Mag een makelaar liegen?
Makelaar
Esther van Dijk
Makelaar
4 min

Mag een makelaar liegen?

4 min

Je hebt je droomhuis gevonden en je bent van plan om een bod uit te brengen. Helaas ben je niet de enige die geïnteresseerd is in het huis. Hoe gaat het dan in zijn werk met de onderhandelingen en wat is de rol van de makelaar? Mag een makelaar jou vertellen wat de andere partij geboden heeft of hierover liegen? In dit blog zet ik op een rijtje wat een makelaar wel en niet mag doen bij de onderhandelingen over een huis.

De rol van de makelaar

Een makelaar mag jou niet laten weten wat andere partijen geboden hebben op de woning. Hij of zij mag wel aangeven dat er meer partijen geïnteresseerd zijn in de woning, maar jij bent verantwoordelijk voor het bepalen van het bod. Het is een makelaar niet toegestaan om verschillende partijen tegen elkaar op te laten bieden. 

Het is sowieso niet toegestaan dat een makelaar onderhandelt met de kopende en verkopende partij, daarom is er een verschil tussen een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar. Maar wat mag een makelaar dan wel?

Doorgaan met bezichtigingen

Als jij een bod hebt gedaan op de woning, is de verkoopmakelaar vrij om door te gaan met bezichtigingen. Het is ook mogelijk dat de makelaar al in onderhandeling is met een partij als jij de woning komt bezichtigen. Het is namelijk niet gezegd dat een onderhandeling altijd leidt tot een verkoop. De bezichtigingen gewoon door laten gaan is dus eigenlijk bedoeld om andere geïnteresseerden achter de hand te houden, mocht de verkoop onverhoopt niet door gaan.

Jouw bod negeren

De verkoopmakelaar is niet verplicht om in te gaan op jouw bod. Het kan zijn dat je een hoger bod doet dan een andere partij, maar dat jouw bod voor de verkoper van de woning niet interessant genoeg is. Dit kan het geval zijn als jij bijvoorbeeld ontbindende voorwaarden opneemt bij jouw bod en de andere partij dit niet doet.

De onderhandeling afbreken

De verkoopmakelaar heeft het recht om de onderhandeling af te breken als hij denkt er met jou niet uit te komen. Dit kan bijvoorbeeld ook het geval zijn als de makelaar denkt bij een andere partij een beter resultaat te behalen.

Inschrijving organiseren

Het kan voorkomen dat je al een bod hebt gedaan, maar dat er nog veel meer geïnteresseerden zijn. De makelaar kan dan kiezen voor een inschrijving. Iedereen die interesse heeft in de woning brengt dan eenmalig een schriftelijk bod uit. De verkoper kiest dan in overleg met de makelaar één van deze biedingen uit.

De regels bij de verkoop van een woning

Wat zijn de regels bij het onderhandelen?

Regels op het gebied van onderhandelen komen van het tuchtrecht van NVM/VBO Makelaars. Eén van deze regels is bijvoorbeeld dat een makelaar het bod van een andere partij niet door mag geven of hierover mag liegen. Over het uitbrengen van een bod zijn er echter geen tuchtregels. Ben jij de eerste bieder op een woning? Dan betekent dit niet dat je recht hebt op een voorkeurspositie.

De regels bij de verkoop van een woning

Je wilt jouw huis verkopen en de eerste bezichtigingen staan al in de agenda. Wat zijn de regels bij de verkoop van een woning? Allereerst is een koop pas definitief als de koopovereenkomst ondertekend is. Dit moet volgens de wet schriftelijk gebeuren. Vervolgens heeft de koper nog drie dagen wettelijke bedenktijd. De koper heeft dan het recht om de koop te ontbinden zonder daarvoor een geldige reden op te geven. 

Deze wettelijke bedenktijd gaat in als de koper een kopie heeft ontvangen van de ondertekende koopovereenkomst.

Je kunt als verkoper mondeling een afspraak overeenkomen met een koper en de koopovereenkomst later ondertekenen. De verkoopmakelaar mag in deze periode wel doorgaan met bezichtigingen, dus ook als er al onderhandeld wordt over een bod. Onderhandeling leidt namelijk niet altijd tot verkoop van de woning. Een makelaar mag zelfs met meerdere partijen tegelijk onderhandelen. 

Hij moet hier wel eerlijk over zijn tegen alle betrokken partijen. Krijg je als verkoper tussentijds een hoger bod, dan ben je vrij om hier op in te gaan.

Is een makelaar verplicht om een bod door te geven?

Er is één regel waar een verkoopmakelaar zich echt aan moet houden en dat is dat ze de prijs niet mogen opdrijven. Een makelaar mag nooit tegen een geïnteresseerde koper zeggen dat er al een bod ligt van bijvoorbeeld 250.000 euro en dat ze geen kans maken als ze hier niet overheen bieden. Een makelaar mag wel zeggen dat een bod te laag is.

Transparant zijn over het verkoopproces is wel zo eerlijk. Geef als verkoper en verkoopmakelaar bijvoorbeeld aan dat er tot het einde van de week bezichtigingen zijn en dat biedingen uiterlijk kunnen worden ingediend op vrijdag voor 17.00 en dat er dan een beslissing genomen wordt.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

 

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

 

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: