Je ouderlijke huis verkopen na overlijden; wat komt daar allemaal bij kijken?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
4 min

Je ouderlijke huis verkopen na overlijden; wat komt daar allemaal bij kijken?

4 min

Er verandert veel in je leven na het overlijden van je laatste ouder. Er zijn ondanks het verdriet veel zaken die geregeld moeten worden. Je komt als kind voor een belangrijke financiële keuze te staan, want wat ga je doen met het huis? Ga je er zelf in wonen of ga je het verkopen?

In de meeste gevallen zal er voor gekozen worden om het huis te verkopen. In dit blog beschrijf ik met welke zaken je rekening moet houden en leg ik uit hoe je jouw ouderlijke huis kunt verkopen na overlijden.

Een huis verkopen terwijl je rouwt

Het is niet raar dat je hoofd niet staat naar het verkopen van een huis als je ouders overlijden. Je bent in rouw en hebt verdriet om het verlies van je ouders. Juist dan is totale ontzorging belangrijk. Het is belangrijk dat de makelaar de lead neemt. Er moet veel geregeld worden. Dit is niet altijd makkelijk. Het kan zijn dat je ver bij je ouders vandaan woont. En je hebt ook een eigen leven. Met een gezin of een veeleisende baan. Om die reden is het helangrijk dat je een klik hebt met de makelaar die je inschakelt van je woning.

Ik vind persoonlijk contact super belangrijk. Schakel je mij in als makelaar dan ga ik voor totale ontzorging. Ik regel (waar mogelijk) alles wat geregeld moet worden zonder dat je hier omkijken naar hebt.

Wie zijn de wettelijke erfgenamen?

In de wet zijn erfgenamen onderverdeeld in vier groepen, groep een tot groep vier van bloedverwanten. In de eerste groep zitten de huwelijkspartner (of geregistreerd partner) en de kinderen. Deze erfgenamen komen als eerste in aanmerking. Is er één persoon in deze groep die in aanmerking komt voor de erfenis, dan hebben erfgenamen in volgende groepen geen aanspraak meer.

Heb je na je overlijden geen huwelijkspartner en ook geen kinderen? Dan gaat de erfenis naar groep twee. In groep twee zitten de broers, zussen en ouders. In groep drie zitten dan vervolgens de grootouders en in groep vier de overgrootouders.

Huis verkopen na overlijden van je ouders

Is je laatste ouder overleden? Dan heb je als erfgenaam de mogelijkheid om het huis van je ouders over te nemen. Dit betekent overigens niet altijd dat dit voordelig is; je erft namelijk ook de eventuele hypothecaire lening. Twijfel je of je dit moet aanvaarden? Dan is het mogelijk om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Je neemt de woning dan alleen over als je er geen financieel verlies aan overhoudt.

Als het huis op jouw naam staat, dan kun je beslissen of je het wilt verkopen of niet. Dit kun je het beste zo snel mogelijk beslissen, want acht maanden na het overlijden van je ouder ontvang je een aanslag. Je betaalt namelijk erfbelasting. Je hebt wel een vrijstelling van €20.616 euro als kind van een overleden ouder, maar over het resterende bedrag betaal je tot €124.727 10% erfbelasting en vanaf €124.727 20%.

Je ouderlijke huis verkopen na overlijden; wat komt daar allemaal bij kijken?

Ouderlijk huis beneficiar aanvaarden

In eerste instantie lijkt een erfenis alleen maar voordeel op te leveren, maar dit hoeft in de praktijk niet altijd het geval te zijn. Als je een huis met hypotheek erft, dan ben je bij overname van de woning ook verantwoordelijk voor het aflossen van de hypotheek. Je doet er verstandig aan om dit vooraf goed te controleren.

Het kan voorkomen dat er in sommige gevallen onduidelijkheid is of er nog een hypotheek op de woning zit. Het kan ook zijn dat je in deze verdrietige en hectische situatie er niet aan toe komt om dit te achterhalen. In dat geval is het verstandig dat je het nalatenschap beneficiair aanvaardt. Je neemt het huis dan alleen over als het saldo van het nalatenschap positief is.

Kies je voor een beneficiaire aanvaarding? Dan kun je in de tussentijd niet de inboedel van het huis gaan verkopen. Juridisch staat dit gelijk aan een aanvaardingshandeling. Dit betekent dat je de woning automatisch alsnog op reguliere wijze overneemt. Een beneficiaire aanvaarding dien je door te geven aan de rechtbank binnen drie maanden na het overlijden.

Hoe zit het met de belasting?

Ook al probeer je het huis van je ouders zo snel mogelijk te verkopen, in de praktijk kan dit nog weleens tegenvallen. Na verloop van tijd zul je hoe dan ook belasting moeten betalen over de woning. Dit moet uiterlijk acht maanden na het overlijden van je ouder en je kunt de belastingaanslag ongeveer na twaalf maanden ontvangen.

Lukt het je niet om het huis binnen acht maanden te verkopen? Dan kun je bij de Belastingdienst vragen om uitstel van betaling. Is de aanslag lager dan €50.000? Dan kun je rekenen op één jaar uitstel. Je hebt dan wel een hypotheekrecht of bankgarantie nodig.

Heb je te maken met een hypothecaire lening, omdat je niet hebt gekozen voor een beneficiaire aanvaarding? Je mag dan niet de hypotheekrente aftrekken, omdat de woning niet als je eigen huis wordt aangemerkt. Daar staat tegenover dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.

Zie ook: wanneer ontvang je geld van de notaris?

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: