Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?
Huis kopen
Esther van Dijk
Huis kopen
4 min

Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

4 min

Wil je een woning kopen of verkopen, dan kun je hiervoor gebruik maken van een makelaar. Ook al is het niet verplicht om een makelaar in te schakelen, het is wel aan te raden. Een makelaar heeft erg veel ervaring met de verkoop en aankoop van woningen en een uitgebreide kennis van de regionale of lokale woningmarkt.

Wanneer je een woning wilt kopen heb je te maken met een aankoopmakelaar, als je jouw woning wilt verkopen met een verkoopmakelaar.

Wat is een aankoopmakelaar?

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Dan kan een aankoopmakelaar je begeleiden in dit proces. Het inschakelen van een aankoopmakelaar heeft als voordeel dat hij of zij veel connecties op de lokale woningmarkt heeft. Je bent dus erg snel op de hoogte van woningen die te koop staan.

Een aankoopmakelaar helpt je om geschikte huizen te selecteren en gaat ook mee naar de bezichtiging. Wanneer je jouw droomhuis hebt gevonden brengt de makelaar een bod voor je uit en zal hij of zij ook de onderhandelingen voeren met de verkopende partij.

Het inschakelen van een aankoopmakelaar levert veel voordelen op. Niet alleen is de aankoopmakelaar een expert in het aankopen van woningen in de regio waar jij graag wilt wonen, hij of zij neemt ook nog eens enorm veel werk voor je uit handen. Daarnaast adviseert een aankoopmakelaar je over de hoogte van het bod dat je uit wilt brengen. Een aankoopmakelaar is erg ervaren met onderhandelen, aangezien dit voor hem of haar dagelijkse kost is. Voor een ‘leek’ kan dit van grote toegevoegde waarde zijn.

Zie ook: Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

verschil aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar

Wat is een verkoopmakelaar?

Je schakelt een verkoopmakelaar in als je jouw huis wilt verkopen. Een verkoopmakelaar heeft een goede kennis van de woningmarkt, heeft veel juridische kennis en is een expert in onderhandelen. Er komt veel kijken bij de verkoop van een woning. Een verkoopmakelaar neemt je veel werk uit handen.

Allereerst kan de makelaar jou adviseren over de verkoopprijs. Hij of zij zal hiervoor eerst een vooronderzoek doen, waarbij er onder andere gekeken wordt naar de huidige staat van de woning en naar woningen die nog meer te koop staan in jouw regio. Aan de hand hiervan wordt een geschikte verkoopprijs bepaald.

De makelaar ondersteunt je ook in de verkoopstrategie. Denk dan bijvoorbeeld aan het regelen van een verkoopbord en raambiljetten, of aan het plaatsen van advertenties op huizensites.

Als er potentiële kopers zijn, zal de makelaar de bezichtiging inplannen en begeleiden. Je hoeft hier als verkoper niets eens bij aanwezig te zijn. Volgt er een bod? Dan onderhandelt de makelaar voor jou.

Bij acceptatie van het bod gaat de verkoopmakelaar over tot het opstellen van het voorlopige koopcontract. Deze wordt ook naar de notaris gestuurd.

Zie ook: Waar moet je op letten bij de verkoop van je huis?

Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

Als je kijkt naar het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar, dan zie je dat de taken ongeveer gelijk zijn. De aankoopmakelaar behartigt echter de belangen van de partij die koopt, en de verkoopmakelaar van de partij die verkoopt.

Een verkoopmakelaar wordt in bijna 90% van de gevallen ingeschakeld bij de verkoop van een huis, terwijl een aankoopmakelaar vaak achterwege wordt gelaten. Misschien denk je dat je als koper geen makelaar nodig hebt, het scheelt je immers veel kosten. Toch is het verstandig om een makelaar in te schakelen bij de aankoop van een woning. Een aankoopmakelaar kijkt met een kritische blik naar de te kopen woning en voorkomt dat je teveel betaald.

Zie ook: Wat is makelaarscourtage: hoeveel betaal je een makelaar?

Kun je één makelaar inzetten voor zowel de verkoop als aankoop van een woning?

Of een makelaar nu is aangesloten bij de NVM of de VBO: het is verboden om tegelijkertijd als verkoopmakelaar en aankoopmakelaar op te treden als het om dezelfde woning gaat. Een makelaar behartigt de belangen van óf de verkoper óf de aankoper. Dit is natuurlijk logisch, anders zou de makelaar de verschillende partijen tegen elkaar uit kunnen spelen.

Wanneer je een makelaar in wilt schakelen voor de verkoop van je huis, dan is het wel mogelijk om dezelfde makelaar in te zetten voor de zoektocht naar een eventuele nieuwe woning. Esther van Dijk Makelaardij is zo’n makelaar bij wie je prima voor beide diensten terecht kunt.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je jouw woning verkopen of ben je op zoek naar een nieuwe woning in de regio Hoorn? Bij Esther van Dijk makelaardij ben je verzekerd van persoonlijk contact, deskundig advies en een uitstekende prijs/ kwaliteitverhouding. Esther van Dijk Makelaardij is kleinschalig, waardoor je altijd te maken hebt met maar één aanspreekpunt. Niet alleen voor jou belangrijk, maar zeker ook voor de kijkers van jouw huis.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair geschoolde marketeer ben je bij mij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Er komt veel kijken bij de verkoop of aankoop van een huis. Hoe fijn is het dan als je hierbij de hulp in kunt schakelen van een ervaren makelaar, die bekend is in de gehele regio Hoorn en omstreken? Wil je een gratis waardebepaling van je huis? Of ben je op zoek naar een nieuwe woning? Neem dan contact op met Esther van Dijk Makelaardij.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: