Hoe werkt de eindinspectie bij overdracht woning?
Voordat een woning definitief wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar vindt er een inspectie of eindinspectie plaats. Dit gebeurt vaak kort voordat beide partijen naar de notaris gaan om de leveringsakte te ondertekenen.
Maar wat houdt een eindinspectie precies in? En waar moet je allemaal op letten? In dit blog vertel ik er alles over.
Waarom is de eindinspectie belangrijk?
In veel gevallen zitten er een aantal maanden tussen het moment dat de koper de woning heeft gezien en de uiteindelijke overdracht. Er kan in deze maanden van alles gebeurd zijn met de woning. Is de woning niet meer in dezelfde staat als tijdens het tot stand komen van de koopovereenkomst, dan kan de koper in onderhandeling met de verkoper voordat ze naar de notaris gaan voor het tekenen van de leveringsakte.
De eindinspectie is belangrijk, omdat het dan voor beide partijen duidelijk is hoe de staat van de woning is op het moment van de overdracht. Het is gebruikelijk dat de eindinspectie vlak voor de afspraak bij de notaris wordt uitgevoerd. De koper, verkoper en de makelaar zijn bij de eindinspectie aanwezig.
Waar moet je op letten bij de eindinspectie?
Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten tijdens de eindinspectie. Voor beide partijen is het aan te raden om op voorhand een lijst te maken, zodat er niets vergeten wordt.
De meterstanden opnemen
Tijdens de eindinspectie is het allereerst belangrijk dat de meterstanden opgenomen worden. De verkoper heeft in het betreffende jaar gas, water en stroom verbruikt; deze kosten zijn dan nog voor de verkoper.
Vanaf het moment van de overdracht is de woning van de koper; vanaf nu is hij verantwoordelijk voor het betalen van gas, water en stroom. Door de meterstanden te noteren van alle verschillende meters, weten koper en verkoper precies waar ze aan toe zijn.
Werkt alles nog?
Wat ook belangrijk is tijdens de eindinspectie is controleren of alles nog werkt. De koper controleert op dit moment of alles nog in dezelfde staat verkeert als toen hij de woning kwam bezichtigen.
Werkt alle keukenapparatuur nog? Doet de CV ketel het nog? Het is daarnaast ook belangrijk om aandacht te besteden aan de volgende punten:
- Zet de thermostaat van de verwarming bij binnenkomst op 25 graden, zodat je aan het einde van de inspectie kunt controleren of de verwarmingen nog werken.
- Begin op de bovenste verdieping en loop rustig alle kamers na. Is alles opgeruimd, netjes en schoon? Heb je afspraken gemaakt over roerende zaken? Controleer dan ook gelijk of deze er staan.
- Op zolder hangt in de meeste gevallen de CV ketel. Staat de druk op minimaal 1 bar en is de vulslang aanwezig?
- Naast de CV ketel hangt de mechanische ventilatie. Zit de stekker erin? De schakelaar van de mechanische ventilatie zit meestal in de badkamer en/of de keuken. Draai deze op de hoogste stand; werkt het naar behoren?
- Check of het water warm wordt en of alles goed doorloopt. Spoelen de wc’s goed door?
- Werken alle lichtschakelaars?
- Zijn alle sleutels aanwezig van de deuren en gaan ramen en deuren goed open en dicht?
- Controleer ook alle sloten en vervang deze na overdracht van de woning.
Wat moet er nog meer gecontroleerd worden tijdens de eindinspectie?
Naast bovenstaande zaken is het ook belangrijk om te controleren of:
- Onderhoudsboekjes en garantiepapieren aanwezig zijn;
- Eventuele groene en grijze containers;
- De afvalpas die bij de woning hoort;
- De roerende zaken.
Hoe zit het met de roerende zaken bij de eindinspectie?
Het komt voor dat een huis wordt verkocht inclusief de roerende zaken. Dit zijn zaken die niet standaard bij het huis horen, zoals bijvoorbeeld gordijnen, een laminaatvloer of losse keukenapparatuur.
De verkoper kan op een ‘lijst van zaken’ aangeven wat er achterblijft in de woning, wat er eventueel gekocht kan worden en wat er mee genomen wordt. Tijdens de eindinspectie wordt er gecontroleerd of de overgenomen roerende zaken nog aanwezig zijn en of de overige roerende zaken verwijderd zijn.
Wat als er iets mis is tijdens de eindinspectie?
Soms komt het voor dat er iets mis is tijdens de eindinspectie; de woning is niet netjes achtergelaten, er is iets kapot of er missen onroerende zaken. Voldoet het huis niet aan de oorspronkelijke staat, dan moet hier een afspraak over gemaakt worden tussen de koper en de verkoper. Het kan dan nodig zijn dat een deel van de koopsom bij de notaris in depot gelaten wordt. De gehele koopsom wordt dan, totdat het probleem opgelost is, niet overgemaakt aan de verkoper.
Dit betekent overigens niet dat wanneer er een probleem met de woning is, dat de verkoper direct een boete verschuldigd is van 10%. De verkoper moet daarvoor namelijk eerst in gebreke zijn gesteld door de koper. De verkoper krijgt daarna 8 dagen de tijd om het probleem op te lossen.
Als de verkoper na deze 8 dagen nog steeds in gebreke blijft, dan kan hij veroordeeld worden tot een betaling van een boete van 10% van de koopsom.
Esther van Dijk Makelaardij
Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.
Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.
Ik verzorg de volgende diensten:
Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.
Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109
Gerelateerde artikelen
In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: