Wat-is-een-transportakte

Wat is een transportakte?

Een transportakte is ook wel de leverings- of overdrachtsakte. Deze wordt door de notaris opgesteld en ondertekend door koper en verkoper. Na het tekenen wordt de transportakte ingeschreven in het openbare register van het Kadaster. Nu is de nieuwe eigenaar ook officieel eigenaar van de woning. Vanaf dit moment vervallen de ontbindende voorwaarden.

Wat staat er in de transportakte?

De transportakte wordt gebaseerd op de koopakte. In de transportakte staan de volgende gegevens:

  • Persoonsgegevens van de kopers en verkopers
  • Gegevens van de woning die wordt verkocht
  • Een verwijzing naar de transportakte die de vorige bewoners hebben ondertekend
  • De titel van overdracht
  • De koopsom
  • Een bevestiging van de betaling van de koopsom

Overdracht van de woning

De transportakte is de laatste stap in het kopen van het huis. Voor de overdracht mag je als koper nog eens een kijkje nemen in het huis dat je gaat kopen. Dit kun je zien als een allerlaatste controle. Het is belangrijk om goed te checken of de woning wordt geleverd volgens afspraken die je met de verkoper hebt gemaakt.

Let ten eerste op de lijst met roerende en onroerende zaken. Als het goed is heb je met de verkopers afspraken gemaakt over spullen die wel- of niet in het huis achterblijven. Neem de lijst mee naar de overdracht en loop alle punten even langs.

Zijn er andere gebreken die er eerder nog niet waren? Bespreek het met de notaris. De notaris kan het gebrek in de akte opnemen. Eventueel kan hij een bedrag (tijdelijk) inhouden.

De transportakte mag niet afwijken van het koopcontract. Zie je wel een afwijking? Laat dit direct aan de notaris weten. Ben je op dat moment al bij de notaris voor het tekenen van de akte? Dan kun je tekenen met de vermelding ‘onder protest’.

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je een woning kopen, verkopen of laten taxeren en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of een makelaar in West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben jealtijd verzekerd van het beste resultaat. Ik verzorg de volgende diensten:

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen:

Reactie plaatsen