Wat is onderzoeksplicht?

Wil je een huis gaan kopen? Je hebt dan een onderzoeksplicht. Jij bent verantwoordelijk voor het onderzoek rondom de staat van de koopwoning. Denk hierbij aan de staat van het onderhoud, of verplichtingen die bij het huis horen.

Bouwkundige staat

Misschien vanzelfsprekend; maar tijdens de bezichtiging dien je goed te letten op de staat van het onderhoud. Loop met een kritische blik door het huis en stel de verkoopmakelaar of verkoper veel vragen.

  1. Hoe goed is het huis onderhouden?
  2. Is de woning goed geïsoleerd?
  3. Hoe oud is de Cv-ketel?
  4. Is er wel eens een lekkage geweest?

Naast het feit dat jij, als koper, een onderzoeksplicht hebt, heeft de verkoper ook een meldingsplicht. Dit betekent dat de verkoper jou alle relevante informatie over de staat van de woning moet mededelen. Weet de verkoper van een gebrek, dan mag hij dit niet voor je verzwijgen.

Verborgen gebreken

Toch kan het voorkomen dat zelfs de verkoper niet afweet van een gebrek. Denk hierbij aan problemen met bijvoorbeeld de kruipruimte of fundering. Dit noemen we een verborgen gebrek.

De beste manier om hier (zo veel mogelijk) uitsluitsel over te krijgen is via een bouwkundig rapport. Hierin staan alle gebreken die zijn opgemerkt, plus de kosten voor het herstel hiervan.

Wordt een gebrek pas ontdekt na het kopen van de woning? Dan wordt onderzocht of de toenmalige eigenaar van het gebrek af wist en dit had moeten melden. Als dit inderdaad het geval is, zal het herstelbedrag verhaald worden op de voormalig eigenaar.

Juridische aspecten

Ook de wettelijke verplichtingen van de woning en het perceel dien je volgens de onderzoeksplicht na te gaan. Deze kun je terugvinden in de notariële akte. Het gaat hier om bijvoorbeeld erfdienstbaarheid en kwalitatieve verplichtingen.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je altijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen