een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Je weet zo waar je aan toe bent en je komt niet voor onaangename verrassingen te staan. Een bouwkundig keuringsrapport laat daarnaast zien welk onderhoud direct noodzakelijk is en wat dit je gaat kosten.

Wat zijn de gevolgen als je geen bouwkundige keuring laat doen?

Je hebt als koper meer zekerheid over de staat van het huis als je een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Je bent dan voorbereid op eventuele kosten voor achterstallig onderhoud. Bij oudere woningen is het zeker aan te raden om een bouwkundige keuring te laten doen, maar ook nieuwere woningen kunnen verborgen gebreken hebben. Denk hierbij aan zaken als lekkage, scheuren in muren, problemen met de fundering, rottend hout of andere zaken. Een bouwkundige keuring zorgt ervoor dat je als koper beter beschermd bent als er bouwtechnisch iets niet in orde is.

Een bouwtechnische keuring is niet gratis, veel mensen zullen dan ook twijfelen of ze een keuring moeten laten uitvoeren of niet. In sommige gevallen heb je geen keuze en ben je verplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, bijvoorbeeld omdat je geldverstrekker de hypotheek niet goedkeurt zonder een keuring.

Wanneer kun je het best een bouwkundige keuring laten doen?

Het maakt niet uit of je de keuring laat doen voor-, of nadat je een bod hebt uitgebracht. Als je de keuring laat doen voordat je een bod hebt uitgebracht, dan kun je het bod baseren op de uitkomst van het bouwkundige rapport. De reparatiekosten van eventuele gebreken kun je dan aftrekken van de koopsom. In een krappe arbeidsmarkt wordt het een ander verhaal, je hebt dan niet altijd tijd om een bouwkundige keuring te laten doen.

Je kunt ook een keuring laten doen nadat je een bod hebt gedaan op het huis. In dit geval is het slim om de bouwkundige keuring op te nemen als ontbindende voorwaarde in het koopcontract. Je biedt dan onder voorbehoud van een bouwkundige keuring. Het is in dit geval ook slim om een bedrag te noemen wat voor jou het maximale is dat je wilt besteden aan eventuele reparaties.

Komt in het rapport een hoger bedrag naar voren? Dan kun je zonder extra kosten te maken afzien van de koop.

Lees ook: wanneer kun je het beste een bouwkundige keuring laten doen?

Wanneer kun je het best een bouwkundige keuring laten doen?

Wat kost een bouwkundige keuring?

Een uitgebreide technische inspectie is natuurlijk niet gratis. De prijs hangt af van de grootte van jouw woning en door welke inspecteur je het laat doen. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen de 300 en 500 euro.

Bouwkundige keuring via Esther van Dijk

Wil je een oud huis kopen of een huis waar renovaties aan zijn gedaan? Doe dan altijd een bouwkundige keuring, zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Bij Esther van Dijk Makelaardij ontvang je voor circa 389,- euro een uitgebreid rapport, uitgesplitst per onderdeel met kostenbegroting, zo weet je precies waar je aan toe bent als je een huis aankoopt.

Ik werk samen met de professionele en betrouwbare organisatie Homekeur. Ook als je mij niet inschakelt als aankoopmakelaar, maar wel een bouwkundige keuring wilt, kun je via onderstaand formulier een onafhankelijk bouwkundig rapport aanvragen!

Bouwkundige keuring laten uitvoeren

Als je een bouwkundige keuring wilt laten doen, kies dan altijd voor een gecertificeerd bedrijf. Er wordt een hoop aangeboden op internet, maar niet alle rapporten worden door jouw geldverstrekker geaccepteerd. Check daarom in ieder geval dat de rapportage erkend wordt door Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dan weet je in ieder geval dat je goed zit.

Conclusie

Of je een bouwkundige keuring laat uitvoeren voordat je een huis koopt is helemaal aan jou. In sommige gevallen kan het verplicht zijn, bijvoorbeeld wanneer jouw hypotheekverstrekker dit eist. Koop je een oud huis en wil je niet voor verrassingen komen te staan, dan is een bouwkundige keuring zeker aan te raden. Bij Esther van Dijk Makelaardij kun je al een bouwkundig rapport laten opstellen voor € 389.

Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in de regio Hoorn? Esther van Dijk Makelaardij helpt je graag in de zoektocht naar jouw droomhuis. Ik ondersteun je bij de beoordeling van de bouwkundige staat van het huis, ga mee naar de bezichtiging en adviseer je op het gebied van (eventueel achterstallig) onderhoud en de energiezuinigheid van de woning. Ook help ik je bij de onderhandeling en het opstellen van de koopakte. Als Gecertificeerd Register Makelaar, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: