Wat zijn kosten koper bij de aanschaf van een woning?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
3 min

Wat zijn kosten koper bij de aanschaf van een woning?

3 min

Er komen meer kosten kijken bij het kopen van een woning dan alleen de aankoopprijs. Je hebt namelijk ook te maken met kosten koper. Maar wat zijn dit precies voor kosten? In dit blog vind je een praktische toelichting.

Wat is kosten koper?

Als je een huis koopt, dan heb je geld nodig om dit huis te financieren. Hiervoor leen je een geldbedrag bij een hypotheekverstrekker. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan 100% van de waarde van je huis. De overige kosten die bij de aankoop van een woning komen kijken moet je met eigen geld betalen.

Deze kosten worden kosten koper genoemd. Je kunt hierbij een onderscheid maken tussen de aankoopkosten en de financieringskosten. Gemiddeld kun je uitgaan van een totaalbedrag van 6% van de aankoopprijs van je nieuwe huis.

Koop je bijvoorbeeld een huis van 337.000 euro? Dan heb je zo’n 20.000 euro aan eigen geld nodig. Bij een koopsom van 265.000 euro ligt dit bedrag rond de 16.000 euro.

Wat zijn kosten koper bij de aanschaf van een woning?

Welke kosten vallen onder kosten koper?

Als je kijkt naar de kosten koper dan bestaan deze uit twee delen. Als eerste heb je de kosten die voor iedere situatie gelden en ten tweede heb je kosten die soms van toepassing zijn.

Als je een bestaande woning koopt heb je altijd te maken met de overdrachtsbelasting. Deze kosten vallen onder de vaste kosten. De overdrachtsbelasting is 8%, 2% of 0% van de koopsom van de woning. Je betaalt geen overdrachtsbelasting bij de aankoop van een nieuwbouwwoning.

Startersvrijstelling

Sinds 1 januari 2021 geldt er voor huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Ze noemen de vrijstelling een startersvrijstelling, maar ook jonge doorstromers tussen de 18 en 35 jaar kunnen van deze vrijstelling gebruik maken.

Koop je samen met je partner een nieuw huis, dan wordt er per partner gekeken naar de leeftijdseis en of hier aan voldaan wordt. Het kan dus zomaar voorkomen dat jij wel 2% overdrachtbelasting moet betalen, maar je partner niet.

Notariële kosten

Bij het kopen van een huis heb je ook altijd te maken met notariskosten. Je bent als koper verplicht om een notaris in te schakelen bij de overdracht van een huis. De notaris is verantwoordelijk voor de opmaak van de hypotheekakte en de transportakte.

Daarnaast moet je ook rekening houden met kosten die gemaakt worden voor het aanmelden van de aktes bij het Kadaster. De hoogte van de kosten verschillen per notaris, aangezien deze zijn eigen tarieven mag bepalen.

Zie ook: wie bepaalt en wie betaalt de notaris?

Aanvullende kosten koper

Naast de vaste kosten die komen kijken bij de aankoop van een woning, kun je ook te maken krijgen met aanvullende kosten. We bespreken de belangrijkste.

Makelaarskosten

Als je een makelaar hebt ingeschakeld bij de zoektocht naar jouw nieuwe woning, dan betaal je hier courtage voor. De makelaarscourtage is vaak een percentage van de koopsom van de woning (deze ligt gemiddeld rond de 1% en verschilt per makelaar). Er zijn echter ook makelaars die werken met vaste bedragen.

Taxatiekosten

Bij het aanvragen van een hypotheek is het vaak verplicht om een taxatierapport aan te leveren. Hier betaal je taxatiekosten voor. Voor een taxatie reken ik een all-in tarief vanaf 500 euro.

>>> Vraag direct je taxatie aan

Wat zijn kosten koper bij de aanschaf van een woning?

Bouwkundig rapport

Koop je een wat oudere woning, dan is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Er wordt dan een bouwkundig rapport opgesteld. Een bouwkundige keuring geeft je zekerheid over de staat van de woning en of er eventueel verborgen gebreken zijn. Het is niet verplicht om te doen, maar wel verstandig. De kosten verschillen per aanbieder.

Advies-, en bemiddelingskosten

Bij het aanvragen van een hypotheek betaal je voor advies-, en bemiddelingskosten. Deze kosten zijn verplicht en de hoogte van deze kosten zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Aanvragen Nationale Hypotheek Garantie

Wil je extra zekerheid bij het afsluiten van je hypotheek? Dan kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij de aankoop van de woning betaal je eenmalig een percentage van de totale hypotheeksom.

Deze bedraagt 0,7%. Hier staat tegenover dat je een lagere rente betaalt. Mocht er een situatie ontstaan waarin je niet meer in staat bent om je hypotheek te betalen, dan zorgt het waarborgfonds van de NHG ervoor dat jouw hypotheek terugbetaald wordt aan jouw geldverstrekker.

Kosten bankgarantie

Vaak wordt er in de koopovereenkomst gevraagd om een bankgarantie als je een huis koopt. De bankgarantie bedraagt 10% van de koopsom plus 350 euro voor het afgeven van de bankgarantie.

Schakel de hulp in van Esther van Dijk Makelaardij

Ben je op zoek naar een woning in West-Friesland en kun je wel de hulp gebruiken van een betrouwbare aankoopmakelaar? Ik help je graag!

Ik ondersteun je als aankoopmakelaar niet alleen bij de bezichtiging, maar ook bij de beoordeling van de bouwkundige staat van de woning, het (achterstallig) onderhoud, het bestemmingsplan en de energiezuinigheid van de woning. Alles wat er komt kijken bij het kopen van jouw nieuwe droomhuis wordt voor je uit handen genomen en dat tegen een vast tarief!

Wil je meer informatie? Neem dan contact op!

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: