Wat is een bestemmingsplan?

Wat is een bestemmingsplan?

Als je van plan bent een huis te gaan bouwen of verbouwen, krijg je te maken met een bestemmingsplan. Dit plan beschrijft welke functie een stuk grond of bouwwerk moet hebben. Een bestemmingsplan geeft bijvoorbeeld aan of de ruimte bestemd is als woonruimte, bedrijfsruimte, kantoor of andere bestemming.

Waaruit bestaat het bestemmingsplan?

Het bestemmingsplan bestaat uit vier onderdelen.

  1. Plankaart

Op de plankaart vind je alle bestemmingen en de gebruiksfuncties hiervan. Deze bevat ook subbestemmingen, het (maximale) bebouwingspercentage en de maximale hoogtes.

2. Legenda

Hier vind je de bestemmingsaanduidingen en toelichtingen daarvan.

3. Voorschriften

Hier vind je de voorschriften per bestemming. Je moet hier denken aan gebruiksbepalingen, bebouwingsvoorschriften, binnenplanse ontheffingsbevoegdheden en het overgangsrecht.

4. Toelichting

In de toelichting staat een verantwoording: waarom is er voor deze ruimte een bepaalde bestemming gekozen?

Bestemmingsplan inzien

Ga je verhuizen, en ben je van plan te verbouwen? Of ga je een huis laten bouwen? Het is slim om van tevoren even het bestemmingsplan in te zien.

Je kan het bestemmingsplan inzien via Ruimtelijk Plannen.

Vanaf 2022 gaat de nieuwe omgevingswet in werking. Vanaf dan kun je op 1 plek inloggen voor informatie.

Afwijken van het bestemmingsplan

Passen jouw plannen niet helemaal binnen het bestemmingsplan? Dat betekent niet per se dat het niet kan. Er zijn drie mogelijkheden om af te wijken van het bestemmingsplan:

  1. Binnenplanse afwijkingen zijn mogelijkheden tot afwijken die al in het plan beschreven staan. Lees hier meer over binnenplans afwijken.
  2. De kruimelregeling bevat 11 categorieën van gevallen waarin het mogelijk is om een vergunning in afwijking van het bestemmingsplan te verlenen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om bijgebouwen, nutsvoorzieningen en dakkapellen.
  3. Buitenplanse afwijkingen zijn afwijkingen die nergens in het plan zijn opgenomen. In dit geval zou je een ruimtelijke onderbouwing moeten laten opstellen voor het afwijken van het plan. Bij deze afwijkingen duurt de procedure een stuk langer dan bij bovenstaande categorieën.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben jealtijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen