Waar moet ik op letten als ik mijn huis verkoopklaar wil maken?
Huis verkopen
Esther van Dijk
Huis verkopen
4 min

Waar moet ik op letten als ik mijn huis verkoopklaar wil maken?

4 min

Wil je jouw huis verkopen? Of ben je je nog aan het oriënteren op welke wijze je dit het beste kunt doen? Staat jouw huis al een tijd te koop en ben je op zoek naar tips om je huis sneller te verkopen? In dit blog geef ik je een aantal tips waar je op moet letten bij het verkoopklaar maken van je huis.

Een goede voorbereiding

Het is allereerst verstandig om je huis objectief te (laten) bekijken voordat je het in de verkoop plaatst. Je kunt dit het beste laten doen door je makelaar; hij of zij weet precies hoe je jouw huis op een aantrekkelijke manier moet presenteren. Wil je je huis liever verkopen zonder makelaar? Kijk dan zelf met een objectieve blik naar jouw woning of laat dit doen door een familielid of bekende.

Het is belangrijk dat zowel de binnenkant als de buitenkant van het huis de aandacht niet afleiden. Als het huis een onverzorgde indruk geeft, dan denken potentiële kopers direct dat het huis ook niet goed onderhouden is.

Bekijk je huis eens alsof je het voor de eerste keer ziet. Valt er iets op? Zijn er punten die verbeterd kunnen worden? Loop iedere kamer langs en noteer wat opgeknapt of opgeruimd moet worden. Je kunt dit overigens het beste laten doen door iemand die niet in het huis woont. Bewoners zien bepaalde gebreken nu eenmaal sneller over het hoofd. Vraag een vriend of een familielid om met een kritische blik naar de woning te kijken.

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. Voordat een potentiële koper de woning van binnen heeft gezien, is er al een mening gevormd. Zorg er dus voor dat de voordeur netjes geschilderd is, dat de tuin er verzorgd uitziet en dat het terras schoon is.

Je huis verkoopklaar maken: opruimen

Voordat je jouw huis in de verkoop kunt zetten zul je alles netjes moeten opruimen. Persoonlijke dingen kun je het beste tijdelijk verwijderen. Denk dan aan kindertekeningen, familiefoto’s, prulletjes, meubilair dat overbodig is en wasgoed dat in het trapgat hangt te drogen.

De koper heeft geen interesse in hoe jij leeft en ervaart het als zeer hinderlijk als het huis niet opgeruimd is. Een koper moet zich kunnen concentreren op de ruimte; teveel rommel leidt alleen maar af en doet een ruimte kleiner lijken.

Klussen

Zijn er klussen die je altijd maar blijft uitstellen? Nu je jouw huis gaat verkopen, is dit is een perfect moment om het op te pakken. Achterstallig klein onderhoud kan de indruk wekken dat je het met groot onderhoud ook niet zo nauw neemt. Werk die afbladderende muren dus bij, schilder de lekkage plekken, hang een nieuw douchegordijn op en vervang die kale peertjes.

Waar moet ik op letten als ik mijn huis verkoopklaar wil maken?

Verven

Je huis een frisse verfbeurt geven, is het beste dat je kunt doen als je je huis wilt verkopen. Kopers houden van een neutrale inrichting. Zorg er dus voor dat je lichte en natuurlijke kleuren gebruikt voor de muren en de vloeren.

Je kunt dit kleurenschema door het hele huis gebruiken. Als je een accentkleur aan wilt brengen, dan kun je dit het beste doen door gebruik te maken van kleur in kussens of andere woonaccessoires.

Sfeer

Komen er potentiële kopers langs om jouw woning te bezichtigen? Zorg dan voor een prettige sfeer. Je kunt dit bereiken door bijvoorbeeld op een paar strategische plekken verlichting aan te doen. Dit kan zelfs overdag de sfeer verbeteren.

Maak je huis schoon

Zorg ervoor dat je huis opgeruimd en schoon is. Dit is veel aantrekkelijker voor een kijker dan een huis dat rommelig is. Maak dus alle kamers schoon en ruim rommel en onnodige accessoires op.

Je huis schoonhouden is een kwestie van gewoon doen en bijhouden. Daarnaast kun je als er mensen komen kijken het lekker en fris laten ruiken in je huis. Zet bijvoorbeeld een verse appeltaart in de oven en een mooie bos bloemen op tafel. Een fruitschaal met citrusvruchten geeft een frisse indruk. En vergeet niet om de kattenbak weg te zetten!

Geef iedere ruimte een bestemming

Met het verkopen van je huis verkoop je een lifestyle. Het is belangrijk dat elke ruimte nut heeft. Laat dus aan de koper zien waar ze kunnen eten, slapen, tv kijken, studeren, etc. Een lege kamer, zonder bepaald doel, verkoopt minder goed.

Huisdieren

Als er kijkers komen, dan is het belangrijk om je huisdieren in de gaten te houden. Als het kan, zet de dieren dan in een aparte ruimte of ga een rondje wandelen met de hond. De aanwezigheid en de geur van huisdieren vinden de meeste mensen storend.

Als je al verhuisd bent

Ben je al verhuisd voordat je oude woning verkocht is? Ook dan kun je deze lijst met deze aandachtspunten gebruiken. Hou er wel rekening mee dat een leeg huis minder snel verkoopt. Je kunt daarom het beste wat meubels achterlaten, zodat potentiële kopers enigszins een idee hebben van hoe een ruimte ingedeeld kan worden.

Esther van Dijk Makelaardij

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je op zoek naar een makelaar in Hoorn of West-Friesland? Persoonlijk contact, een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en deskundig advies; dit zijn speerpunten die ik belangrijk vind in mijn manier van werken. Je bent altijd verzekerd van persoonlijk contact en één aanspreekpunt.

Als Gecertificeerd Register-Makelaar Register-Taxateur, duurzaamheidsadviseur, bouwkundig adviseur en universitair marketeer ben je bij Esther van Dijk Makelaardij altijd verzekerd van het beste resultaat.

Ik verzorg de volgende diensten:

Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met mij op.

Direct contact

Je mag mij ook altijd bellen: 0621176109

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van Esther van Dijk Makelaardij vind je tientallen artikelen met waardevolle informatie. Heb je deze artikelen al gelezen: