Hypotheek meenemen naar een nieuwe woning, hoe zit dat?
Hypotheek
Esther van Dijk
Hypotheek
3 min

Hypotheek meenemen naar een nieuwe woning, hoe zit dat?

3 min

Heb je een nieuwe woning gekocht en ga je verhuizen? In de meeste gevallen betekent dit dat je ook een nieuwe hypotheek moet afsluiten. Maar wat als je op dit moment een gunstige hypotheek hebt op je huidige woning? Dan kan het een goede optie zijn om je hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning.

Maar hoe zit dit precies en wat zijn de mogelijkheden? In dit blog kun je er alles over lezen.

Hypotheek meenemen naar nieuw huis

Heb je op je huidige woning een hypotheek? Dan zijn er twee mogelijkheden als je gaat verhuizen. Je kunt ervoor kiezen om een volledig nieuwe hypotheek af te sluiten voor je nieuwe woning, maar je kunt er ook voor kiezen om je huidige hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning. Dit houdt in dat je de rente en de voorwaarden van je oude hypotheek meeneemt naar je nieuwe woning. Het hangt van je situatie en hypotheek af wat de beste optie is.

Feitelijk gezien neem je niet de hypotheek zelf mee naar je nieuwe woning, aangezien je huidige woning immers het onderpand is voor je hypotheek. Wat je wel meeneemt zijn de voorwaarden en de rente van je huidige hypotheek. Je sluit dus een nieuwe hypotheek af, waarbij de geldverstrekker beoordeelt of je de maandlasten daarvan kunt betalen en of je nieuwe woning voldoende waard is voor de hypotheekwaarde. Is dit het geval, dan kun je de voorwaarden van je huidige hypotheek meenemen bij verhuizing.

Wat zijn de voordelen van het meenemen van de hypotheek?

Het kan voordelig zijn om je huidige hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning. Dit is het geval wanneer de rente en de voorwaarden van je oude hypotheek gunstiger zijn dan een eventuele nieuwe hypotheek. Heb je je huidige hypotheek bijvoorbeeld afgesloten in een periode met lage hypotheekrentes? Dan is het voordelig om je oude hypotheek mee te nemen, omdat je dan ook bij je nieuwe hypotheek profiteert van de lage rentes.

Wat zijn de voordelen van het meenemen van de hypotheek?

Wat als je een hogere hypotheek nodig hebt?

Verhuis je naar een woning met een hogere koopsom dan de resterende hypotheek op je oude woning? Dan heb je een tweede leningdeel nodig. Je sluit dan een tweede stukje hypotheek af bovenop de hypotheek die je al hebt lopen op je huidige woning. Dit kan echter alleen als je bij dezelfde geldverstrekker blijft.

Is het slim om je hypotheek mee te nemen?

Het ligt helemaal aan de voorwaarden van je huidige hypotheek of het slim is om je hypotheek mee te nemen. Dit heeft dan voornamelijk te maken met de huidige rentetarieven. Als de huidige rentetarieven een stuk hoger liggen dan toen je je oude hypotheek afsloot, dan kan het voordelig zijn om je hypotheek mee te nemen. Liggen de rentetarieven nu een stuk lager, dan kun je beter een nieuwe hypotheek afsluiten.

Hoe zit het met aflossingsvrije hypotheken?

Is je oude hypotheek een aflossingsvrije hypotheek? Dan mag je niet altijd de voorwaarden meenemen van je oude hypotheek. Je mag namelijk niet meer dan 50% van de marktwaarde van je nieuwe woning met een aflossingsvrije hypotheek financieren. Voor het resterende deel dat je aan hypotheek nodig hebt, moet je dan een nieuwe annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten.

Als je je hypotheek meeneemt naar je nieuwe woning, dan kan het zijn dat je rentepercentage alsnog iets kan stijgen. Dit komt omdat de hypotheekaanbieder naar je risicoklasse kijkt bij het bepalen van jouw rentepercentage. Dit is de verhouding tussen de koopsom van je woning en de hoogte van je hypotheek. Bij je nieuwe hypotheek kan deze verhouding veranderen, waardoor het rentepercentage dus iets hoger wordt. Je betaalt dan wat meer renteopslag.

Geen rentevoordeel van NHG

Als je jouw vorige hypotheek hebt afgesloten met NHG en je nieuwe huis kost meer dan de NHG grens toelaat, dan kun je niet meer profiteren van het rentevoordeel. Dit is belangrijk om rekening mee te houden als je je hypotheek wilt meeverhuizen.

Persoonlijk advies over het meenemen van je hypotheek

Ga je verhuizen en twijfel je of je je huidige hypotheek mee kunt/wilt nemen naar je nieuwe woning? Zoals je in dit blog hebt kunnen lezen is er geen eenvoudig antwoord te geven op de vraag of het verstandig is om je hypotheek mee te verhuizen. Wil je graag weten wat in jouw situatie verstandig is? Ik help je graag verder.

Mijn naam is Esther van Dijk en ik ben de drijvende kracht achter Esther van Dijk Makelaardij. Ik ben gecertificeerd register-makelaar, register-taxateur, bouwkundig adviseur, duurzaamheidsadviseur en universitair opgeleide marketeer. Kies je voor Esther van Dijk Makelaardij dan kies je voor ontzorging, gemak, betrokkenheid en persoonlijk contact. Je hebt altijd 1 aanspreekpunt. Ik werk met vaste tarieven (geen courtage) vanuit een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109