Een bestaande of nieuwbouwwoning, waar kies je voor?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
4 min

Een bestaande of nieuwbouwwoning, waar kies je voor?

4 min

Wil je een nieuwe woning kopen, maar ben je er nog niet helemaal zeker van of je een bestaande woning wilt kopen of een nieuwbouwwoning? Om een goed doordachte keuze te maken is het verstandig om een lijst te maken met voor-, en nadelen. In dit blog help ik je alvast een stuk op weg en bespreken we de voor-, en nadelen van zowel bestaande bouw als nieuwbouw.

De voordelen van nieuwbouw

Vaste koopprijs

Bij nieuwbouwhuizen staat de koopprijs vast, dus je hebt geen last van de stress die komt kijken bij overbieden. Als je weet wat je maximale hypotheek is, dan weet je dus ook direct of het nieuwbouwproject binnen jouw mogelijkheden ligt.

Vrij op naam

Een nieuwbouwwoning koop je ‘vrij op naam’ (v.o.n.), je hebt dus niet te maken met kosten koper (k.k.). Dat scheelt je veel geld. Je betaalt bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting of makelaarskosten. Je moet echter wel rekening houden met kosten voor de notaris, het afsluiten van je hypotheek, de eventuele bouwrente en de opleveringskeuring.

Jij bepaalt

Het fijne van een nieuwbouwwoning is dat jij de eerste eigenaar bent. Je kunt qua inrichting dus heel veel zelf bepalen, zoals de inrichting van de keuken en de aanleg van de tuin.

Gunstig label

Een nieuwbouwwoning wordt standaard voorzien van dubbelglas en een goede isolatie en voldoet aan de laatste milieu-eisen. Dit is niet alleen positief voor het milieu, het zorgt er ook voor dat je lagere energielasten hebt.

Weinig onderhoud

Omdat alles nieuw is, heb je zeker in de eerste jaren geen onderhoud.

Een bestaande of nieuwbouwwoning, waar kies je voor?

De nadelen van nieuwbouw

Dubbele lasten

Het kan soms tot anderhalf jaar duren voordat de nieuwbouwwoning opgeleverd wordt. tot die tijd heb je dus te maken met dubbele lasten. Niet alleen moet je de hypotheek of huur van je huidige woning betalen, je begint ook met het betalen van hypotheek en rente van je nieuwe huis vanaf het moment dat ze beginnen met de bouw.

Loting

In veel gevallen wordt er met een loting gewerkt bij nieuwbouwprojecten. Het kan dus zijn dat je, ook al voldoe je aan alle voorwaarden, jouw droomhuis niet kunt kopen. Het komt ook voor dat de projectontwikkelaar zijn voorkeur aangeeft voor de bewoners.

Beperkte keuze

De keuze voor een nieuwbouwwoning is beperkt, vooral als je in de stad wilt wonen. Nieuwbouwwoningen zijn hier zeldzaam.

Geduld

Het duurt een tijdje voordat de nieuwbouwwoning af is en daarnaast gaat er veel tijd zitten in alle keuzes die je moet maken. Wat voor soort keuken wil je bijvoorbeeld hebben? Wat voor vloeren wil je? Waar moeten de extra stopcontacten komen? Geduld is een schone zaak en laat je niet gek maken door keuzestress!

Een bestaande of nieuwbouwwoning, waar kies je voor?

De voordelen van bestaande bouw

Groot en gevarieerd aanbod

Als het gaat om het aanbod van bestaande bouw, dan is dit een stuk groter en gevarieerder dan bij nieuwbouw. Je hebt ook veel meer keuze wat betreft locatie.

Snel verhuizen

Bij bestaande bouw is de tijd tussen de aankoop en overdracht relatief kort. In de meeste gevallen kun je al binnen een paar weken of maanden in je nieuwe huis wonen (afhankelijk van of het huis leeg staat en of er nog verbouwd moet worden).

Karakter en sfeer

Een bestaande woning heeft vaak meer sfeer dan een nieuwbouwwoning. De buurt is gevarieerd en je woont niet op een bouwgrond. Daarnaast hebben oude woningen vaak prachtige details, zoals glas in lood ramen of een serre.

Roerende zaken overnemen

In veel gevallen kun je roerende zaken overnemen van de oude bewoners, zoals de vloeren en raambedekking.

De nadelen van bestaande bouw

Kosten koper

Als je een bestaande woning koopt, heb je te maken met kosten koper. Denk dan bijvoorbeeld aan de kosten voor de aankoopmakelaar, de taxatiekosten, de bouwkundige keuring en de overdrachtsbelasting. Deze kosten zul je uit eigen geld moeten betalen, want je mag dit niet meefinancieren in de hypotheek.

Lager energielabel

Oudere woningen zijn vaak niet optimaal geïsoleerd, hebben een verouderd warmtesysteem en zijn in de meeste gevallen niet voorzien van dubbel glas. Op de lange termijn kan dit zorgen voor een hoge energierekening. Als je energiebesparende voorzieningen opneemt in de verbouwing, dan is het mogelijk om hier extra geld voor te lenen.

Onderhoudskosten

De kans op achterstallig onderhoud is redelijk groot bij bestaande woningen. Om niet voor verrassingen te komen te staan kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren.

Verbouwen en slopen

In een bestaande woning kunnen veel details niet aan jouw smaak voldoen, zoals bijvoorbeeld die paarse keuken die de vorige bewoners zo mooi vonden. Als je jouw woning wilt verbouwen en verbeter je daarmee de kwaliteit van de woning, dan kun je de verbouwing meefinancieren in de hypotheek.

Esther van Dijk Makelaardij

Er komt veel kijken bij de verkoop van je huis of de aankoop van een huis. Hoe fijn is het dan als je hierbij de hulp in kunt schakelen van een ervaren aankoopmakelaar of verkoopmakelaar  die bekend is in de gehele regio Hoorn en omstreken? Je schakelt mij ook in voor de taxatie van je woning en de bouwkundige keuring.

Ben je op zoek naar een woning in de omgeving van Hoorn, Blokker of Zwaag? Neem dan contact met mij op!

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: